e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 31 Ιουλίου 2019

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας Zvonko Mucunski στον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονα, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Χρήστου Μετίου, Μαθηματικοῦ - Περιφερειάρχου Ἀνατολικῆς Μακεδονίας καί Θρᾴκης, Ἐντιμ. κ. Ἰωάννου Γκαράνη, Δημάρχου Κομοτηνῆς, ὡς καί τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Παναγιώτου Καραβέτη, ἐπιχειρηματίου, ἐκ Κομοτηνῆς, καί Κωνσταντίνου Κοκοβίνου, συνεργάτου τοῦ Περιφερειάρχου. 
- Τόν Ἐξοχ. κ. Darko Uskoković, Πρέσβυν τοῦ Μαυροβουνίου ἐν Τουρκίᾳ, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Bilana, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Akkan Suver, Ἐπιτίμου Προξένου τοῦ Μαυροβουνίου, ἐν τῇ Πόλει. 
- Τόν Ἐξοχ. Δρα κ. Zvonko Mucunski, Πρέσβυν τῆς Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας ἐν Τουρκίᾳ.
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Βασίλειον Παπᾶν, Πρόεδρον τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ἐν Θεσσαλονίκῃ Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καί Παῦλον Τροχόπουλον, μέλος τοῦ ἐν Ἠμαθίᾳ καλλιτεχνικοῦ ὀργανισμοῦ «Πειραματικό Ἐργαστήρι Βεργίνας».

Νέος Κιτίου ο από Αρσινόης Νεκτάριος


Κείμενο - φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Χαίρεται και αγάλλεται η Μητρόπολη Κιτίου και γενικότερα η Εκκλησία Κύπρου για την επάξια προαγωγή του μέχρι χθες Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου σε νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Αφοσιωμένο τέκνο της Εκκλησίας ο κ. Νεκτάριος καλείται τώρα να διακονήσει και να ποιμάνει μια από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, που η ίδρυσή τους ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια του πρώτου βιβλίου της Αγίας Γραφής. Το Κίτιο υπήρξε από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού έδρα Επισκόπου με πρώτο, κατά την παράδοση, Επίσκοπο τον Άγιο Λάζαρο, ο οποίος κυνηγημένος από τους Ιουδαίους, κατέφυγε σ’ αυτό όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Το θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου στα νεώτερα χρόνια λάμπρυναν σημαντικοί Ιεράρχες , όπως ο Μακάριος Α΄ (1737-1776) -ο σημαντικότερος ίσως Μητροπολίτης Κιτίου της Τουρκοκρατίας- ο Μελέτιος Β΄(1810-1821), ο πρώτος σφαγιασθείς μεταξύ των εθνομαρτύρων Ιεραρχών, ο Κυπριανός (1868-1886) ο πρώτος που έθεσε στους νέους κυρίαρχους Άγγλους, το 1878, το θέμα της εθνικής αποκατάστασης της Κύπρου, o Mελέτιος Μεταξάκης (1910-1918), μετέπειτα Οικ. Πατριάρχης, ο Νικόδημος Μυλωνάς (1918-1937), που πέθανε στην εξορία αγωνιζόμενος για τα δίκαια του κυπριακού λαού. 

Ο κ. Νεκτάριος, «πνευματικός καρπός» της Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου και του ηγουμένου της, αρχιμανδρίτη Συμεών, διακρίνεται για την μέχρι σήμερα προσφορά του, τόσο ως κληρικός στην Λάρνακα, όσο και ως Χωρεπίσκοπος Αρσινόης. 

Στον νέο Μητροπολίτη θερμές ευχές για μια αγλαόκαρπη ποιμαντορία!

Ο Κιτίου Νεκτάριος γεννήθηκε στη Λάρνακα, στις στην 15 Ιανουαρίου του 1969. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Το 1996 έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού και δύο χρόνια αργότερα, το 1998, χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, από τον προκάτοχό του, Χρυσόστομο.

Το 2005 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο SOAS College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου έλαβε τον τίτλο master of arts. Τον ίδιο χρόνο προχειρίστηκε σε Αρχιμανδρίτη, από τον Αρχιεπίσκοπο τέως Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριο και ανέλαβε προϊστάμενος στον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος του 2007.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο διορίστηκε από την 1ην Ιανουαρίου 2008 Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2008, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτου Πάφου, Γεωργίου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Η χειροτονία του εις Επίσκοπο έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β΄.