e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Ο αφ' εσπέρας Όρθρος του Φωτώνε στη Ζάκυνθο και τα “Κάλαντα του Δεσπότη” 2019


Κείμενο – ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Όπως μαρτυρεί αδιάψευστα το δημοσιευόμενο πλούσιο φωτολεύκωμα, που ακολουθεί, με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2019, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Κατά την εθιμική τυπική διάταξη της αποψινής βραδιάς, αμέσως μετά την Δοξολογία του Όρθρου τιμήθηκε ο οικείος Μητροπολίτης ως ακολούθως: Οι Κληρικοί ιεροφορούντες, οι Άρχοντες του τόπου, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Σταύρο Κοντονή, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Λευτέρη Νιοτόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Τσίπηρα, εκπρόσωπο της Αστυνομίας, τον κ. Λιμενάρχη, τον κ. Διοικητή της Πυροσβεστικής και όλο το εκκλησίασμα, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου μετέβησαν εν πομπή στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί, στην αίθουσα του Θρόνου, αφού ο Επίσκοπος ανήλθε στην καθέδρα του, άκουσε να του ψάλουν τα πατροπαράδοτα "Κάλαντα του Δεσπότη" (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897), τα μέλη της Χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού, με διευθύνοντα τον μουσικό και συνθέτη κ. Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Τα Κάλαντα αυτά καταλήγουν ως εξής:
"Λειτουργέ Θεού Υψίστου σού ευχόμαστε να ζεις,
να λαμπρύνεις τη χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"!

Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Διονύσιος εξήλθε στον εξώστη του Μεγάρου και από εκεί, εις επήκοον του Λαού που τον ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυνε βαρυσήμαντη, κατά την απαίτηση του εθίμου) ομιλία, την οποία μπορείτε να αναγνώσετε κατωτέρω. Η αφ' υψηλού αυτή ομιλία προς τον λαό της Ζακύνθου θεωρείται επιρροή από την βατικάνεια συνήθεια και αποτελούσε -κατά πάσα πιθανότητα- μιαν ορθόδοξη απάντηση (!!!) των παλαιών ευρηματικών Ζακυνθίων στην αφ' υψηλού ομιλία του Ποντίφικα “urbis et orbis”.

Άμα τη ολοκληρώσει της επισκοπικής Ομιλίας, η Χορωδία απέδωσε τη Φήμη Διονυσίου, η Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο και τέλος, ο Μητροπολίτης δέχτηκε όλους, Άρχοντες, Κλήρο και Λαό, οι οποίοι του εξέφραζαν ευχές για το Νέο Έτος 2019 κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκύτητα αισθημάτων και ευλογίες!

Έτσι τιμώνται στη Ζάκυνθο τα Φώτα και ο Επιφανείς Χριστός: Τιμώντας τον "εις τόπον και τύπον" Εκείνου ευρισκόμενον, ήτοι τον οικείο Επίσκοπο! Μια ιδιότυπη τελετή, η οποία συντελεί και αυτή στην αρτίωση της θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας των Ζακυνθίων!























































































ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄
Άγια Θεοφάνια 2019

«Ο Ιορδάνης κάτω ρέων εστράφη προς ουρανόν ανυψών ημάς».

Η μέρα της βαπτίσεως του Κυρίου μας, φιλέορτοι αδελφοί, άλλαξε τη ροή όχι μόνο του Ιορδάνη, αλλά μέσω αυτού όλης της φυσικής τάξης. Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι φοβόνταν και λάτρευαν σαν Θεό τη φύση. Τη λάτρευαν, γιατί όσο όμορφη και απαραίτητη τούς ήταν, άλλο τόσο μπορούσε να τους καταστρέψει. Οι ποταμοί και οι θάλασσες μα και τα ζώα και τα στοιχεία της ατμόσφαιρας ήταν βασικά για τη ζωή, μα μπορούσαν ταυτόχρονα να γίνουν και πολύ επικίνδυνα. Οι άνθρωποι έφθασαν να θεωρούν ότι υπάρχουν ακατανόητες και δυνατές θεότητες μέσα σ’ αυτά, τις οποίες τις ονόμασαν «δαίμονες» και τους απηύθυναν ξόρκια και προσευχές.
          Το ίδιο επικίνδυνη και ακατανόητη μπορούσε να είναι και η κοινωνική τάξη της εποχής εκείνης: άλλοι γεννιόντουσαν ή γίνονταν δούλοι και άλλοι παντοδύναμοι αφέντες. Πελώριες αυτοκρατορίες της ελληνιστικής εποχής ή της Ρώμης αποφάσιζαν για το μέλλον των ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν καμία συμμετοχή και το μόνο, το οποίο μπορούσαν να κάνουν, ήταν να κολακεύουν και να υπηρετούν τα απρόβλεπτα αφεντικά τους, με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να χάσουν και την ίδια τους τη ζωή.
          Στη βάπτιση του Κυρίου μας, όλα αυτά ανατρέπονται με μιας: «η θάλασσα είδε κι έφυγε και ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω». Ο Κύριος εμφανίσθηκε στα ύδατα και μαζί Του και η φωνή του Πατρός, που μαρτυρούσε για τη θεότητα του Ιησού Χριστού και το Άγιο Πνεύμα που αγιάζει την κτίση.
          Η φυσική τάξη παύει πια να κρύβει κινδύνους για τον άνθρωπο διότι αγιάζεται και ισιώνει την πορεία της για την όντως φυσική της κατάσταση, όπως κάποτε «το πικρόν ύδωρ επί Μωυσέως».
          Πώς όμως και γιατί έγινε αυτό; Έγινε διότι ο Κύριός μας, πριν ανατρέψει τη φυσική τάξη για να την καθάρει, ανέτρεψε πρώτα την κοινωνική τάξη, που οργανώνει τις σχέσεις των ανθρώπων, τις θρησκείες και τα σύμβολά τους.
          Ο Υιός του Θεού έρχεται όχι σαν δυνάστης, στρατηλάτης και επαναστάτης, αλλά «μορφήν δούλου λαβών», για να γεννηθεί σ’ ένα ταπεινό σπήλαιο και να αναγκαστεί να φύγει για να γλιτώσει από τη δολοφονική μανία των ισχυρών του κόσμου τούτου, τον οποίο εκπροσωπεί ο Ηρώδης, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες. Τώρα βλέπουμε ότι αλλάζει ό,τι πίστευε ακόμη και η ίδια η προφητική φωνή της εποχής του, ο βαπτιστής Ιωάννης, έρχεται να βαπτισθεί ο Θεός από το δημιούργημά Του, τον άνθρωπο. Είναι η αρχή μιας πορείας ανατροπής, όπου οι ισχυροί ελέγχονται από τους ανίσχυρους, τον μοναχικό Προφήτη, αλλά και τον ίδιο τον Κύριο ως τον ταπεινό γιο του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ.
          Τόσο ο Ιωάννης, όσο και ο ίδιος ο Κύριος, θα επιμείνουν στο βάπτισμα των Ιουδαίων με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό να βαπτίζεται υπό του Ιωάννου «ώστε πληρώσαι πάσαν δικαιοσύνην», που όμως συμπληρώνεται από την αγάπη και τη συμπόνια στη χήρα και το ορφανό, για να επεκταθεί στον ξένο, τον αλλόθρησκο, τον Σαμαρείτη, τον πρόσφυγα, τον φυλακισμένο και τελικά στον εχθρό, όπως διακηρύττει και πάλι ο ίδιος ο Κύριος.
          Σε μια κοινωνία, όπως και η σημερινή, η οποία συνήθισε να αποθεώνει την δύναμη, πολιτική ή στρατιωτική, τον πλούτο και την επιρροή, ο Κύριος έρχεται να δείξει τον δρόμο της νίκης κατά του κακού και της κάθαρσης από την αμαρτία μέσα από την αδυναμία, την υποταγή, την πίστη στις εντολές του Πατέρα, οι οποίες ασκούν τον άνθρωπο στην αληθινή αγάπη η οποία θα ολοκληρωθεί στον Σταυρό και στη νίκη κατά του θανάτου. Έτσι και η φύση μαθαίνει τα όριά της και συντρίβονται οι κεφαλές «των εκείσε εμφωλευόντων δρακόντων», αφού πρώτα έχει συντριβεί η κεφαλή της τυραννίας, της βίας, της κακίας και της υποκρισίας, όπως το ζητά ο Ιωάννης από τους Ιουδαίους και θα το πραγματοποιήσει λίγο αργότερα μετά την βάπτισή Του ο Κύριός μας στην έρημο, καταπολεμώντας τους πειρασμούς του Πονηρού. Αυτή την ανατροπή, μέσω της αγάπης και της υπακοής, την οποίαν επέτυχε ο Κύριος, καλούμαστε όλοι να την επιτύχουμε, για να επιφανεί εφ’ ημάς το φως του προσώπου Του.


Το πάλκο και οι παραδοσιακές διακοσμήσεις του Φωτώνε, όλα έτοιμα στο Μπανάτο


Όλα είναι έτοιμα στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπως και σε όλη τη Ζάκυνθο, για τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, αυτήν της Βαπτίσεως του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό. 
Αρκετοί άνθρωποι, τηρητές των ιδιαζουσών παραδόσεων της Ζακύνθου, εργάστηκαν για να στηθεί το πατροπαράδοτο πάλκο, επί του οποίου θα γίνει ο Μέγας Αγιασμός, ανήμερα του Φωτώνε, αλλά και οι κομψές και ολάνθιστες αγιαστούρες, όπως και τα νεραντζοπορτόκαλα! 
Και του χρόνου, λοιπόν! Με υγεία, χαρά και χάρη Θεού να συνεορτάσουμε και να φωτισθούμε!