e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη, όπως μεταδίδεται από το Γραφείο Τύπου του Φαναρίου

Εγκάρδια συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης 
κατά τον εορτασμό της μνήμης του Ιερού Φωτίου










Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού  της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σήμερα, Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης όπου στεγάζεται το ιστορικό θεολογικό εκπαιδευτήριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Διά το Φανάριον και διά την Χάλκην αποτελεί μεγάλην τιμήν και χαράν να φιλοξενούν ενταύθα, κατά την εύσημον ταύτην ημέραν και ώραν, τον Εξοχώτατον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος κ. Αλέξην Τσίπραν, επισκεπτόμενον επισήμως από χθες την Τουρκίαν», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεχόμενος τον κ.Τσίπρα, πρώτο εν ενεργεία  Πρωθυπουργό της Ελλάδος που επισκέφθηκε την Σχολή της Χάλκης, κατά τη δεξίωση που παρετέθη στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, μετά τη λειτουργία.

«Η παρουσία σας, Εξοχώτατε, εν τω μέσω ημών εδώ εις τους χώρους της Θεολογικής μας Σχολής έχει υψηλόν συμβολισμόν, όχι διότι το θέμα της αναστολής της λειτουργίας της προ ημίσεος περίπου αιώνος και της έκτοτε επιδιωκομένης παντοιοτρόπως επαναλειτουργίας της αποτελεί θέμα διμερές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, αλλά διότι πολύ γενικώτερον εμπίπτει εις τα πλαίσια του ευρωπαικού κεκτημένου και δη της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρύτερον˙ και η Ελλάς, ως μέλος της Ευρωπαικής οικογενείας, κήδεται της τηρήσεως των αξιών και των αρχών αυτών, διό και πάντοτε υπεστήριξε την άρσιν της εις βάρος της Σχολής μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου γενομένης εν προκειμένω αδικίας. Ευχαριστούμεν διά την θετικήν αυτήν προσέγγισίν σας, Εξοχώτατε, και ευχόμεθα μαζί σας να μη βραδύνη περισσότερον η μεγάλη και επιφανής ημέρα που το κέντρον τούτο των θεολογικών μας Γραμμάτων θα ανοίξη και πάλιν τας πύλας του.

Η Ορθοδοξία και γενικώτερον ο κόσμος χρειάζονται φωτισμένους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς παρωπίδας, χωρίς φονταμενταλισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίας, ανθρώπους του διαλόγου και της αγάπης, που θα κτίζουν γεφύρας και όχι τείχη, που θα ενώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς -όπως αυτούς που ανέκαθεν κατήρτιζεν η περίπυστος αυτή και περιώνυμος Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού,  «χαροποιεί τα μέγιστα όλην την περί την Μητέρα Εκκλησίαν ενταύθα πολύπαθον Ομογένειαν, η οποία αισθάνεται το στοργικόν ενδιαφέρον σας δι' αυτήν και τα κατ' αυτήν και σας ευγνωμονεί διά στόματος της ημετέρας Μετριότητος. Και εκφράζει την βεβαιότητα, όπως και το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, ότι και εις το μέλλον η έντιμος Ελληνική Πολιτεία θα εξακολουθήση να ενδιαφέρεται ζωηρώς διά το εν τη Βασιλίδι των πόλεων μικρόν λήμμα, που ενσαρκώνει, εκφράζει και διαιωνίζει μίαν μεγάλην, μακράν, τετιμημένην και ιεράν παρουσίαν και παράδοσιν της πίστεως και του Γένους μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του εξήρε επίσης την προσφορά του ηγουμένου της Μονής, Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου, ενώ προσέφερε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, «που είναι άνθρωπος του διαλόγου», ένα αναμνηστικό μετάλλιο που είχε κυκλοφορήσει επί του προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, εξ αφορμής του διαλόγου ανάμεσα στις Εκκλησίες Κωνσταντινούπολης και Ρώμης, καθώς και μία εικόνα της Θεοτόκου σε σμάλτο.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών, αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας». Ο κύριος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι κοντά εκείνη η ημέρα που στις αίθουσες της Θεολογικής Σχολής, «θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της Θεολογίας, αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Αναφερόμενος στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισήμανε ότι «αποτελεί θεματοφύλακα οικουμενικών και πανανθρώπινων αξιών και είναι ένας θεσμός, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει», και εκφράζοντας την αισιοδοξία του κατέληξε λέγοντας ότι, «την επόμενη φορά που θα διαβώ ξανά τούτο το κατώφλι, δεν θα το διαβώ μόνος, αλλά με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μαζί σας Παναγιώτατε, προκειμένου να κηρύξουμε μια λαμπρή ημέρα για τη φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών μας, την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Προηγουμένως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως υποδέχθηκε ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιερού Φωτίου αλλά και στην προσφορά της Ιεράς Θεολογικής Σχολής καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της από το  1844 μέχρι και το 1971, οπότε και υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία της. 

«Μία τέτοια Σχολή, με τέτοιο πνεύμα και τέτοιους αποφοίτους αναγκάστηκε, τόσο άδικα, σε καιρούς δύσκολους, να σιωπήσει και να κλείσει τις πόρτες της στους τόσους προσερχόμενους ιεροσπουδαστές», είπε ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, και σημείωσε ότι από τη διακοπή λειτουργίας της Σχολής δεν έχασε μόνο το Πατριαρχείο και η Ορθοδοξία αλλά και η ίδια η Τουρκία, διότι στερήθηκε το προνόμιο να φιλοξενεί ένα τέτοιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. 

«Πιστεύουμε ότι όλοι έχασαν. Κανείς δεν κέρδισε. Κατά τον ίδιο τρόπο, πιστεύουμε, ότι η αναμενόμενη δικαίως επαναλειτουργία της Σχολής μας θα είναι κέρδος για όλους», είπε ο Μητροπολίτης Προύσης, και πρόσθεσε «αρκεί να βγούμε από τα στερεότυπα, στα οποία έχουμε εγκλωβιστεί, να σηκώσουμε ψηλά το μέτωπο και να ατενίσουμε με το βλέμμα μας τον ορίζοντα πάνω από τα σύννεφα των προκαταλήψεων και της παλαιάς σκοτεινής νοοτροπίας». 

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στο νέο Συνοδικό της Σχολής, ενώ παράλληλα, σε άλλο χώρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. 

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και η συνοδεία του παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Ακολούθως ο Παναγιώτατος ξενάγησε τον κύριο Πρωθυπουργό στους κήπους της Μονής, όπου φύτευσαν συμβολικά, σε ανάμνηση της επισκέψεως, μία αγριοκερασιά, και στη συνέχεια τον ξενάγησε στις Αίθουσες διδασκαλίας αλλά και στην πλούσια βιβλιοθήκη της Σχολής. 

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος συνόδευαν η σύζυγός του κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής και η Γενική Πρόξενος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ελληνικής Κυβερνήσεως. 

Στις εκδηλώσεις στην Θεολογική Σχολή παρέστη ο κ.Ibrahim Kalin, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, τοπικοί παράγοντες και πλήθος ομογενών και προσκυνητών.

photo credit: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Βαρυσήμαντη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Χάλκη με αναφορές στο Ουκρανικό [video]


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: «Εν ονόματι των αρχών του Μεγάλου Φωτίου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και σήμερον ο Αποστολικός Θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει την Οικουμενικήν του Ευθύνην και την σημασίαν του σεβασμού της κανονικής δομής και τάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία διά της χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας εις τον χειμαζόμενον εκκλησιαστικώς ευσεβή Ουκρανικόν Λαόν».

Ομιλία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, επί του Λόφου της Ελπίδος, την 6η Φεβρουαρίου 2019, ημέρα εορτής της μνήμης του Ιδρυτού και Προστάτου της, του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου.

Στην Ομιλία Του, ο Παναγιώτατος εξέπεμψε πολλαπλά σπουδαία μηνύματα, ενώ, με αφορμή τις αναφορές του στο Μέγα Φώτιο και στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τους Ρωμιούς Φωτιστές των Σλάβων, δεν παρέλειψε να κάμει καίρια μνεία για τα εκκλησιολογικά και κανονικά δικαιώματα και προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου, ιδιαιτέρως δε να αναφερθεί στο φλέγον επίκαιρο θέμα της παροχής Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας, δίδοντας αποστομωτική απάντηση σε όσους επικρίνουν τις ορθές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα της Ομιλίας του Παναγιωτάτου (στο βίντεο μεταξύ 03:05 και 06:35):

«Ο Μέγας Φώτιος υπήρξε γιγαντιαία μορφή της ιστορίας των ελληνικών γραμμάτων, πολυτάλαντος και πολυΐστωρ, καθηγητής και εκφραστής της δόξης του Βυζαντίου διά των οραμάτων και των έργων του, χαρισματικός εκκλησιαστικός ηγέτης, βαθυστόχαστος θεολόγος και ανυποχώρητος πρόμαχος της Ορθοδοξίας.
     Και σήμερον εμπνεόμεθα από τους Μεγάλους Πατέρας, οι οποίοι εθεολόγησαν εν διαλόγω με τα σημεία των καιρών. Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος, ούσα οικοδομημένη επί την πέτραν.
     Εις την εποχήν του ο χαλκέντερος Πατριάρχης Φώτιος είχεν να αντιμετωπίσει ποικίλας αμφισβητήσεις και πειρασμούς, και έδωκεν την εκκλησιαστικήν αυτού μαρτυρίαν διά την αλήθειαν της πίστεως και διά την κανονικήν τάξιν και τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου με σθένος και αποφασιστικότητα. Ίσχυον δι’ αυτόν και διά τους αγώνας του τα αυτά εκκλησιολογικά και κανονικά κριτήρια, τα οποία και σήμερον καθορίζουν και κατευθύνουν την δράσιν και τας πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
     Εν ονόματι των αρχών, επί τη βάσει των οποίων ο Πατριάρχης Φώτιος επευλόγησε την μετάβασιν των λογίων Θεσσαλονικέων αυταδέλφων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κατά το έτος 862, εις την Μοραβίαν, οι οποίοι μετέδωκαν την Ορθόδοξον Πίστιν εις τους Σλαύους και, διά της εμμονής των εις την χρήσιν της τοπικής γλώσσης, ανέδειξαν το μεγαλείον και το οικουμενικόν πνεύμα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εν ονόματι λέγομεν αυτών των αρχών, και σήμερον ο Αποστολικός Θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει την Οικουμενικήν του Ευθύνην και την σημασίαν του σεβασμού της κανονικής δομής και τάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία διά της χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας εις τον χειμαζόμενον εκκλησιαστικώς ευσεβή Ουκρανικόν Λαόν.
     Το κίνητρον εις τας παρεμβάσεις του Οικουμενικού Θρόνου δεν υπήρξεν ποτέ η επίδειξις ισχύος -άλλο ότι μας κατηγορούν ότι έχομεν «παπικάς τάσεις»- αλλά η οικοδομή του Σώματος του Χριστού, η ενότης της Ορθοδοξίας και το ποιμαντικόν ενδιαφέρον διά τον λαόν του Θεού.
     Ο καλός αγών του Ιερού Φωτίου εδικαιώθη. Ευλόγησεν ο Θεός τα έργα του και την εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλην Σύνοδον του 879-880, η οποία παραμένει εις την συνείδησιν της Εκκλησίας ως η Η΄ Οικουμενική Σύνοδος».

Συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με Ομογενείς της Κωνσταντινούπολης

Συνάντηση απόψε, 6.2.2019, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
     Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και συζήτησε με μέλη του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντές σχολείων, λυκειάρχες και κοινοτικούς παράγοντες.  
     Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, Πέτρος Μαυροειδής, η γενική πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ομογένειας, τους οποίους χαιρέτισαν έναν προς έναν, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί.
     Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι να τους ακούσει. Τόνισε πως γνωρίζει τα προβλήματα των ρωμαίικων κοινοτήτων, επισήμανε τον αποδεκατισμό που υπέστη η ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναγνώρισε και τη συνεισφορά της στην πορεία του Ελληνισμού. 

     Αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική, όπως και την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – την πρώτη εν ενεργεία πρωθυπουργού της Ελλάδας.










Το επίσημο Χρονικό της εορτής του ιερού Φωτίου του Πάνυ εν Χάλκη, με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας














ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. Μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Φωτίου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Ὁμολογητοῦ, ἀνιδρυτοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Ναϋδρίῳ αὐτῆς κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Τετάρτης, 6ης Φεβρουαρίου, καθ’ ἥν ἐξετέθη εἰς τόν σωλέα, εἰς προσκύνησιν ὑπό τῶν πιστῶν, ἀπότμημα ἱ. λειψάνου τοῦ ἑορταζομένου Ἁγίου. 

Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Ἔφοροι τῆς Ἱ. Μονῆς ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, oἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος καί Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανός, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, πιστοί ἐκ τῶν νήσων καί ἐκ τῆς Πόλεως, ὡς καί προσκυνηταί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.  

Κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν παρέστη ὁ Ἐξοχ. κ. Ἀλέξιος Τσίπρας, Πρωθυπουργός τῆς Ἑλλάδος, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ.κ. Κωνασταντίνου Γαβρόγλου, Ὑπουργοῦ Παιδείας, Ἐρεύνης καί Θρησκευμάτων, Γεωργίου Κατρούγκαλου, Ἀν. Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν, Mάρκου Μπόλαρη, Ὑφυπουργοῦ Ἐξωτερικῶν, καί Πέτρου Μαυροειδῆ, Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἀγκύρᾳ, τῆς Εὐγεν. κ. Γεωργίας Σουλτανοπούλου, Γεν. Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Δανάης Βασιλάκη καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Γαϊτάνη, Προξένων, καί λοιπῶν ὑπηρεσιακῶν παρα-γόντων τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, ὡς καί πλήθους ἐκπροσώπων τῶν Μέσων Γενικῆς Ἐνημερώσεως ἐξ Ἑλλάδος.

Μετά τό πέρας τῆς Θ. Λειτουργίας, ὁ Ἐξοχώτατος κ. Τσίπρας, ἀφοῦ ὁμοῦ μετά τοῦ Παναγιωτάτου ἐφύτευσαν ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ τῆς Ἱ. Μονῆς κερασέαν, ἐξεναγήθη εἰς τούς χώρους τῆς Ἱ. Μονῆς, εἰς τήν περιώνυμον Βιβλιοθήκην καί εἰς τάς αἰθούσας διδασκαλίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης, ἐπηκολούθησε δέ δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν, παρουσίᾳ τοῦ Ἐξοχ. κ. İbrahim Kalın, Ὑπεθύνου Δημοσίων Σχέσεων καί Συμβούλου τοῦ Ἐξοχ. Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, τοῦ Ἐντιμ. κ. Mustafa Ayhan, Ἐπάρχου τῶν  Νήσων, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Hayri Türkyılmaz, Δημάρχου Μουδανίων, καθ᾿ ἥν ὡμίλησαν ἀλληλοδιαδόχως ὁ Σεβ. Ἡγούμενος, καλωσορίσας τούς ὑψηλούς ἐπισκέπτας καί ἐκλεκτούς συμπανηγυριστάς, καί ὁ Παναγιώτατος, Ὅστις, ἀφοῦ ἐξέφρασε τήν εὐαρέσκειαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τό ὑπό τοῦ Σεβ. Ἡγουμένου ἐπιτελούμενον ἔργον καί τήν κατά Θεόν αὔξησιν τῆς ὑπ’ αὐτόν ἀδελφότητος, ἐχαιρέτισεν ὅλως ἰδιαιτέρως τήν ἱστορικήν παρουσίαν τῆς Α. Ἐξοχότητος εἰς τήν πανηγυρίζουσαν Ἱ. Μονήν, ἥτις ἀποτελεῖ τήν πρώτην ἐπίσκεψιν ἐν ἐνεργείᾳ Πρωθυπουργοῦ τῆς Ἑλλάδος εἰς τήν ἐρατεινήν Χάλκην, εὐχαριστήσας τόν κ. Τσίπραν διά τήν ἀμέριστον συνδρομήν τῆς ἐντίμου Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν καί τήν περί αὐτήν πολύπαθον Ὁμογένειαν καί ἐκφράσας τήν εὐχήν ὅπως συντόμως ἐπαναλειτουργήσῃ ἡ ἐπί 48 ἔτη ἀδίκως σιωπῶσα Σχολή.

Ἀπαντητικῶς, ὁ Πρωθυπουργός τῆς Ἑλλάδος, ἀφοῦ ἐξῇρε τήν οὐκουμενικήν καί παναθρωπίνην διακονίαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας εἰς τόν συγχρονον κόσμον, ἐξεθείασε τήν παγκοσμίου κύρους καί ἀποδοχῆς προσωπικότητα τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, εὐχηθείς ὅπως κατά τήν ἑπομένην παρουσίαν του εἰς Τουρκίαν παραστῇ, ὁμοῦ μετά τοῦ Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, κατά τήν ἔναρξιν τῆς νέας περιόδου λειτουργίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς.  
  
Ἐπηκολούθησεν ἐν τῷ ἀνακαινισμένῳ Συνοδικῷ τῆς Ἱ. Μονῆς κατ’ ἰδίαν μακρά συνάντησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τῆς Α. Ἐξοχότητος ἐπί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, παραλλήλως δέ ἐν τοῖς Πατριαρχικοῖς Δώμασιν ἐποικοδομητική συνεργασία τῆς εἰς Ἀθήνας μεταβησομένης τήν προσεχῆ ἑβδομάδα Πατριαρχικῆς Ἀντι-προσωπείας, ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ ἁγίου Πριγκηποννήσων, μετά τοῦ Ἐξοχ. κ. Γαβρόγλου.  

Τήν μεσημβρίαν παρετέθη ἑόρτιος Τράπεζα εὐλογηθεῖσα ὑπό τοῦ Πατριάρχου, εἰς ἥν παρεκάθησαν ἅπαντες οἱ ἐκλεκτοί ἐπι-σκέπται καί συνεορτασταί. 

Τέλος, τοῦ γεύματος περατωθέντος, ἐλήφθη ἀναμνηστική τῆς ἱστορικῆς ταύτης ἐπισκέψεως φωτογραφία εἰς τά προπύλαια τῆς Ἱ. Μονῆς, μεθ’ ἧν ὁ Ἐξοχ. κ. Τσίπρας μετά τῆς πολυμελοῦς συνοδείας του ἀνεχώρησε διά τήν Πόλιν, τιμητικῶς προπεμφθείς ὑπό τοῦ Πατριάρχου ἕως τῆς εἰσόδου τῆς Ἱ. Μονῆς.  

Οπτικοακουστικά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μονή και Σχολή της Χάλκης












Πρωθυπουργός: Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς.


Φωτό από τη συνεργασία της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας με τον Υπουργοί παιδείας της Ελλάδας κ. Κων. Γαβρόγλου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αλ. Τσίπρας: "Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει μήνυμα φιλίας και αλληλοκατανόησης"










Την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Χάλκη δεν θα είναι μόνος, αλλά μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης εξέφρασε, κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η θρησκευτική πίστη πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει, χαρακτήρισε «γέφυρες» τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία και απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να αποτελέσει θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία». «Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε, αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τον ξενάγησε σε εκείνους τους τόπους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως επισήμανε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε, δυστυχώς, από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, σε αυτόν τον απίστευτο πλούτο, που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».

Πέραν της ιστορικότητας αυτής της επίσκεψης, που συμπίπτει με μία σημαντική γιορτή για τη Χάλκη και τη Θεολογική Σχολή και την ελληνορθόδοξη μειονότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι είχε τη χαρά να ανακαλύψει πως η παρουσία όλων ημών εδώ, δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά υπήρξε αντικείμενο ελπίδας, χαράς. Αντικείμενο θετικής ανταπόκρισης «από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν στην αποβάθρα μόλις έφτασαν τα πλοία μας, κατά δεκάδες, εκατοντάδες, για να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε.

«Πιστεύω βαθύτατα ότι οι θρησκείες, η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες μας -μονοθεϊστικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και άρα την αγάπη προς τον άνθρωπο και στον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως του πού και σε ποιον πιστεύει- τόσο οι θρησκείες όσο όμως και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων, αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά» συμπλήρωσε.

Όπως παρατήρησε, «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε».

«Η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να εκπέμψω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες, που όμως μόνο μέσα από τον διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να τα επιλύσουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να παραδεχτώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, θέλει να πιστεύει ότι «είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα, που σε αυτές τις αίθουσες που με ξεναγήσατε θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τα καλά λόγια και τη φιλοξενία του και τόνισε ότι ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα οικουμενικών και παναθρώπινων αξιών, έναν θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει. Τον συνεχάρη για το έργο του και μίλησε για προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, για να επισημάνει ότι η παρουσία και η συνεισφορά του θα είναι καταλυτική για να κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε, δηλαδή η θρησκευτική πίστη να είναι αυτή που ενώνει τους ανθρώπους και όχι αυτή που τους χωρίζει.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα δώρα και κυρίως για την ξενάγηση στον ιστορικό τόπο, για να υπογραμμίσει: «Αισθάνομαι στις πλάτες μου αυτό το μεγάλο βάρος της ιστορίας, αλλά έχω και την πηγαία αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ ξανά τούτο το κατώφλι δεν θα το διαβώ μόνος, αλλά με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μαζί σας, προκειμένου να κηρύξουμε μια λαμπρή μέρα για τη φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών μας, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη και έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους του νησιού αλλά και από προσκυνητές και ομογενείς που ζουν στην Τουρκία και φρόντισαν να βρίσκονται σήμερα στη Θεολογική Σχολή.

Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Τσίιρα και στην ξενάγησή του, νωρίτερα, στην Αγία Σοφία.

Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας φύτεψαν συμβολικά ένα δένδρο στην αυλή της Θεολογικής Σχολής.

Συγκινητική ήταν η ξενάγηση του κ. Τσίπρα, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στους χώρους της Σχολής, καθώς ο κ. Βαρθολομαίος είχε φοιτήσει στη Σχολή και του έδειξε τις αίθουσες όπου έκανε μαθήματα και τον πολύτιμη βιβλιοθήκη.

Ο Πατριάρχης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τη συντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιμονή του κ. Τσίπρα στον διάλογο.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης.

Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρόντος του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ιμπραήμ Καλίν, που συνοδεύει από το πρωί τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας» σημείωσε.

Στην προσφώνησή του, ο ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ιδρυτή της Μονής, τόνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας της δεν ήταν απώλεια μόνο για το Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία και την Τουρκία αλλά, και για το ισλάμ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τίμησε τον προστάτη της Μέγα Φώτιο

6.2.2019. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 


















Τιμήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εορτασμός άρχισε με την Θεία Λειτουργία. Το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Γρεβενών κ. Δαβίδ. Παρέστησαν Συνοδικοί Ιεράρχες και άλλοι Αρχιερείς, ενώ παρόντες ήταν Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. 

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά σήμερα την σεπτή μνήμη του Μεγάλου Φωτίου, προστάτη της Ιεράς ημών Συνόδου. Αναζητεί στο πρόσωπο και το έργο του έμπνευση και φωτισμό, προβάλλουσα αυτόν ως πρότυπο εκκλησιαστικής διακονίας». 

Σημείωσε, επίσης, ότι «ο μεγαλόπνοος Πατριάρχης αποτελεί μοναδικό παράδειγμα Ιεράρχου, ο οποίος συνδύαζε την υπερέχουσα παιδεία με την ταπεινή βιοτή, τον αποστολικό ζήλο με τη θυσιαστική αυταπάρνηση, την επιδίωξη της εκκλησιαστικής ευστάθειας με την αποστασιοποίηση από τα κοσμικά. Το δεσπόζον ιστορικό έργο του Μεγάλου Φωτίου μας οδηγεί ομοίως να εντρυφήσουμε στον αθόρυβο και ατάραχο κόσμο της πνευματικής ζωής, εντός όσων, κατά τους λόγους του ιδίου, «λεπτύνουν την διάνοια», «ιχνεύουν το αληθές» και «ιθύνουν τον νου προς την ευσέβεια». Μας αποκαλύπτει τους καρπούς μιας βαθείας βιωματικής καταφάσεως προς τον Θεό και τον άνθρωπο, όπως και της φιλίας της σοφίας στην ποιμαντική πράξη. Συγχρόνως, προσφέρει «εις γενεάς και γενεάς» Ορθοδόξων τον πλούτο μιας διαρκούς εμπειρίας σπουδής στην θεοφιλή ζωή, τον χώρο των ενεργειών και των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Ο πανεπιστήμων Φώτιος φωτίζει την οδό της Αμ ώμου γνώσεως, η οποία, ως δώρον Θεού,αναβιβάζει τον άνθρωπο προς τα υψηλότερα και θεοειδέστερα. Για τούτο και το πεδίο της έρευνας της αγίας βιοτής και των συγγραμμάτων του παραμένει πλήρες θησαυρών πνευματικών. Μεταδίδει επίσης ένα αναλλοίωτο και ακμαίο μήνυμα ελπίδος, μια ενδυναμούσα υπόμνηση προς ημάς τους συγχρόνους, στερεωμένη στις αλήθειες της πίστεως και την χάριν της αγιότητος, στο ήθος του σταυρού και την κένωση της προσφοράς». 

Στον εφετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο κενωτικός χαρακτήρας της Ιερωσύνης και ο Ιερός Φώτιος». 

«Η διδασκαλία της Εκκλησίας για την κένωση του Υιού και Λόγου του Θεού είναι σαφής και συνοδικά εκπεφρασμένη. Σχετικά όμως με τις σωτηριολογικές και ανθρωπολογικές συνέπειες, καθώς και την ενσωμάτωσή της στις ευχές της Εκκλησίας δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Η μεταφορά από το θεολογικό επίπεδο στις ποιμαντικές εφαρμογές νοείται κυρίως, α) ως εκούσια ταπείνωση του πνευματικού ποιμένα ως ιερουργού, προκειμένου να γίνει δεκτικός της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, και β) ως αδιαμαρτύρητη άρση των αμαρτιών του κόσμου κατά μίμηση του Χριστού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο π. Βασίλειος και σημείωσε ότι «ο ιερός Φώτιος, τόσο στην εργογραφία του όσο και στο βίο και την πολιτεία του περιγράφει αφενός τις διαστάσεις της κένωσης του Υιού και Λόγου του Θεού και αφετέρου ζει κενωτικά. Καταρχήν απαντά σχηματικά σε όσους αναρωτιούνται, γιατί δεν θα μπορούσε η επανόρθωση της ανθρωπίνης φύσεως μετά την πτώση να γίνει από κάποιον άνθρωπο ή από αγγέλους και χρειαζόταν η κένωση του Υιού και Λόγου του Θεού. 1) Κάθε άνθρωπος έχει αναγκη καθάρσεως και θεραπείας, οπότε κανείς δεν είχε την ικανότητα «ετέροις διακονείν την κάθαρσιν και χορηγός είναι της ιάσεως». 2) Αν κάποιος άνθρωπος επιφορτιζόταν με τη σωτηρία του κόσμου και φιλοδοξούσε να αναλάβει «θείον έργον καινόν (καινοφανές) υπό τον ήλιον», θα βρισκόταν στα πρόθυρα μεγαλύτερης πτώσεως από την πρώτη. Κι ακόμη διέτρεχε τον κίνδυνο να τον λατρεύσουν ως θεό οι άνθρωποι, όπως συνέβη με τον Απ. Παύλο στα Λύστρα. Έτσι, καταλήγει ο ιερός Φώτιος, είναι ολοφάνερο, ότι αντί της ανόρθωσης του ανθρωπίνου γένους θα είχαμε «χαλεπωτέρα και αδιόρθωτη έκπτωση». 3) Αλλά και οι άγγελοι ως κτίσματα τρεπτά και ομόδουλα της ανθρωπίνης φύσεως δεν μπορούσαν να σώσουν τον άνθρωπο. Οπότε, το ανθρώπινο γένος με την κένωση του Λόγου είχε την ευκαιρία να απολαύσει την «κάλλιστη, τιμιώτατη και ανέκφραστη δόξα». Ο ιερός Φώτιος ομιλεί για «κένωσιν» του «Ακενώτου», που κάνει αισθητή την αγάπη και την πρόνοια του Θεού στο ανθρώπινο γένος. Η θεόσοφη και και θεοπρεπής πρόσληψη της ανθρώπινης σάρκας από τον Υιό και Λόγο του Θεού, «την κοινήν του (ανθρωπίνου) γένους σωτηρίαν ειργάσατο», τονίζει. Η διδασκαλία αυτή του ιερού Φωτίου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με σύνολη τη βιβλική, προγενέστερη πατερική και ευχολογική παράδοση. Η κένωση του Υιού και Λόγου γίνεται για να συναντήσει την ανθρωπότητα. Η κατάβαση του ιερέως από την υψηλοφροσύνη γίνεται για να συναντήσει τη θεότητα. Κατέρχεται άνθρωπος χοικός και ανέρχεται άνθρωπος πνευματικός». 

Ο π. Βασίλειος, επεσήμανε, επίσης, ότι «ο ιερός Φώτιος εμπνεόμενος από την πνευματική και λειτουργική εμπειρία, βίωνε την εθελούσια ταπείνωση και στον καθ’ ημέραν βίο. Ακολουθώντας τον Χριστό σήκωνε τις αμαρτίες του κόσμου και υπέμεινε αγόγγυστα τις αλγηδόνες, τις εξορίες και τους συκοφαντικούς εξευτελισμούς. Έτσι βρισκόταν στην οδό του Κυρίου και αποτελεί πρότυπο των πνευματικών ποιμένων κάθε εποχής». 

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις συγχύσεις της εποχής τονίζοντας πως μας ενδιαφέρει μόνο το φαίνεσθαι και όχι το είναι και σημείωσε πως καλούμαστε να πορευόμαστε χωρίς εγωισμό, με θάρρος, δύναμη και ειλικρίνεια. 

Αμέσως μετά διεξήχθη συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.

Πατριαρχική Χοροστασία για την εορτή του Αγίου Φωτίου στην περιώνυμη Μονή της Χάλκης [φωτογραφίες + video]













[φωτογραφίες: Yanis Kayakoparan]

Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής του Ιερού Φωτίου, ανιδρυτού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Εκεί αναμένεται και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλ. Τσίπρας για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πατριάρχη.