e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μπανάτο Ζακύνθου (Κυριακή, 2.12.2018)


Την ερχόμενη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Ορθοδοξία τιμά την ιερή μνήμη του νέου Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, εορτάζουμε κι εμείς, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου, την κορυφαία αυτήν και αγιασμένη προσωπικότητα της εποχής μας, αφιερώνοντας την Αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξή μας, στον Ναό της Παναγούλας μας, σε Αυτόν!

Από τις 8 έως τις 10 το πρωί, θα λάβουν χώραν ο Όρθρος, η Αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία. Στο μέσο της Συνάξεως θα υπάρχει καλαίσθητο Εικόνισμα του Οσίου Πατρός, διά χειρός Αναργύρου Σκαλιώτη! 

Οι ενδιαφερόμενοι ας προσέλθουν!

70ετηρίδα του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέραν ΚΠόλεως στον Ναό της Αγ. Τριάδος Ταξείμ [video]


Σάββατο εσπέρας, 1ης Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου έγινε Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α΄. 

Έψαλε η Χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Παναγιώτου Νεοχωρίτου, και η Χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημοσθένους Παϊκόπουλου. 

Ακολούθησε επετειακή εκδήλωση, για τα 70 χρόνια του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, αφιερωμένη στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέργης κυρού Ευαγγέλου Γαλάνη, πάλαι ποτέ Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου. 

Την επίκαιρη ομιλία έκανε ο  Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης. Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών και χαιρετισμός του Βαρθολομαίου, η δε εκδήλωση έκλεισε με τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχου.



Η γνωριμία μας με τον Θεό


Στον Θεό πρέπει να μιλάς με θάρρος και παρρησία, όχι συμφεροντολογικά και με υποκρισία. Η πίστη σου στον Θεό γεννά αυτό το θάρρος. Του μιλάς ευθέως, ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές, άνετα, απλά και κατανοητά. 

Ο Θεός περιμένει να τον φωνάξεις. Σέβεται την ελευθερία, που σου έχει δώσει, δεν επεμβαίνει, αν δεν Τον φωνάξεις. Απλά σε περιμένει, περιμένει να επικοινωνήσεις μαζί Του, να Τον γνωρίσεις. Η επικοινωνία αυτή γίνεται μέσω της προσευχής.

Η προσευχή είναι η επικοινωνία με τον Θεό και η επικοινωνία μαζί Του είναι ο παράδεισος. Σου δίνει, δηλαδή, το δικαίωμα ο Θεός, μέσω της προσευχής, να ζεις τον παράδεισό σου από εδώ στην γη!

Όταν όμως δεν έχεις επικοινωνία μαζί Του, Τον έχεις βγάλει τελείως από την ζωή σου, δεν ενδιαφέρεσαι γι' Αυτόν, τον θυμάσαι μόνο στιγμιαία, στην δύσκολη στιγμή που θα βρεθείς. Του ζητάς βοήθεια μόνο την στιγμή που θα νιώσεις αδύναμος να λύσεις το πρόβλημά σου. Δεν Του ζητάς πραγματικά, όμως, αλλά απαιτείς εγωιστικά να επέμβει και να σε βγάλει από την αδύναμη θέση «εδώ και τώρα», χωρίς καθυστέρηση, άμεσα.

Πόσο αναιδής και αυθάδης γίνεσαι, όταν απαιτείς από κάποιον, που δεν Τον θέλεις στην ζωή σου και δεν Τον γνωρίζεις, από κάποιον που θυμάσαι ευκαιριακά και που, αν δεν σου κάνει αυτό που ζητάς αμέσως, με ευκολία τα βάζεις μαζί Του! Πώς απαιτείς, λοιπόν, από κάποιον Άγνωστο; Τον ξέρεις; Γνωρίζεις την ανάσα Του; Γνωρίζεις την σκέψη Του; Γνωρίζεις τον τρόπο που ενεργεί; Γνωρίζεις πώς κινείται; Τι γνωρίζεις, λοιπόν, απ' Αυτόν και απαιτείς; Αφού σου είναι τελείως άγνωστος, γιατί Του εναντιώνεσαι αμέσως;

Αν, τελικά, μέσα στα τόσα προβλήματα, που σε πνίγουν, Αυτός είναι η μόνη σου ελπίδα, γιατί την κόβεις, αν και Τον θυμήθηκες την τελευταία στιγμή; Αφού δεν Τον γνωρίζεις, το σίγουρο είναι ότι δεν θα γνωρίζεις αν όντως ενεργεί και σ' ακούει, αλλά εσύ τελικά Τον σταματάς και γίνεσαι ο ίδιος «δήμιος» του εαυτού σου...

Ας γνωρίσουμε τον Θεό! Είναι το μόνο σταθερό που έχουμε στην ζωή μας. Αυτή η γνωριμία θα μας δώσει το δικαίωμα να μιλάμε άνετα και με παρρησία μαζί Του, ακόμη και να απαιτήσουμε κάποτε. Η γνωριμία είναι η ασφάλεια και η βεβαιότητα που νιώθουμε στην σχέση μας μαζί Του. Η προσευχή είναι το μέσο για να βρούμε πάλι το λιμάνι μας, εκεί που χάνεται η ταραχή και επικρατεί η γαλήνη και η χαρά. Τι ωραιότερο, άραγε, υπάρχει στην ζωή μας από αυτήν την γνωριμία; 

Έτσι απλά!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Επίσκεψη της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [φωτογραφίες + video]








Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Σαββάτο, 1η Δεκεμβρίου, στο Φανάρι, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά, που συνοδευόταν από τους βουλευτές Κώστα Σκανδαλίδη και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Παναγιώτατο θέματα που άπτονται των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προωθούμενης από την Κυβέρνηση Συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και της προτεινόμενης συμφωνίας που περιλαμβάνει σχέδιο και μεταρρύθμισης της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθ. του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, υπογραμμίσθηκε, μεταξύ άλλων, το ζωηρό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα ζητήματα του εφημεριακού κλήρου. 

[φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο]



“Ψυχανάλυση και Ορθόδοξη Θεολογία” στο Συνέδριο για τη σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Σήμερα στο ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ


















3η ΗΜΕΡΑ | Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, 2018

Ημερίδα: “Ψυχανάλυση και Ορθόδοξη Θεολογία” 

9:00-11:15 1η συνεδρία

Δρ Ευδοξία Δελλή, Ερευνήτρια, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ακαδημία Αθηνών
Η διεπιστημονική συνάντηση της ορθόδοξης Θεολογίας με την Ψυχανάλυση ως βασική πτυχή του διαλόγου Ορθοδοξίας και επιστημών

Δρ Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Ψυχίατρος Παίδων, Ψυχαναλυτής
Η γενεαλογία του «θρησκευτικού» μέσα στον ψυχικό χώρο

Δρ Steven-John M. Harris, Center for Depth Psychology, Inc., Η.Π.Α.
Η αλήθεια είναι δίκοπο μαχαίρι: Μια σύντομη ιστορία του διαλόγου μεταξύ Ψυχανάλυσης και Χριστιανισμού 

11:45-13:30 2η συνεδρία
π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης
Η φιλοσοφική και βιβλική Θεολογία και η ανακάλυψη του ασυνειδήτου: Κάποιες προκαταρκτικές παρατηρήσεις.

π. Stephen Muse, Διευθυντής Εκπαίδευσης Συμβούλων και του Προγράμματος Clergy-in-Kairos του Ποιμαντικού Ινστιτούτου, Columbus, GA, Η.Π.Α.
Η ντροπή και το ξεπέρασμα των αμυντικών μηχανισμών απέναντι στην αμαρτία και το τραύμα: Σκέψεις πάνω σε ψυχαναλυτικά παράλληλα με την πατερική αντίληψη της κενοδοξίας, τη μετάνοια, την εξομολόγηση και την ίαση.

15:00-16:45 3η συνεδρία
Δρ Δημήτριος Κυριαζής, Ψυχίατρος, Ψυχίατρος Παίδων, Ψυχαναλυτής
Επιρροές της Χριστιανικής Σκέψης στην Ψυχαναλυτική Θεωρία και Πρακτική

π. Βασίλειος Θερμός, Αναπλ. Καθηγητής, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας | Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων
Ανιχνεύοντας Ιουδαιο-Χριστιανικά στοιχεία στην Ψυχανάλυση: ένας δρόμος προς την ανανέωση του Δυτικού Πολιτισμού

17:15-19:00 4η συνεδρία
Δρ Petar Jevremovic, Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής | Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Σερβία 
Σύγχρονη Ψυχανάλυση και Ορθόδοξη Θεολογία 

Δρ Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής 
Κλινικές και ποιμαντικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ κλήρου-πνευματικών και ψυχιάτρων-ψυχαναλυτών



Workshop | Psychoanalysis and Orthodox Theology
3rd International Conference | November 29 - December 1, 2018

Athens | National Hellenic Research Foundation

Conference Day 3 | Saturday, December 1, 2018  Το εργαστήριο πραγματοποιείται στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά | Ελεύθερη είσοδος

For decades it seemed that polarization and suspicion were the reality that mutually shaped the relationship between psychoanalysis and Christianity. During our research, we came to realize an increasing interest of contemporary Orthodox Christian thinkers in psychoanalytic theory and its interpretation of human self and cultural values. Factors that facilitated such a proximity have been the new challenges that psychoanalysis faces now from neuroscience and technology, which urge it to become more modest and transactional. On the other side, contemporary Orthodox theology has formulated and put forward a relational spirituality promoting real selves and meaningful bond with others and God. Both developments seem to have brought closer the two domains and made them more susceptible to a creative dialogue. Under this perspective of a mutual convergence the workshop aims at answering questions, such as:

What can religion offer to psychoanalysis? Could religion help psychology and psychoanalysis by its understanding of the nature of persons and faith? Could theology assist psychoanalysis discover its own Christian roots and elements? Could hope and resilience inspired by faith facilitate psychoanalytic healing? What can psychoanalysis offer to religion? Could it offer a path to new approaches of morality that will take under consideration psychological integrity? Could it bring new light to religious experience and deepen the meaning of spirituality and the representation of God? Could help face the distortions of morbid religiosity (magic, fanaticism, fundamentalism, indifference), which are closely related to psychopathology and social dysfunction? Issues of theological anthropology are to be explored, such as the soul and its powers (functions), the distinction between psychological and spiritual development, body-mind problems and the psychosomatic unity of the human person, free will and desire, passions and addictive behaviors, emotional control, the meaning of diseases and health as well as the mystical experience, a reconsideration of sexuality etc. The workshop intends to trace areas of convergence and cooperation. 

Scientific Coordinator: Rev. Vasileios Thermos
Organizing Committee: Rev. Vasileios Thermos | Dr Eudoxie Delli | Nikos Livanos

Program

9:00-11:15 Session 1
Chair: Maria Bouri, Pediatrician, MA Medical Humanities, Dip Palliative Medicine, Νational Primary Health Network, Greece

Evdoxie Delli, Researcher, Center for Philosophical Research, Academy of Athens | Researcher, Project SOW
The interdisciplinary encounter of Orthodox Theology and psychoanalysis as a key aspect of the dialogue between Orthodoxy and sciences

Athanasios Alexandridis, M.D., PhD, Child Psychiatrist, Psychoanalyst
The genealogy of the “religious” into psychic space

Steven-John M. Harris, PhD, Psychologist | Center for Depth Psychology, Inc.
Truth is a Double-Edged Sword: A Brief History of the Dialogue Between Psychoanalysis and Christianity

11:45-13:30 Session 2
Chair: Rev. Vasileios Thermos, Assoc. Professor, University Ecclesiastical Academy of Athens | Child and Adolescent Psychiatrist

Rev. Nikolaos Loudovikos, Professor, University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki
Philosophical and Biblical Theology and the Discovery of the Unconscious: Preliminary Remarks

Rev. Stephen Muse, Psychologist | Director of Counselor Training and Clergy-in-Kairos Program of the Pastoral Institute, Columbus, GA
Shame and Overcoming the Mechanisms of Defense in response to sin and trauma: Reflections on psychoanalytic parallels with the Patristic idea of vainglory [kenodoxia], repentance, confession and healing.

15:00-16:45 Session 3
Chair: Rev. Stavros Kofinas, Coordinator of the Network of the Ecumenical Patriarchate for Pastoral Health Care, Psychotherapist

Dimitrios Kyriazis, M.D., PhD, Psychiatrist, Child Psychiatrist, Psychoanalyst HSPP/IFPS
Influences of Christian Thought on Psychoanalytic Theory and Practice

Rev. Vasileios Thermos, Assoc. Professor, University Ecclesiastical Academy of Athens | Child and Adolescent Psychiatrist
Tracing Judeo-Christian elements in Psychoanalysis: a path for renewing Western Civilization

17:15-19:00 Session 4
Chair: Evdoxie Delli, Researcher, Center for Philosophical Research, Academy of Athens | Researcher, Project SOW

Petar Jevremovic, Psychologist-Psychoanalyst | Professor, Faculty of Philosophy, University of Belgrade
Modern Psychoanalysis and Orthodox Theology

Konstantinos Emmanouilidis, M.D., PhD, Psychiatrist, Psychoanalyst
Clinical and pastoral similarities and differences between clergy - spirituals and psychiatrists - psychoanalysts