e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Πανηγυρικός Εσπερινός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου για την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός


Δειλινό της Δευτέρας, 21ης Ιανουαρίου 2019, στον Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως, στην κωμόπολη Γαϊτανίου Ζακύνθου, εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του τιμωμένου αύριο Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του εκ της μεγαλονήσου Κρήτης, του Οποίου το λείψανο σώζεται στη Ζάκυνθο από το 1669, θησαυριζόμενο πλέον στον εν λόγω Ναό. 
     Των πανηγυρικών Εσπερίων χοροστάτησε ο ειδικά για την εορτή ελθών στη Ζάκυνθο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, εν συγχοροστασία του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, αφού προηγήθηκε η καθιερωμένη λιτή του Λειψάνου τρις εντός του Ναού, η εναπόθεσή Του στην θύρα της προσκυνήσεώς Του και Δέηση ενώπιόν Του. 
     Στο τέλος του Εσπερινού ο Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος Δ΄ καλωσόρισε τον αρχαίο φίλο της Ζακύνθου, Μητροπολίτη Ρεθύμνης, με την ευκαιρία της μνήμης της οσιακής κοιμήσεως του Κρητός Οσίου Ιωσήφ, ευκαιρίας δοθείσης εν προκειμένω από την συμπλήρωση 350 χρόνων εκ της Μετακομιδής του Λειψάνου του Οσίου από την Κρήτη, το 1669, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα. 
     Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Σεβ. Ζακύνθου για την αδελφική δοχή όλα αυτά τα χρόνια, ενθυμούμενος ότι από το 1986 ιστορείται η σχέση του ιδίου με την Ζάκυνθο και τους δύο ολόσωμους Αγίους της Διονύσιο και Ιωσήφ, από τότε που τον οδήγησαν ως φοιτητή εδώ οι φίλοι και συμφοιτητές του π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο σήμερα Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου και ο σήμερα Θεολόγος κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος. Έκτοτε οι δύο Άγιοι της Ζακύνθου έγιναν οι προσωπικοί Φύλακες και Προστάτες του κ. Ευγενίου, κάθε χρόνο μάλιστα προσπαθεί να έρχεται προσκυνητής στη Ζάκυνθο για να προσκυνήσει. 
     Ο κ. Ευγένιος ανέφερε επίσης ότι στο συγκεκριμένο ταξίδι του συνοδεύεται από την ευσεβέστατη Οικογένεια Μαραγκουδάκη, τα μέλη της οποίας, εξ ευλαβείας πολλής ορμώμενοι και σε συνεννόηση μαζί του, ανήγειραν στο Ρέθυμνο ωραίο Ναό προς τιμήν του Κρητός αγίου Ιωσήφ, ώστε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Οσίου να αποκτήσει ευχαριστιακό οίκο και θυσιαστήριο. Τόνισε, εξάλλου, εμφατικά ότι όντως το έργο αυτό ήταν έργο Θεού, καθότι ο εν λόγω Ναός με τα προσκτίσματά του οικοδομήθηκαν σε μόλις οκτώ ημέρες!!! 
     Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης απηύθυνε επίσημα πρόσκληση στον Σεβ. Ζακύνθου, να επισκεφθεί τη Μητρόπολη Ρεθύμνης εντός του τρέχοντος έτους κι εκεί να εγκαινιάσει τόσο τον νεόδμητο Ναό του Οσίου Ιωσήφ, όσο και άλλον νεοανεγερθέντα επ' ονόματι του Αγίου της Συγγνώμης Διονυσίου του εν Ζακύνθω.  
     Σημειωτέον ότι στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι παρεπιδημούντες Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πόγκας - Πρωτοσύγκελος Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Βογιατζής - Εφημέριος του Ναού Αγ. Δημητρίου του χωριού Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου και ο Πρεσβύτερος Σταμάτιος Μηλαθιανάκης - Εφημέριος του Ναού Παναγίας Καμαριανής Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης.

     [Κείμενο ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
     Ακολουθούν 80 φωτογραφίες, για τις οποίες μόχθησε ο Γιώργος Χρυσικόπουλος]
































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: