e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Κάλαντα Δωδεκαημέρου 2018 στον Οικουμενικό Πατριάρχη [φωτογραφίες + video]

Πατριαρχικός Οίκος, Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου 2018












Αντίδοτο στην ανασφάλεια. Μήνυμα Χριστουγέννων 2018 Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου [+video]




+ Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018
Πρός τον ευλαβή κλήρο και λαό

Τέκνα εν Κυρίω προσφιλέστατα,
«Χριστός γεννᾶται, δοξάσατε… Χριστός επί γῆς, ὑψώθητε».
(Καταβασίες Χριστουγέννων)      

Διάχυτη ανασφάλεια, σαν σκόνη πυρηνική, απλώνεται στη σύγχρονη κοινωνία, προκαλώντας ανησυχητική δύσπνοια. Πολλοί προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν συσσωρεύοντας κάθε είδους υλικό πλούτο. Άλλοι αναζητούν φίλους ισχυρούς, πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες. Μερικοί καταφεύγουν σε περίεργες θρησκευτικές ιδεολογίες ασιατικής προελεύσεως. Με ποικίλους τρόπους επιδιώκουν οι άνθρωποι την ασφάλειά τους.

Η εορτή των Χριστουγέννων έρχεται να προσφέρει το θεραπευτικό αντίδοτο στον ιό της ανασφάλειας. Να ζωντανέψει στο νου και τη συνείδησή μας μια αλήθεια συχνά λησμονημένη: ότι «ὁ Θεός μεθ’ ἡμῶν». Αυτό ακριβώς σημαίνει το όνομα του ερχομένου Λυτρωτού: «Εμμανουήλ!». Ο Λόγος του Θεού «σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν,» (Ιω. 1:14).

Αυτό αποτελεί την κατεξοχήν εμπειρία της Εκκλησίας: Ο Θεός, ο άπειρος και απερινόητος δεν εγκατέλειψε τον κόσμο έρμαιο στις δυνάμεις του μίσους και του εγωκεντρισμού. Ο Υιός και Λόγος του Θεού προσέλαβε την ανθρώπινη φύση. Κατά την διατύπωση του Μεγάλου Βασιλείου, ήλθε στη γη «ἵνα ἐπαναγάγῃ πᾶσαν τήν ἀνθρωπότητα πρός ἑαυτόν», για να επανασυνδέσει την ανθρωπότητα με τον δημιουργό της: τον προσωπικό Θεό «ὅστις ἀγάπη ἐστί».

Πολλοί απορρίπτουν την εν Χριστώ αποκάλυψη υποστηρίζοντας ότι το σύμπαν κυβερνάται από μια απρόσωπη Ανώτερη Διάνοια και Δύναμη. Διανοητικές ικανότητες διαθέτει και ο άνθρωπος, το τελειότερο δημιούργημα στον κόσμο. Όμως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η αυτοσυνειδησία του, ότι είναι πρόσωπο. Γιατί λοιπόν, όσοι αναφέρονται αόριστα σε μια Ανώτερη Δύναμη, την θέλουν απρόσωπη; Γιατί αρνούνται ότι αυτή η Υπέρτατη Πραγματικότητα είναι συγχρόνως ένα Πρόσωπο, με αυτοσυνειδησία, που βεβαιώνει ότι είναι, κατά τη βιβλική έκφραση, «ο Ων», «ο Υπάρχων»;

Οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο Δημιουργός και Κύριος του σύμπαντος, δεν είναι μια απρόσωπη, αόριστη δύναμη, αλλά είναι ο Ζων Θεός, ο οποίος αποκαλύπτεται εκουσίως και συνάπτει με τον άνθρωπο σχέση αγάπης. Η Εκκλησία δεν ζητεί να επιβάλει αυτή την αλήθεια. Κατά τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων κατεξοχήν την κηρύσσει δοξαστικά, καλώντας μας να την προσεγγίσουμε ουσιαστικά με πίστη θερμή και γνήσια αγάπη.

***

«Χριστός γεννᾶται, δοξάσατε… Χριστός ἐπί γῆς, ὑψώθητε». Η εν Χριστώ πνευματική ανύψωση δεν συντελείται αυτόματα. Προϋποθέτει καταρχήν πίστη. Και η εορτή των Χριστουγέννων ζητεί να μας αφυπνίσει ώστε να δεχθούμε προσωπικά τον Ιησού Χριστό, ως Σωτήρα, ως Οδηγό, ως Εμπνευστή των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αποφάσεων και των ενεργειών μας.

Η συναίσθηση της συνεχούς παρουσίας Του ειρηνεύει και ενθαρρύνει, «εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ᾿ ἡμῶν;» (Ρωμ. 8:31). Αυτή η βεβαιότητα εξουδετερώνει κάθε αίσθημα ανασφάλειας προσφέροντας παρηγοριά, αντοχή και ελπίδα. Και ο πιστός επαναλαμβάνει γαλήνια τον ψαλμό: «Ἐὰν γὰρ καὶ πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ» (Ψαλμ. 22).

***

«Χριστός ἐπί γῆς, ὑψώθητε». Ο Ιησούς Χριστός δεν ήλθε ως απλός Προφήτης να επισημάνει τα κακώς κείμενα, να αναγγείλει ένα νέο σύστημα ιδεών και αρχών. Ήλθε να μας ανυψώσει, να μας κάνει παιδιά του Θεού: «ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν» (Γαλ. 4:5). Και αυτό ακριβώς συντελείται δια της πίστεως: «πάντες γὰρ υἱοὶ Θεοῦ ἐστε διὰ τῆς πίστεως ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ» (Γαλ. 3:26). Όπως συγκλονιστικά συνοψίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφερόμενος στην έλευση του Μεσσία «οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ᾿ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον.» (Ιω. 3:16).

Ουσιαστικά η σχέση με τον Χριστό είναι σχέση αγάπης, η οποία διαμορφώνει μια γενικότερη στάση ζωής. Ο Ιησούς προ του πάθους Του την καθόρισε: «ὁ ἔχων τὰς ἐντολάς μου καὶ τηρῶν αὐτάς, ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἀγαπῶν με· ὁ δὲ ἀγαπῶν με ἀγαπηθήσεται ὑπὸ τοῦ πατρός μου, καὶ ἐγὼ ἀγαπήσω αὐτὸν καὶ ἐμφανίσω αὐτῷ ἐμαυτόν.» (Ιω. 14:21). Καλές οι εξωτερικές εκφράσεις ευλάβειας και λατρείας, αλλά η ουσιαστική σχέση αγάπης μαζί Του σημαίνει συμμόρφωση προς το είδος αγάπης, που Εκείνος αποκάλυψε με τον λόγο, τη ζωή και τη θυσία Του. Σχολιάζοντας ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον ύμνο του Αποστόλου Παύλου «τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ;» (Ρωμ. 8:31-39) καταλήγει με τη γνωστή του τόλμη: «Τοῦτον γάρ ἁπάντων μεῖζον τό τόν Χριστόν ἐρώμενον ἔχειν ὁμοῦ καί ἐραστήν».

Ο συνεπής μαθητής του Χριστού δεν περιορίζεται να ασχολείται με τον εαυτό του. Αισθάνεται παράλληλα το χρέος να αγωνίζεται για την δικαιοσύνη, την αλήθεια, τη συμφιλίωση και την ειρήνη στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον του, συμβάλλοντας στην ασφαλή κοινωνική συνοχή. Δεν περιορίζεται στα εξωτερικά θρησκευτικά καθήκοντα. Δεν λησμονεί ότι: «ποιεῖν δίκαια καὶ ἀληθεύειν ἀρεστὰ παρὰ Θεῷ μᾶλλον ἢ θυσιῶν αἷμα.» (Παροιμ. 21:3). Είναι πασίγνωστο ότι η αναταραχή και η αβεβαιότητα, που δηλητηριάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, συντηρούνται από την πολύμορφη διαφθορά, την οποία τροφοδοτούν τα ψέματα, η πλεονεξία, ο εγωκεντρισμός, η αλαζονεία. Αυτά ακριβώς ήλθε να ανατρέψει με την παρουσία Του ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού. Ο συντονισμός μας με τις αρχές, που Εκείνος καθόρισε, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της ζωής μας και γενικότερα της κοινωνίας.

***

«Χριστός γεννᾶται, δοξάσατε…» αδελφοί μου, «Χριστός ἐπί γῆς, ὑψώθητε». Ο Χριστός παραμένει μαζί μας όχι μόνο στις ώρες της κατανύξεως και της λατρείας, αλλά και στις θολές ημέρες της αμφιβολίας και της αδυναμίας. Η συνείδηση της παρουσίας του σαρκωθέντος Λόγου του Θεού διαλύει τη νέφωση της αβεβαιότητος, κάθε φόβο και ανησυχία.

Ας Τον υποδεχθούμε με αναζωογονημένη πίστη και αγάπη. Ας υψώσουμε λατρευτικά τον νού και την καρδιά μαςατενίζοντας το Πρόσωπο του Ηγαπημένου Χριστού. Και συγχρόνως ας εργασθούμε για να Τον γνωρίσουν και άλλοι συνάνθρωποί μας εγγύς και μακράν. Στην ανησυχία που δημιουργεί ο ιός της ανασφάλειας ο Χριστός προσφέρει το αποτελεσματικό αντίδοτο.

Ευλογημένα Χριστούγεννα! Το Νέον Έτος ας είναι γεμάτο από τη βεβαιότητα της παρουσίας Του στην καθημερινή μας βιοτή, καθώς και στην πορεία του κόσμου.

Μέ ὁλόψυχη ἀγάπη ἐν Χριστῷ Ιησοῦ τῷ Σωτήρι ἡμῶν

+ Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

Μια σημαντική Κοινότητα της Βίνιτσα προσχώρησε στη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας








Η Κοινότητα του μεγαλύτερου και παλαιότερου νοσοκομείου στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας προσχώρησε στην νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της χώρας.

Σήμερα, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018, μετά την Θεία Λειτουργία τα μέλη της εν λόγω εκκλησιαστικής Κοινότητας, υπό τον ιερατικώς Προϊστάμενο, Πρωθιερέα Ανατόλιο Aksanyukom, εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται από την υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Βίνιτσα της νέας Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, η απόφαση για την προσχώρηση υποστηρίχθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναός της Παναγίας «Παντοχαρά των Θλιβομένων» βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο του περιφερειακού Ψυχιατρείου Βίνιτσα. Ο Ναός αυτός είναι ο μεγαλύτερος και ο παλαιότερος της πόλης. Πέρυσι, οι ενορίτες γιόρτασαν επίσημα την 120ή επέτειό της. Κατά τους Σοβιετικούς χρόνους, ο Ναός έκλεισε και αποκατέστησε την δραστηριότητά του το 1997. Από τότε, η Κοινότητα και ο Ιερέας, παρέχουν πνευματική υποστήριξη και κοινωνική βοήθεια στους ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο, καθώς επίσης στους συγγενείς τους. 

Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 23.12.2018, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 23ης Δεκεμβρίου 2018, προ της εορτής των Χριστουγέννων, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, λειτουργήσαντος και ομιλήσαντος επίκαιρα του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των Ιεροψαλτών της Ενορίας κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη με τους βοηθούς τους κ.κ. Σπυρίδωνα Σαρατσένο και Σωτήριο Στραβοπόδη.



















































Η Χειροτονία του Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου


Γράφει ο Γιώργος Κάτσικας | ekalexandria.org

Τις καρδιές των πιστών άγγιξε σήμερα ο λόγος του Επισκόπου Μαλάουι, κ. Φωτίου, τον οποίο χειροτόνησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, όταν ο νέος Επίσκοπος λίγο πριν εισέλθει εις τα Άγια των Αγίων, μίλησε για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά της Αφρικής, που πεθαίνουν καθημερινά, με την ευθύνη της εκκλησίας να γίνεται μεγαλύτερη να τα βοηθήσει, ειδικά στους δύσκολους καιρούς της σύγχρονης εποχής.

Για τα ίδια αυτά παιδιά, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, μίλησε και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, τονίζοντας ότι από τα παλαιότερα χρόνια, και εκείνος έβαλε σαν έναν από τους βασικούς σκοπούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, να ανοίγει και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία κέντρα υγείας και κλινικές, για τους εμπερίστατους αφρικανούς, όπως ακριβώς έπραξε και στο Μαλάουι.

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι το έργο που καλείται να αναλάβει στην αφρικανική αυτή χώρα ο Επίσκοπος Μαλάουι είναι πολύ σημαντικό και για τον δυναμικό ελληνισμό της περιοχής, καθώς ζούνε εκεί 200 Έλληνες που κατάγονται κυρίως από τη Λήμνο, έχοντας δημιουργήσει μία μεγάλη ελληνική κοινότητα.

Άλλη στιγμή ιδιαίτερης συγκίνησης κατά τη σημερινή χειροτονία ήταν την ώρα που ο νέος Επίσκοπος αναφέρθηκε στη μητέρα του, η οποία λόγω ασθένειας δε μπόρεσε να παραβρεθεί στην Αίγυπτο, αλλά βρίσκεται νοερά μαζί του, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μιλάει για την αγάπη της μάνας και τη σημασία της ύπαρξής της σε κάθε έναν από εμάς, όπως και για τον γεννηθέντα Ιησού Χριστό.

Κατά τη χειροτονία του, ο νέος Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, και την Ιερά Σύνοδο που τον εξέλεξε, καθώς επίσης και τους παρευρισκόμενους αρχιερείς: τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα, τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, τον Μητροπολίτη Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιο, τον Επίσκοπο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο και τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

Στο Μυστήριο παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κα Μαίρη Παυλίδου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Δρ Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

Να σημειωθεί ότι το έργο του νέου Επισκόπου, που ολοκλήρωσε πριν αναχωρήσει από την Αλεξάνδρεια, ήταν η ανακαίνιση της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, με τη στήριξη δωρητών από την Ελλάδα.