e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Η εορτή του Αγίου Νικολάου του Περαστού 2019 στα Καρκαναίικα Μπανάτου εν ΖακύνθωΠρωί Παρασκευής, 10ης Μαΐου 2017, με βαριά συννεφιά, ημέρα τοπικής εορτής, δηλαδή της Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας προς το Μπάρι της Ιταλίας (1087). 
     Ως Ενορία βρεθήκαμε ανάμεσα στα κτήματα των σταφίδων, στο γραφικό εκκλησίδιο του Αγίου Νικολάου, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, στα Μετόχια του Μπανάτου. Εκκλησιάστηκαν πολλοί ενορίτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες Ενορίες, σεβόμενοι τον Άγιο "τση γης και του πελάου". 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας απ' άμβωνος αναφέθηκε δι' ολίγων στο πώς η φλόγα της Ανάστασης του Χριστού καταστέλλει κάθε σκότος της ψυχής και του κόσμου μας και πώς ο Άγιος Νικόλαος διακηρύσσει την αλήθεια αυτή, με την διαχρονία της πνευματικής φυσιογνωμίας του.
     Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο σπίτι της κτήτορος Οικογενείας. 


Ο Πατριαρχικός Επίτροπος ανήγγειλε στους Ορθόδοξους της Αυστραλίας την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

ANNOUNCEMENT

The Holy Synod of the Ecumenical Patriarchate has unanimously elected Bishop Makarios of Christoupolis as the new Archbishop of Australia.

Το Μικρό και Μέγα Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας ενώπιον του Πατριάρχου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσήλθε σήμερα το μεσημέρι, 10 Μαΐου 2019, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ώστε να αποδεχθεί την εκλογή του με το μικρό Μήνυμα.  

«Μετά πλείστης χαράς αγγέλλομέν σοι εν τω ιερώ τούτω βουλευτηρίω της Μητρός Εκκλησίας την ομόφωνον Εκλογήν σου υπό των σεβασμίων συνοδικών παρέδρων ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, τη ημετέρα εισηγήσει και προβλήσει», ανέφερε στην προσφώνησή του, προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπογράμμισε την υποδειγματική αγάπη και αφοσίωση που επέδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εκλεγείς προς τη Μητέρα Εκκλησία.

 «Και ιδού, ήλθεν η στιγμή της επιβραβεύσεώς σου υπ΄αυτής, ήτις σοι εμπιστεύεται μίαν μεγάλην επαρχίαν της, τιμηθείσαν δια της ποιμαντορίας σειράς εκλεκτών ιεραρχών, μάλιστα δε του επί τέσσαρας και πλέον δεκαετίας διαποιμάναντος αυτήν αμέσου προκατόχου σου μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού. 

Είναι ωραία χώρα η Αυστραλία με ικανόν αριθμόν ομογενών ωραγνωμένων και ευημερούντων, οίτινες ευρίσκουν τώρα εν τω προσώπω σου τον νέον στοργικόν πατέρα και ποιμενάρχην των.

Ο θερισμός πολύς. Σε αναμένουν οι άλλοι εκεί αδελφοί Ιεράρχαι, μετά των οποίων θα συνεργασθής διά τον λαόν του Θεού εις τους Αντίποδας, σε αναμένουν η Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέου διά την ανόρθωσίν της, η νεολαία διά τον στηριγμόν και την καθοδήγησίν της, οι λοιποί αδελφοί χριστιανοί διά την συνεργασίαν σας υπέρ της των πάντων ενώσεως, ο ακαδημαϊκός κόσμος διά να ακούση περί των θησαυρών της Ορθοδοξίας, οι πάντες διά να επωφεληθούν από τον δυναμισμόν της ηλικίας σου, την παιδείαν σου, την εργασιομανίαν σου, την ευπροσηγορίαν σου».

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την εκλογή του.

«Με αποστέλλετε, εις διαδοχήν του μακαριστού μεγάλου Πρωθιεράρχου, του Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού, εις μίαν εκ των πλέον δυναμικών επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου, με την ωραίαν και μοναδικήν της Βασιλειάδα, με την Θεολογικήν της Σχολήν, με τας πολλάς και καλώς ωργανωμένας ενορίας της, με οσιακάς μοναστικάς αδελφότητας, με καλούς και αξίους αδελφούς βοηθούς Ιεράρχας και με εν ποίμνιον εκατοντάδων χιλιάδων πιστών, το οποίον, παρ᾽ ότι ανήκει εις την τετάρτην γενεάν, ομιλεί απταίστως την ελληνικήν γλώσσαν και ουδεμίαν έχει απολέσει εκ των ιερών και οσίων παραδόσεων της πίστεως και του Γένους μας. Υπόσχομαι την ιεράν ταύτην στιγμήν ότι θα προσπαθήσω όχι μόνον να διατηρήσω ό,τι παραλαμβάνω αλλά και να επαυξήσω και να πολλαπλασιάσω τα δωρήματα ταύτα, εμφυσών επιπροσθέτως εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αυστραλίας το ευλογημένον και μοναδικόν ζωογόνον πνεύμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, και απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας για την γενομένη πρόκριση της Εκκλησίας προς το πρόσωπό του, αποδεχόμενος το γεγονός με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.


Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ειδική τελετή στην Αίθουσα της Παναγίας, στον Πατριαρχικό Οίκο, τίμησε πέντε Ομογενείς, που υπηρετούν την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από υψηλές θέσεις ευθύνης, και ήρθαν στο σεπτό Κέντρο προκειμένου να έχουν συνεργασία με τον Παναγιώτατο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Ο Παναγιώτατος τους απένειμε Πατριαρχικά Οφφίκια και συγκεκριμένα αυτό του Άρχοντος Μαϊστορος στον κ.Ευστάθιο Παλάση, Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, του Άρχοντος Νομοφύλακος στον κ. Νικόλαο Παπαναστασίου, Γραμματέα του ως άνω Συμβουλίου και Νομικό Σύμβουλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του Άρχοντος Χαρτουλάριου στον κ. Θεόδωρο Βακαλάκη και του Άρχοντος Δεπουτάτου στον κ. Ανδρέα Γεωργίου, μέλη του ως άνω Συμβουλίου, και του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον κ. Χαράλαμπο Πατσούρη, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Βασιλειάδος Αδελαϊδος.

«Πέντε φιλόχριστα και φιλογενή τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, της «αρχούσης και πασχούσης», εντάσσονται σήμερον εις την χορείαν των Οφφικιαλίων της. Καθίστασθε, Εντιμολογιώτατοι, επίσημοι συνεργοί της ημών Μετριότητος και καλείσθε να υπερασπίζεσθε τα προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου, να ενσαρκώνετε και να εκφράζετε το πνεύμα και τας αξίας του, να συμβάλλετε, ο καθείς εκ της θέσεώς του, εις την αποστολήν και καλήν μαρτυρίαν της Εκκλησίας του Χριστού εν τω κόσμω, με πιστότητα και αφοσίωσιν εις την τιμίαν παρακαταθήκην των Πατέρων και με σύγχρονον φρόνημα, με γνώσιν, σύνεσιν και αποφασιστικότητα. Είμεθα βέβαιοι, ότι η προσγενομένη εις το πρόσωπόν σας τιμή θα απελευθερώση νέας δυνάμεις μέσα σας, θα σας ενισχύση εις την  επιτέλεσιν νέων θεάρεστων έργων», είπε ο Πατριάρχης και σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους νέους οφφικιάλιους σημείωσε: «Εκτιμώμεν τας πολλάς ικανότητάς σας και τον ένθεον ζήλον σας. Διασώζετε εις την καρδίαν σας την τιμιότητα, την ευσυνειδησίαν, την ευθυκρισίαν και το πάτριον φιλότιμον. [...] Ευχόμεθα, το παράδειγμά σας να εύρη μιμητάς. Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων με Ορθόδοξον βίωμα, βούλησιν διά προσφοράν, αγωνιστικότητα και εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού και εις το μέλλον του Γένους. Σας συνοδεύουν αι προσευχαί και αι ευχαί πάντων ημών, των εν Φαναρίω φυλασσόντων φυλακάς νυχθημερόν, διά την διάσωσιν της πατρώας κληρονομίας».

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 9ης Μαΐου, μετέβη εἰς τό Σισμανόγλειον Μέγαρον καί ηὐλόγησε τό πρός τιμήν Αὐτοῦ τε καί τῶν μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου παρατεθέν ὑπό τῆς Εὐγεν. κ. Γεωργίας Σουλτανοπούλου, Γεν. Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ἐπίσημον ἄριστον.  

* * *

Ἡ. Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 10ης Μαΐου, ἀπένειμεν ἐν τῇ Αἰθούσῃ τῆς Παναγίας τοῦ Πατριαρχικοῦ Οἴκου, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. ἁγίων Συνοδικῶν Ἀρχιερέων καί τῶν μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, τά Ὀφφίκια: τοῦ Ἄρχοντος Μαΐστορος εἰς τόν Ἐντιμολ. κ. Εὐστάθιον Παλάσην, Ἀντιπρόεδρον τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Συμβουλίου τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, τοῦ Ἄρχοντος Νομοφύλακος εἰς τόν Ἐντιμολ. κ. Νικόλαον Παπαναστασίου, Γραμματέα αὐτοῦ καί Νομικόν Σύμβουλον τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς, τοῦ Ἄρχοντος Χαρτουλαρίου εἰς τόν Ἐντιμολ. κ. Θεόδωρον Βακαλάκην καί τοῦ Ἄρχοντος Δεπουτάτου εἰς τόν Ἐντιμολ. κ. Ἀνδρέαν Γεωργίου, μέλη τοῦ ἐν λόγῳ Συμβουλίου, καί τοῦ Ἄρχοντος Δικαιοφύλακος εἰς τόν Ἐντιμολ. κ. Χαραλάμπη Πατσούρην, Πρόεδρον τῆς Διοικούσης Ἐπιτροπῆς τῆς Βασιλειάδος Ἀδελαΐδος. 

Ὁ Παναγιώτατος συνεχάρη πατρικῶς τούς νέους Ἄρχοντας διά τήν ἐν γένει φιλογενῆ των δρᾶσιν εἰς τήν θεόσωστον ταύτην Ἐπαρχίαν τοῦ Θρόνου, ἐξάρας τάς πολλάς ἱκανότητας, τόν ἔνθεον ζῆλον καί τό πάτριον φιλότιμον αὐτῶν, καί καλέσας αὐτούς ὅπως συνεχίσουν τήν προσφοράν των εἰς τά κοινά καί διά μέσου τῆς ἐν Ἀθήναις Ἀδελφότητος τῶν Ὀφφικιαλίων «Παναγία ἡ Παμμακάριστος». 

Ὁ Ἐντιμολ. κ. Εὐστάθιος Παλάσης, ἐκ μέρους καί τῶν ὑπολοίπων Ἀρχόντων, ἀντεφώνησε διά λόγων εὐλαβείας πρός τόν Προκαθήμενον τῆς Ἐκκλησίας, ἐκφράσας μέν τήν εὐγνωμοσύνην των διά τήν προσγενομένην αὐτοῖς τιμήν τῆς χειροθεσίας, καί μάλιστα ἰδίαις Πατριαρχικαῖς χερσίν εἰς τό σεπτόν τῆς Ὀρθοδοξίας Κέντρον, διαβεβαιώσας δέ διά τάς καταβαλλομένας ὑπ’ αὐτῶν συντόνους προσπαθείας ὑπέρ τῆς περαιτέρω ἀναδείξεως τοῦ πνευματικοῦ βίου τοῦ Γένους καί τῆς ἀνεκτιμήτου μαρτυρίας τῆς Μητρός Ἐκκλησίας εἰς τόν σύγχρονον κόσμον, καί δή εἰς τήν πέμπτην Ἤπειρον.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τούς Σεβ. Συνοδικούς Μητροπολίτας Γερμανίας κ. Αὐγουστῖνον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐλλογ. κ. Κωνσταντίνου Βλιαγκόφτη, Γραμματέως τῆς Ἱ. Μητροπόλεως, Τορόντο κ. Σωτήριον, Ἀνέων κ. Μακάριον, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητον, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιον, Γάνου καί Χώρας κ. Ἀμφιλόχιον, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνόν, Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντῖνον, Σύμης κ. Χρυσόστομον καί Σικάγου κ. Ναθαναήλ.
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας κ. Μακάριον, ὑποβαλόντα εὐγνώμονας εὐχαριστίας καί υἱϊκά σέβη ἐπί τῇ ἐκλογῇ αὐτοῦ εἰς τήν περίπυστον Ἐπαρχίαν ταύτην τοῦ Θρόνου, εἰς διαδοχήν τοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιεπισκόπου κυροῦ Στυλιανοῦ, ὅν συνεχάρη ὁ Πατριάρχης εὐχηθείς αὐτῷ ἀφνειᾶ ποιμαντορίαν. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Δορυλαίου κ. Νίκανδρον, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας.  
- Τόν Πανοσιολ. Διάκονον κ. Βοσπόριον, Κωδικογράφον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἰγνάτιον Μουρτζανόν, Γεν. Ἀρχιερατικόν Ἐπίτροπον τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μελχισεδέκ Ἀμπελικάκην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἀρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Δοξαστάκη, Σπουδαστοῦ ἐν τῇ Ἀνωτάτῃ Ἐκκλησιαστικῇ Ἀκαδημίᾳ Ἀθηνῶν, ἐξ Ἡρακλείου Κρήτης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Moshe Eitam, Πρόξενον τοῦ Ἰσραήλ ἐν τῇ Πόλει. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Ἀποστόλου, Ἡγουμένου τῆς ἐν Χαλκιδικῇ Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολυτρίας, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιμανδρίτου Αἰμιλιανοῦ, Προηγουμένου τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱ. Μονῆς Σίμωνος Πέτρας, ἐκ τοῦ Ἱ. Μετοχίου τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ὁρμυλίας, τήν Παρασκευήν, 10ην Μαΐου.   
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρου, Καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης, κατά τήν συνδιοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Νομικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου καί τῶν Ἐκδόσεων Σάκκουλα τελετήν ἐπιδόσεως Τιμητικοῦ Τόμου εἰς τόν Ἐλλογ. κ. Παναγιώτην Λαδᾶν, Ὁμότιμον Καθηγητήν αὐτῆς, ἐν τῇ ἐν Θεσσαλονίκῃ Αἰθούσῃ Τελετῶν τῆς Παλαιᾶς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς, τήν Πέμπτην, 9ην τ.μ..
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀβύδου κ. Κυρίλλου, Καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Ἀθηνῶν: 
     α) κατά τήν παρουσίασιν τοῦ βιβλίου τῆς Ἐλλογ. κ. Δεσποίνης Ἄνατς Παπαδοπούλου, περί τῆς ζωῆς καί τῆς δράσεως τοῦ Μάρκου Πασᾶ, ἐν τῷ ἐν Ἀθήναις Μεγάρῳ τῆς Παλαιᾶς Βουλῆς, τήν Τρίτην, 7ην ἰδίου, καί 
     β) κατά τήν παρουσίασιν τοῦ βιβλίου τῆς Ἐλλογ. κ. Λήδας Ἰστικοπούλου, Ἱστορικοῦ, ὑπό τόν τίτλον «Βιβλιογραφία τῶν Ἐκδόσεων τοῦ Πατριαρχικοῦ Τυπογραφείου», ἐν τῇ ἐν Ἀμπελοκήποις ἕδρᾳ τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου Κωνσταντινουπολιτῶν, τήν Τετάρτην, 8ην τ.μ.. 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀμορίου κ. Νικηφόρου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Βλατάδων, κατά τά τελεσθέντα ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης ἱ. μνημόσυνα ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀειμνήστων Ἰωάννου Τόγκα, Σοφίας Ἠσαϊάδου, Ἰωσήφ Ματζιάρη καί Κωνσταντίνου Καρασάνταλη, μελῶν τοῦ Συλλόγου Χρυσοῦ Δικεφάλου, αὐθημερόν.   
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τό ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Fermani Altun, Προέδρου τοῦ Ἱδρύματος «Dünya Ehli Beyt», ἐν τῇ ἐν Alibeyköy ἕδρᾳ αὐτοῦ παρατεθέν δεῖπνον (iftar), τήν Παρασκευήν, 10ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐξοχ. Πρέσβεως κ. Christian Berget, ἐπί κεφαλῆς τῆς Ἀντιπροσωπείας τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως ἐν Τουρκίᾳ, δεξίωσιν, ἐπί τῇ «Εὐρωπαϊκῇ Ἡμέρᾳ 2019», ἐν τῷ ἐν Σταυροδρομίῳ «Palais de France», αὐθημερόν. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἀθηναγόρου Φασιόλο, κατά τό διοργανούμενον ὑπό τῆς Μοναστικῆς Ἀδελφότητος τοῦ Bose Ἰταλίας 17ον Διεθνές Λειτουργικόν Συνέδριον, ἐπί τοῦ θέματος «L’ ALTARE: Recenti acquisizioni, nuove problematiche», ἐν ταῖς ἐγκαταστάσεσιν αὐτοῦ, μεταξύ 7ης τ.μ. Μαΐου καί 1ης ἀρξαμένου μηνός Ἰουνίου.
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Μαξίμου Εὐθυμιάδου, κατά τήν συνδιοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Οἰκουμενικῆς Ὁμοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτῶν (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) καί τῶν Ἐκδόσεων «Ὠκεανίδα» παρουσίασιν τοῦ βιβλίου τοῦ Ἐλλογ. Δρος Συμεών Σολταρίδου, ἐν τῇ ἐν Ἀθήναις «Στοᾷ τοῦ Βιβλίου», τήν Τρίτην, 7ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Γνάτιφ, κατά τά διοργανωθέντα ὑπό τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος Ἀνδρῶν Θεσσαλονίκης ἐγκαίνια τῆς Ἐκθέσεως Ἀρχείων Ἱστορικῆς Τεκμηριώσεως τῆς Ἐλλογ. κ. Βαρβάρας Χαραλαμπίδου, ἐπί τοῦ θέματος «Ἑλλήνων Πόντος», ἐν τῇ ἕδρᾳ αὐτῆς, τήν Τετάρτην, 8ην ἰδίου.  
- Ὑπό τοῦ Ἱερολογ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἀετίου Νικηφόρου, κατά τήν ἔναρξιν τοῦ διοργανωθέντος ὑπό τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Cambridge Ἐπιστημονικοῦ Συνεδρίου, ἐπί τοῦ θέματος «Cities as palimpsests? Urban evolutions in the eastern Mediterranean», ἐν τῇ ἕδρᾳ τοῦ Πανεπιστημίου Bahçeşehir, τήν Τρίτην, 7ην τ.μ.. 

Με στεφάνι η "Κολόννα" του Άι Νικόλα στη Λουρίδα Μπανάτου για τη γιορτή του Μαΐου


Σήμερα στην τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμούμαστε λατρευτικά την Πάροδο του σεπτού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, κατά την διάρκεια του πλου από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα αξιομνημόνευτο ιστορικό γεγονός του 1087.
     Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, κάποιοι γείτονες της Κολόννας (ήτοι: προσκυνηταριού) του Αγίου Νικολάου, στη Λουρίδα του Μπανάτου εν Ζακύνθω, έπλεξαν το καθιερωμένο μαγιάτικο στεφάνι και στόλισαν με αυτό τον παλαιό σιδερένιο σταυρό τση Κολόννας