e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Προσκύνημα στον πανηγυρίζοντα την Ζωοδόχο Πηγή Ναό της Κάτω Κορακιάνας Κερκύρας


Μεσημέρι Παρασκευής της Διακαινησίμου, 13ης Απριλίου 2018.
Φωτο-αποτυπώσεις: π. Π. Κ.








Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Φανάρι + άλλα νέα της 13ης Απριλίου 2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἐπίσημος Ἀντιπροσωπεία τοῦ Συμβουλίου τῶν Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν (C.E.C.), ἀποτελουμένη ἐκ τοῦ Θεοφιλ. Ἀγγλικανοῦ Ἐπισκόπου κ. Christopher Hill, Προέδρου, τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί τῆς Εὐλαβ. κ. Karin Burstrand, Ἀντιπροέδρων, καί τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Heikki Huttunen, Γεν. Γραμματέως τοῦ Συμβουλίου, ἐπεσκέφθη τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί τήν Α. Θ. Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον.

Οἱ ὡς ἄνω ἐπίσημοι ἀφίχθησαν εἰς τήν Πόλιν τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς τῆς Διακαινησίμου, 13ης Ἀπριλίου, ἐκ Λιβάνου καί ὑπεδέχθη αὐτούς ὁ Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Νήφων, ὅστις καί προέπεμψεν αὐτούς αὐθημερόν τό ἀπόγευμα. 

Οἱ ὑψηλοί ἐπισκέπται ἐγένοντο δεκτοί ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου εἰς ἰδιαιτέραν ἀκρόασιν, τῆς συζητήσεως περιστραφείσης περί τήν ἐπί θύραις Γεν. Συνέλευσιν τοῦ C.E.C. εἰς Novi Sad Σερβίας, μεταξύ 28ης Μαΐου καί 6ης Ἰουνίου, καθ’ ἥν προσεκλήθη τιμητικῶς νά ὁμιλήσῃ ὁ Πατριάρχης, καί παρεκάθησαν εἰς γεῦμα ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. 

* * * 

Τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς τῆς Διακαινησίμου, 13ης Ἀπριλίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, μετέβη εἰς τήν Κοινοτικήν Αἴθουσαν τοῦ Ἱ. Ναοῦ Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μ. Ρεύματος καί παρηκολούθησε τήν συνδιοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Περιφερείας Νοτίου Αἰγαίου, τοῦ Δήμου Ρόδου καί τοῦ ᾨδείου «A. Corelli» ἐκδήλωσιν, καθ’ ἥν ἐπραγματοποιήθη ἡ παρουσίασις τοῦ ἔργου «Θεοφάνης ὁ Ἕλληνας, θεμελιωτής τῆς Ρωσσικῆς Ἁγιογραφίας», εἰς πρωτότυπον σύνθεσιν τοῦ Ἐντιμ. κ. Σάββα Καρατζιᾶ, Καλλιτέχνου. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Tόν Αἰδεσιμ. κ. Orhan Çanlı, Χωρεπίσκοπον τῶν ἐνταῦθα Συροκαθολικῶν, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ προκατόχου αὐτοῦ Αἰδεσιμ. κ. Yusuf Sağ, τοῦ Ἐντιμ. κ. Zeki Basatemir, Προέδρου τοῦ Δ. Σ. τῆς Κοινότητος αὐτῶν, καί λοιπῶν μελῶν αὐτοῦ, ἐκφράσαντας τάς συγχαρητηρίους εὐχάς των ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχα. 
-Τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Τιμόθεον, Οἰκονόμον τοῦ ἐνταῦθα Μετοχίου τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Παντελεήμονος.
- Τόν Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερον κ. Χρῆστον Οἰκονομόπουλον, Κληρικόν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, μεθ’ ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἐνορίας Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Νέου Σουλίου. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Πασχάλην Βαλσαμίδην, Ἐπίκουρον Καθηγητήν τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Μιχαήλ Μαυρόπουλον, Ἀντιπρόεδρον τῆς ἐν Ἀθήναις Οἰκουμενικῆς Ὁμοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτῶν (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) - Ἐπίτιμον Πρόεδρον τοῦ ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Ἰμβρίων, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Ἐλλογ. κ. Μαρίας, Ἐπικ. Καθηγητρίας ἐν τῷ Ἐθνικῷ καί Καποδιστριακῷ Πανεπιστημίῳ Ἀθηνῶν. 
- Τήν Εὐγεν. δίδα Ἑλένην Σαββάκη, Μουσικόν, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δαμιανόν Μπαρντακτσῆν, φοιτητήν Θεολογίας ἐν Θεσσαλονίκῃ. 

"Ουκ έστιν ώδε"


Τον είδαν κρεμασμένο στον Σταυρό, πληγωμένο, ματωμένο, νεκρό.
Τον κατέβασαν από τον Σταυρό, Τον ακούμπησαν με τα χέρια τους, Τον έβαλαν μέσα στο μνημείο.

Ο πόνος με την λύπη αναμίχθηκε, γιατί ήταν σίγουροι ότι έπιασαν στα χέρια τους και έθαψαν έναν Νεκρό.
Αυτόν τον Νεκρό αναζήτησαν, αλλά ήρθε η επιβεβαίωση από τον Άγγελο: «ουκ έστιν ώδε».

Ο πόνος και η λύπη μετατράπηκαν σε ανείπωτη χαρά.
Το μνημείο, το είδαν κενό! Ο Διδάσκαλος «ουκ έστιν ώδε», αναστήθηκε!

Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ουρανό, ότι ο Χριστός «ουκ έστιν ώδε».
Η επιβεβαίωση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.
Η επιβεβαίωση της σωτηρίας.
Η επιβεβαίωση της αλήθειας.

Χριστός Ανέστη! Η μόνη αλήθεια!

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Γάμος αλά ινδονησιακά [vlog, 13.4.2018]



O Οικουμενικός Πατριάρχης στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Πηλιχού «Άουσβιτς-Έλληνες, αριθμός μελλοθανάτου»

Πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη








Στην παρουσίαση του βιβλίου, «Άουσβιτς-Έλληνες, αριθμός μελλοθανάτου», του συγγραφέα-ερευνητή Γεωργίου Πηλιχού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Απριλίου, το απόγευμα, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Για το βιβλίο, που περιλαμβάνει αδημοσίευτο υλικό από την θηριωδία που συνέβη στο Άουσβιτς, καθώς και μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, μίλησαν ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλαξ του Πατριαρχείου, και ο συγγραφέας, κ. Γεωρ. Πηλιχός.

«Το Άουσβιτς, υπήρξε ένα από τα επίγεια κολαστήρια ιδεολογικών και κυρίως έμπρακτων παρεκκλίσεων του ανθρωπίνου γένους. Θα μας θυμίζει πάντοτε ότι, δυστυχώς η νεωτερική δύση της ατομοκεντρικής ανθρωπολογίας και θεολογίας, δεν απέφυγε την γέννηση της απανθρωπιάς και της πρωτοφανούς στην ιστορία της ανθρωπότητας τερατώδους φρίκης της Shoah», σημείωσε ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, βασικός παρουσιαστής του συγκλονιστικού βιβλίου, και πρόσθεσε: «Ανθρώπινες υπάρξεις ξεψύχησαν μέσα στον τρόμο και την απόγνωση, έγιναν υποκείμενα ιατρικών πειραμάτων, εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων, βασανίστηκαν, σφαγιάστηκαν και έσβησαν παραδομένοι στην πείνα και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Ο ανθρώπινος νους και λόγος σε όλες του τις μορφές, δεν θα μπορέσει ποτέ να συλλάβει, εκφράσει και παρουσιάσει τα εφευρήματα φονικών μηχανών αφάνταστης δολοφονικής ισχύος, τα όπλα της καταστροφής και τις μεθόδους τυραννικής καταδυνάστευσης και αφανισμού του Εβραϊκού λαού, αλλά και εν γένει του φυλετικά, πολιτικά και σεξουαλικά διαφορετικού. Με το Ολοκαύτωμα δυστυχώς ο άνθρωπος έδειξε ότι έχει την δυνατότητα να αφανίσει την ζωή από τον πλανήτη, να θυσιάσει το σύνολο των λογικών όντων, για ένα και μόνο πείσμα, το ιδεολογικό, για την ηδονική ικανοποίηση της παντοδυναμίας, και δυστυχώς αυτό είναι δυνητικά επικίνδυνο στην οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ακόμα και σήμερα, γιατί αφού έγινε μια φορά μπορεί με ευκολία να επαναληφθεί».

Ξεφυλλίζοντας νοητά το 1188 σελίδων βιβλίο, ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο συγγραφέας «επιχειρεί όχι απλά να διηγηθεί στα σημερινά Εβραιόπουλα το απύθμενο βάθος του μίσους και της διαστροφής στο οποίο μπορεί να φτάσει ο «άνθρωπος» ή το φρικαλέο παρελθόν του ναζισμού και αφανισμού των προγόνων τους. Αλλά να αποδώσει την δέουσα τιμή διασώζοντας τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που ξεψύχησαν μέσα στον τρόμο, την απόγνωση και την φρίκη, έγιναν πειραματόζωα, εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων, βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν, σβήνοντας παραδομένοι στην πείνα και την απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης, παραπέμποντας σε μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων και σε αδημοσίευτα ιστορικά στοιχεία του ναζιστικού στρατοπέδου, αξιοποιώντας παράλληλα αδημοσίευτο αρχειακό υλικό και άλλες ιστορικές πηγές». 

Ο Συγγραφέας Γεώργιος Πηλιχός αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος συγγραφής του βιβλίου του, που απαίτησε δέκα χρόνια συστηματικής έρευνας, συγκέντρωσης μαρτυριών και πολλών ταξιδιών στον τόπο της τραγωδίας, το Άουσβιτς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς, όπως είπε, το έργο του, «δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την πνευματική και ηθική συμπαράστασή του».

«Δεν δημιούργησα ένα έργο για να δείξω τι έκαναν οι Γερμανοί στους Εβραίους. Αυτό θα ήταν παγίδα στη σημερινή εποχή. Θέλω να δείξω τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο. Πού μπορεί να οδηγήσει η ναζιστική θεωρία όταν εφαρμόζεται στην πράξη. Αυτά τα διδάγματα δεν είναι μονοσήμαντα για τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του.  Αφορούν όλη την κοινωνία, το τί και πού γίνεται, το πόσο συμμετέχει, το πόσο κινητοποιείται, το πόσο αντιστέκεται, το πόσο θυμάται και τιμωρεί. Και τα μηνύματα αυτά είναι επίκαιρα και στις μέρες μας. [...] Τα δένδρα στο  Άουσβιτς θέριεψαν με ανθρώπινο λίπασμα. Το χώμα εκεί είναι γκρι. Γιατί είναι στάχτες ανθρώπινες. Και είναι βαρύ να σκέφτεσαι ότι περπατάς πάνω σε στάχτες αθώων που πέθαναν με ένα τρόπο βρώμικο, βάρβαρο, φρικτό και βασανιστικό, που δεν άξιζε για κανένα άνθρωπο. Το Άουσβιτς δεν είναι μουσείο. Το Άουσβιτς είναι ένα απέραντο νεκροταφείο, είναι τόπος άγριος και σκληρός. Φεύγοντας, παίρνεις κάτι μαζί σου, αυτό που θα σε ακολουθεί πάντα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,   Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, κ.Νίκος Παππάς, και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και του Ισραήλ στην Πόλη, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, οικοδεσπότης της εκδήλωσης, και κ.Yosef Levi-Sfari. Παρέστησαν Αρχιερείς και Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Θρόνου, ο Αρχιραβίνος της Πόλεως, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδος, πλήθος Ομογενών αλλά και μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ομιλητής στην 21η Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη







Η εξέλιξη της επικοινωνίας και της διάδοσης της πληροφορίας, σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής προόδου, και η θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας που πραγματοποίησε στην αγγλική γλώσσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το πρωί της Πέμπτης, 12ης Απριλίου,  στην 21η Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη με θέμα, «Η Τεχνολογία έναντι της Πολιτικής – Πέρα από τα διλήμματα», η οποία διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο στην Πόλη, από το Ίδρυμα «Marmara Grubu». Παρέστησαν Αρχηγοί κρατών, Υπουργοί, πολιτικοί, επιστήμονες και οικονομικοί παράγοντες από διάφορες χώρες.

«Ο κόσμος μας σήμερα αναμφίβολα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Η αιτία αυτών των εκπληκτικών αλλαγών είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας και η επανάσταση της πληροφορίας και των πολύπλευρων κλάδων της - ένα γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πολιτιστική επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα, η τεχνολογία δεν είναι απλά μια χρήση της επιστημονικής γνώσης, αλλά μάλλον έχει γίνει το επίκεντρο της ανθρώπινης ύπαρξης - η προοπτική στην οποία όλες οι πτυχές του πολιτισμού λαμβάνουν νόημα.».

Περιγράφοντας την σημερινή πραγματικότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο και για  «θεοποίηση» της τεχνολογίας, η οποία αντί να είναι στην υπηρεσία του Ανθρώπου τον θέτει ουσιαστικά υπό τον άμεσο έλεγχο και την εξάρτησή της. Επεσήμανε δε ότι «τα παντοδύναμα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας δεν μεταδίδουν απλώς πληροφορίες. Διαμορφώνουν τις απόψεις μας για τη ζωή και το νόημά της, κατευθύνουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας και επηρεάζουν την ιεράρχηση των αξιών μας. Κατά συνέπεια, οι παλιές παραδόσεις εξασθενούν, τα σύμβολα διαβρώνονται  και η ίδια η πρόοδος καταλήγει να ταυτίζεται με την τεχνολογική πρόοδο».

«Εντέχνως, δίνεται η εντύπωση ότι το κλειδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων βρίσκεται στην ικανότητα των υπολογιστών να αποθηκεύουν και να υπολογίζουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σε ένα ταχύτατο ρυθμό. Δυστυχώς, σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματά μας δεν είναι τεχνικής φύσης και δεν προέρχονται από έλλειψη πληροφοριών. Η βία, το έγκλημα, η πείνα και η κοινωνική αδικία, ο φανατισμός και η σύγκρουση των Πολιτισμών, δεν οφείλονται στην έλλειψη πληροφόρησης ή τεχνολογίας, ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της επιστήμης των υπολογιστών. Είναι επίσης προφανές ότι η επιστημονική πρόοδος και η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν απαντούν στα βαθιά υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου και σίγουρα δεν εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  επισήμανε πως στο πλαίσιο αυτό, και παρά τα οφέλη της τεχνολογίας που απολαμβάνουμε, εντείνεται η ανησυχία για την απειλούμενη ελευθερία μας, τις πολύτιμες παραδόσεις που χάνονται και το φυσικό περιβάλλον που καταστρέφεται. Όπως παρατήρησε, ποτέ ο άνθρωπος δεν είχε τόσο μεγάλη γνώση και ταυτόχρονα ποτέ δεν ενήργησε τόσο καταστροφικά εναντίον του πλησίον του και της φύσης. 

Υπογράμμισε ακόμη ότι  «οι πιο πολύτιμες αλήθειες για τον άνθρωπο και τον τελικό του προορισμό είναι “αποθηκευμένες” μέσα στα ιερά θρησκευτικά κείμενα της ανθρωπότητας. Για τον Χριστιανισμό, ο άνθρωπος και η προστασία του από κάθε απειλή - από όπου και αν προέρχεται - βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας αξιών του. Από τη χριστιανική οπτική, είναι αδύνατο να δηλώσουμε ότι η σημερινή τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας  αποτελεί "πραγματική πρόοδο", δεδομένου ότι μέσα στο πλαίσιό της το ανθρώπινο πρόσωπο και η ελευθερία του υποτιμούνται ευρέως». Υπενθύμισε δε ότι στην Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 2016, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η επιστημονική γνώσις δεν κινητοποιεί την ηθικήν βούλησιν του ανθρώπου, ο οποίος, καίτοι γνωρίζει τους κινδύνους, συνεχίζει να δρα ως εάν δεν εγνώριζεν. Η απάντησις εις τα σοβαρά υπαρξιακά και ηθικά προβλήματα του ανθρώπου και εις το αιώνιον νόημα της ζωής αυτού και του κόσμου, δεν είναι δυνατόν να δοθή χωρίς μίαν πνευματικήν προσέγγισιν».

Ολοκληρώνοντας και με αφορμή το γενικότερο θέμα της Διασκέψεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, ούτε καμμία αμφιβολία όσον αφορά την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τεχνολογίας, πολιτικής, οικονομίας και θρησκείας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που οφείλονται κυρίως στην αυτόνομη λειτουργία τους - αποκλειστικά στην βάση των δικών τους ειδικών αρχών και κριτηρίων. Όσο  αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να αγνοούν η μία την άλλη, δεν μπορούν ποτέ πραγματικά να ωφελήσουν την ανθρωπότητα. Όλοι πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο, την ελευθερία του και την ευημερία του και να συνεργασθούν για την προστασία της αξιοπρέπειάς του.»

Αναστάσιμες φωτοστιγμές από τη Λιτανεία 2018 της Χρυσοπηγής στην Μπόχαλη Ζακύνθου


Μετά την Αναστάσιμη Αρχιερατική Λειτουργία της Παρασκευής της Διακαινησίμου, εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, 13ης Απριλίου 2018.


























Αρχιερατική Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν της Χρυσοπηγής 2018 στην Μπόχαλη Ζακύνθου


Παρασκευή της Διακαινησίμου, 13 Απριλίου 2018, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Χρυσοπηγής Μπόχαλης Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.