e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Διακηρύσσοντας άφοβα «Χριστόν εσταυρωμένον και Αναστάντα»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Θωμά 
5 Μαΐου 2019
(Ιωαν. η΄ 19-31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Χριστός Ανέστη!
     Η ανθρώπινη θλίψη και αποκαρδίωση είχαν -φυσικά και ανθρώπινα- κυριαρχήσει στην ψυχή του Θωμά. Η ολιγοπιστία τον ταλάνιζε, ενώ ο φόβος τον καταδυνάστευε κι έκανε σκυθρωπό και σκοτεινό το πρόσωπό του. Αμφισβητούσε την δύναμη του Σωτήρα, την οποία θεωρούσε οριστικά νικημένη από τις δυνάμεις του σκότους καθώς δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει  την ύψιστη αξία της λυτρωτικής θυσίας του Διδασκάλου του για το ανθρώπινο γένος.
     
Όμως, στην περίπτωση του Θωμά, δεν έχουμε να κάνουμε με καθαρή απιστία, αλλά μόνο με δυσπιστία και ανθρώπινη δειλία. Φυσικά, η δυσπιστία αυτή δεν χαρακτήριζε μόνο τον Θωμά, αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές του Κυρίου, καθώς και αυτοί υπήρξαν, τόσο κατά την διάρκεια της επίγειας συναναστροφής τους με τον Ιησού, όσο και μετά το Πάθος και την Ανάστασή Του, ανώριμοι πνευματικά και ανέτοιμοι ως προς την κατανόηση των θείων Αληθειών. Δεν πίστεψαν ούτε καν τις Μυροφόρες, που τους ανήγγειλαν  το θαυμαστό γεγονός της εγέρσεως του Κυρίου «εκ νεκρών» και τη ζωντανή εμφάνισή Του, ενώπιόν τους. Ο Κύριος γνωρίζει την δυσπιστία και τον φόβο τους και γι’ αυτό παρουσιάζεται ενώπιόν τους, προσφέροντάς τους την δύναμη και την ειρήνη. «Ειρήνη υμίν», τους λέει κι ευθύς αμέσως συναισθήματα ευφροσύνης και χαράς γέμισαν τις ψυχές τους. Το ουράνιο φως και η θεϊκή ειρήνη κυρίευσαν τις καρδιές τους. Και όχι μόνο αυτών, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων της οικουμένης.
     
Το δώρο της ειρήνης, το οποίο προσφέρεται απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, γλώσσας και καταγωγής, το έχουμε όλοι ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η αναισχυντία, η αδικία, το συμφέρον, ο εγωισμός και η απληστία φαίνεται να πλεονάζουν. Όμως για να νιώσουμε στην ψυχή μας την ειρήνη και το φως του Χριστού κι έτσι να ενδυναμωθούμε απέναντι σε κάθε διαβολική επιβουλή, οφείλουμε να οπλιστούμε με καλοπιστία και καλή προαίρεση. Τις ίδιες δηλαδή αρετές, τις οποίες επέδειξαν τόσον ο Θωμάς όσο και οι άλλοι εν Χριστώ αδελφοί του Απόστολοι, παρά τις όποιες ανθρώπινες φοβίες και δειλίες τους.
     
Όπως κι αυτοί έτσι κι εμείς οφείλουμε να πιστέψουμε και να εμπιστευτούμε τον λόγο του Ευαγγελίου και να είμαστε έτοιμοι να τον διαδώσουμε με ειλικρίνεια, διακηρύσσοντας άφοβα παντού «Χριστόν εσταυρωμένον και Αναστάντα». Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: