e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ποιο είναι το «προφίλ» των απίστων;


Μπορεί να μην πιστεύει κανείς σε κάποια θρησκεία ή στο Θεό, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι δεν έχει ηθικές αρχές, ότι δεν πιστεύει σε τίποτε υπερφυσικό ή ότι δεν βρίσκει νόημα στο σύμπαν. Αυτό προκύπτει από μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατανοώντας την Απιστία», που αποσκοπεί στην επιστημονική κατανόηση του αθεϊσμού και της έλλειψης θρησκευτικής πίστης.

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα (από κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους, ψυχολόγους, θεολόγους κ.α.), που υποστηρίχθηκε με 2,3 εκατομμύρια λίρες από το Ίδρυμα Τζον Τέμπλετον, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Κεντ, Σεντ Μαίρη, Κόβεντρι και Κουίν'ς Μπέλφαστ σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία). Οι επιστήμονες εντόπισαν ανθρώπους που δηλώνουν άπιστοι ή άθεοι (δεν πιστεύουν στο Θεό), άθρησκοι (δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία) ή αγνωστικιστές (δεν ξέρουν αν υπάρχει ή όχι Θεός και δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τρόπος για να μάθει κανείς με σιγουριά), και τους υπέβαλαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις τους.

Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

- Δεν υπάρχει ένα ενιαίο «προφίλ» απίστου: Οι άπιστοι εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο μέσα σε κάθε χώρα, όσο και από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κανείς άπιστος.

- Η μεγάλη πλειονότητα των απίστων σε όλες τις χώρες προτιμά να δηλώνει ότι δεν έχει «καμία θρησκεία».

- Σχετικά λίγοι προτιμούν να δηλώνουν «άθεοι» ή «αγνωστικιστές» για να ορίσουν την μη θρησκευόμενη ταυτότητα τους. Μερικοί προτιμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως ουμανιστές, ελεύθεροι στοχαστές, σκεπτικιστές κ.α.

- Δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άθεοι είναι δογματικοί, όχι τουλάχιστον περισσότερο από ό,τι είναι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

- Η απιστία στο Θεό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη την έλλειψη πίστης σε άλλα υπερφυσικά φαινόμενα. Η πλειονότητα των απίστων -και σε μικρότερο ποσοστό των αγνωστικιστών- σε όλες τις χώρες δηλώνουν ότι πιστεύουν σε ένα ή περισσότερα υπερφυσικά φαινόμενα. Είναι σχετικά λίγοι όσοι άθεοι ή αγνωστικιστές δεν πιστεύουν καθόλου στο υπερφυσικό.

- Δεν ισχύει ούτε η επίσης κοινή πεποίθηση ότι οι άπιστοι δεν βλέπουν κάποιο τελικό νόημα στο σύμπαν. Αν και αναλογικά περισσότεροι από ότι ο γενικός πληθυσμός δηλώνουν ότι «το σύμπαν τελικά είναι άνευ νοήματος», οι περισσότεροι άθεοι ή αγνωστικιστές βλέπουν όντως νόημα στη ζωή.

- Οι περισσότεροι άπιστοι -με μικρές εξαιρέσεις- υιοθετούν αντικειμενικές ηθικές αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς επίσης τη «βαθιά αξία» της φύσης, και σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο ανήθικοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους (σύμφωνα με έναν άλλο μύθο).

- Οι άπιστοι και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δηλώνουν πιστοί, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τις πιο σημαντικές αξίες που δίνουν νόημα στον κόσμο και στη ζωή του καθενός. Πάνω από όλα ιεραρχούνται η «οικογένεια» και η «ελευθερία» τόσο για τους πιστούς όσο και για τους άπιστους, ενώ άλλες αξίες που σε μικρότερο βαθμό εγκολπώνονται, είναι ο οίκτος, η αλήθεια, η φύση και η επιστήμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Iftar του Νομάρχη ΚΠόλεως και του Συλλόγου Παραπληγικών Τουρκίας + άλλα νέα, 28.5.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τό ἑσπέρας τῆς Δευτέρας, 27ης Μαΐου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, μετά μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, παρεκάθησεν εἰς τό ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου παρατεθέν δεῖπνον (iftar) διά τά μέλη τοῦ Συλλόγου Παραπληγικῶν Τουρκίας (Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği), ὁμιλήσας καταλλήλως πρός τούς πολυπληθεῖς συνδαιτυμόνας.

* * *

Τό ἑσπέρας τῆς Τρίτης, 28ης ἰδίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Ἱερολ. Ἀρχιδιακόνου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννου Χρυσαυγῆ, Καθηγητοῦ, ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τό ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Ali Yerlikaya, Νομάρχου τῆς Πόλεως, παρατεθέν ἐν τῷ Πτωχοκομείῳ Darülaceze δεῖπνον (iftar). 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δαρδανελλίων κ. Νικήταν, Διευθυντήν τοῦ ἑδρεύοντος ἐν Berkley Η.Π.Α. Πατριαρχικοῦ Ὀρθοδόξου Ἰνστιτούτου «Πατριάρχης Ἀθηναγόρας». 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Εὐκαρπίας κ. Ἱερόθεον, Ἡγούμενον τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Ν. Ὑόρκης Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης τῆς Χρυσοβαλάντου, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Νικολάου Καλαφάτη. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλον, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
  
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ὀλβίας κ. Ἐπιφάνιον, ἐκ τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας, ὑποβαλόντα υἱϊκά σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐλογίαν ἐπί τῇ ἐκλογῇ αὐτοῦ πρός διαποίμανσιν τῶν ἐν τῇ Χώρᾳ διαβιούντων ἑλληνοφώνων πιστῶν, ὅν ὁ Πατριάρχης συνεχάρη πατρικῶς, εὐχηθείς αὐτῷ θεάρεστον ἀρχιερατείαν.

- Tόν Αἰδεσιμ. κ. Orhan Çanlı, Χωρεπίσκοπον τῶν ἐνταῦθα Συροκαθολικῶν, μετά συνεργατῶν αὐτοῦ, ἐκφράσαντας τάς συγχαρητηρίους εὐχάς των ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχα.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Σεραφείμ Στεργίου, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἁγίου Νικάνορος Ζάβορδας.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Γρηγόριον Σοροβάκον, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γερμανίας, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἐνορίας Προφήτου Ἠλιού Φραγκφούρτης. 
- Τούς Ὁσιώτ. Μοναχούς κ.κ. Θεωνᾶν, ἐκ τοῦ Ἱ. Κελλίου Ἁγίου Γεωργίου Σκουρταίων Καρυῶν Ἁγίου Ὄρους, καί Μελίτωνα, ἐκ τοῦ ἐν Καρυαῖς Ἱ. Κελλίου Ἁγίου Γεωργίου τῆς Ἱ. Μονῆς Κουτλουμουσίου.
- Τόν Ἐξοχ. κ. Pekka Voutilainen, Ἐπιτετραμμένον τῆς Φιλλανδίας ἐν Ἀγκύρᾳ, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Jeff Hakko, Ἐπιτίμου Γεν. Προξένου τῆς Χώρας ἐν τῇ Πόλει.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Hayri Türkyılmaz, ἐπανεκλεγέντα Δήμαρχον Μουδανιῶν, μετά συνεργατῶν αὐτοῦ.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Ζέφυρον-Κωνσταντῖνον Καυκαλίδην, Νομικόν – Συγγραφέα, ἐξ Ἀθηνῶν.       
- Τούς ἐφετεινούς τελειοφοίτους τῆς Ἱ. Θεολογικῆς Σχολῆς Τιμίου Σταυροῦ Βοστώνης, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Τιμοθέου Πατίτσα, Καθηγητοῦ. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Αἰδεσιμ. Οἰκονόμου κ. Δημητρίου Μαγιόγλου, κατά τό ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Ahmet Misbah Demircan, Προέδρου τοῦ Δ. Σ. τοῦ Ἱδρύματος «Kültür Kenti», παρατεθέν ἐν τῷ ἐν Πέραν Ξενοδοχείῳ «Lazzoni» δεῖπνον (iftar), τήν Τρίτην, 27ην Μαΐου. 

Συνάντηση νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων






ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, ΑΘΗΝΑ. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, δέχθηκε την Τρίτη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Υποδεχόμενος τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία που είχαν στη Χάλκη, όταν, τον Νοέμβριο του 2017, ως Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Σχολής της Χάλκης, ο Σεβασμιότατος κ. Ελπιδοφόρος συνέβαλε τα μέγιστα στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Βουλής των Ελλήνων.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων και ειδικότερα τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική και εξαίρετη, «για την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο που επιτελείται στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για την καταγραφή και τη διάσωση όλου αυτού του θησαυρού του ελληνικού έθνους αλλά και της Ορθοδοξίας», επισημαίνοντας πως «είναι πολύ μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στο πλευρό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

Όπως τόνισε, «έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ελληνισμό της διασποράς να κρατάει ζωντανό αυτόν τον ομφάλιο λώρο με το εθνικό κέντρο» και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής «να είστε σίγουρος ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως αρμόζει στον ρόλο μιας Εκκλησίας η οποία έχει καθήκον να υπηρετεί την ειρήνη, την αγάπη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, βρίσκεται στη διάθεσή σας για τη διάδοση και την πραγματοποίηση αυτών των ιδεωδών, της ειρήνης, της συμφιλιώσεως, της συνεργασίας και της κοινής πορείας όλων των ανθρώπων για ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον».

Απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Είμαι ευτυχής που ακούω αυτά τα λόγια από εσάς και πιστεύω ότι και στην ομογένεια θα διαδραματίσετε έναν ρόλο μετάγγισης αυτών των απόψεων, αλληλοεπηρεασμού μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για να μπορεί και η ομογένεια να έχει πραγματικά αυθεντική ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα στο κέντρο, εδώ, αλλά και στην Ευρώπη, που είναι ένα άλλο γίγνεσθαι σε σχέση με την Αμερική, αλλά και προκειμένου οι ίδιοι οι άνθρωποι εκεί να εμπνέονται στα έργα τους από το κοινωνικό και θρησκευτικό σας έργο».

Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης.

Ο νέος Επίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στο Φανάρι


Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα,Tρίτη, 28 Μαΐου 2019, ο νέος Επίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος, εκ της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο ελληνικής καταγωγής νέος Ιεράρχης, με πολυετή διακονία στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην Εκκλησία της Ελλάδος, υπέβαλε τα σέβη του προς τον Παναγιώτατο και ζήτησε την πατριαρχική ευλογία με την ευκαιρία της πρόσφατης εκλογής και χειροτονίας του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Επίσκοπος Ολβίας διεβίβασε τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, καθώς και των περί αυτόν Αρχιερέων, προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Παναγιώτατος με πατρική στοργή ευχήθηκε στον Επίσκοπο Επιφάνιο καλή και ευδόκιμη αρχιερατεία προς όφελος του εν Ουκρανία λαού του Θεού και ιδιαιτέρως των εκεί Ελλήνων Ορθοδόξων.

Ακολούθως ο νέος Αρχιερέας παρακάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος Ολβίας είναι η πρώτη Αρχιερατική εκλογή και χειροτονία από την απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Ουκρανίας από τη Μητέρα της Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.

Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο δέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και τον συνεχάρη για την επάξια εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αμερικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και τη στήριξη του ιδίου του Πατριαρχείου σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ορθοδοξία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αποστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου αφορά τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα τμήματα της ομογένειας, την ομογένεια της Αμερικής. «Γνωρίζετε τα πράγματα, έχετε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις, έχετε αποδείξει ότι γνωρίζετε τα ζητήματα και του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρετε και προσευχόμαστε να σας δυναμώνει και ο Θεός προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση και υπογράμμισε: «Η ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το καύχημα του γένους μας και του έθνους μας, του ελληνισμού απανταχού της Γης».

Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει εντολή από τον Παναγιώτατο και παρακαταθήκη να διασφαλίσει κατ’ αρχήν την ενότητα αυτής της ομογένειας. «Γιατί το Έθνος μας έχει αποδείξει ότι, όταν έχει ομοφροσύνη και ενότητα, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Πιστεύω στις δυνατότητες του έθνους μας, πιστεύω στις μεγάλες δυνατότητες της ομογένειάς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες -να είστε βέβαιος- θα είναι πάντοτε ενωμένες και στην υπηρεσία του έθνους αλλά και του Πατριαρχείου μας, το οποίο είναι η κορωνίδα της Ορθοδοξίας και το καύχημα του ελληνικού γένους γενικότερα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι «η συνάντησή μου μαζί σας είναι μια μεγάλη χαρά και προσωπική -διότι πολλές φορές έχουμε συναντηθεί και προσωπικά-, αλλά η θεσμική αυτή συνάντηση για μένα είναι μια προσευχή, όπως την εκφράσατε ήδη και εσείς. Και είναι σημαντικό έναν ιεράρχη και έναν ποιμενάρχη να τον συνοδεύουν και οι προσευχές των ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι κληρικοί. Είναι εν είδει ποιμνίου, έτσι να το πω, οι προσευχές των χριστιανών η μεγαλύτερη εντολή και η μεγαλύτερη ενίσχυση που μπορεί να λάβει ένας ιεράρχης όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, διότι ο λαός είναι λαός του Θεού».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπενθύμισε: «Προσωπικά είχα τη μεγάλη χαρά -αλλά όχι και προσωπικά μόνο εγώ, όλο το ελληνικό έθνος νομίζω ήταν υπερήφανο- όταν σας είδε γονατιστό το 2016, τον Ιούνιο, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, να προσεύχεστε για την Ορθοδοξία, ενώπιον των προκαθημένων και ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου. Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, ένας αρχηγός κράτους, όταν γονατίζει ενώπιον του Θεού, δεν γονατίζει ενώπιον κανενός άλλου. Και στο πρόσωπό σας δεν θα γονατίσει το ελληνικό έθνος και το ελληνικό γένος ενώπιον κανενός άλλου, εφόσον γονατίζει ενώπιον της Εκκλησίας και ενώπιον του Θεού».

ΑΠΕ – ΜΠΕ


Άγγελμα Ονομαστηρίων Οικουμενικού Πατριάρχου, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 


ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ 
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ 

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἀγομένων τῶν σεπτῶν ὀνομαστηρίων τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν, θά χοροστατήσῃ Οὗτος κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Δευτέραν, 10ην Ἰουνίου, καί ὥραν 6:00 μ. μ., ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ, μετά τό πέρας τοῦ ὁποίου θά παρατεθῇ δεξίωσις ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ τῆς Ἱ. Μονῆς, καθ̉ ἥν ἡ Α. Θ. Παναγιότης θά δεχθῇ τά ἑόρτια σέβη τοῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ. 

Τήν ἑπομένην, Τρίτην, 11ην ἰδίου, ὁ Πατριάρχης θά χοροστατήσῃ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑορτῆς ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συγχοροστασίᾳ μέν μετά τῶν ἐνταῦθα καί τῶν ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ προσελευσομένων ἁγίων Ἀρχιερέων, τῇ τιμητικῇ δέ παρουσίᾳ καί τῆς Α. Μακαριότητος, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου. Μετά τήν Ἀπόλυσιν, θά προσφωνήσῃ τόν ἑορτάζοντα Προκαθήμενον ὁ α´ τῇ τάξει τῶν Ἱεραρχῶν Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος καί θά ἀντιφωνήσῃ ὁ Πατριάρχης. 

Διά τούς ἐπιθυμοῦντας νά ἐκκλησιασθοῦν κατά τόν τελεσθησόμενον ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς διατίθεται λεωφορεῖον, τό ὁποῖον θά ἐκκινήσῃ τήν 5:00 μ.μ. ἐκ τῆς πλατείας Ταταούλων (Κουρτουλούς), διερχόμενον τήν 5:15 μ.μ. ἔμπροσθεν τῆς Ὄπερας Ταξείμ, μετ᾿ ἐπιστροφῆς εἰς τά ἴδια μετά τό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ καί τῆς δεξιώσεως. 

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στην αθωνική Μονή Ξενοφώντος για την εορτή του Αγίου Παχωμίου


Σήμερα, 15/28 Μαΐου 2019, στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, κατά την εορτή του Αγίου Παχωμίου του Μεγάλου, καθιδρυτού του κοινοβιακού Μοναχισμού, προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί προσκυνηματική ιεραποδημία στο Περιβόλι της Παναγίας. 
     Τον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Ζακύνθου πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της περιώνυμης αυτής Μονής, Πατέρες εκ της Αδελφότητος και φιλοξενούμενοι Πατέρες, μεταξύ των οποίων ο π. Ρωμανός Φωκάκης και ο π. Αναστάσιος Σαλαπάτας. 
     Ο π. Αναστάσιος μερίμνησε και για το δημοσιευόμενο εδώ φωτο-ρεπορτάζ. Τον ευχαριστούμε θερμά!