e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Δεκαπενταύγουστο 2019 στον Καθεδρικό του Αγ. Στεφάνου Παρισίων με Χειροτονία Πρεσβυτέρου


Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων χοροστάτησε και λειτούργησε σήμερα (15.8.2019) ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Sébastien Jambou. 

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας μίλησε εκτεταμένα για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάνοντας αναφορές στους Πατέρες της Εκκλησίας που αναλύουν τη θέση Της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου. Επίσης αναφέρθηκε στα πολλά προσωνύμια που ο λαός μας έχει προσδώσει στην Παναγία, ως έκφραση ευλαβείας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε παραινετικούς λόγους στον νέο Πρεσβύτερο π. Sébastien.

Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας [Ionian TV, πλήρες video]
Εσπέρας Δεκαπενταύγουστου 2019, στον νέο Ναό του Αγίου Γερασίμου, στο οροπέδιο των Ομαλών Κεφαλληνίας, τιμώντας τον προστάτη και πολιούχο της νήσου.


Αγιορείτικη ολονύκτια αγρυπνία Δεκαπενταύγουστου 2019 στο Σολάν της Γαλλίας


Ολονύκτια αγρυπνία ετελέσθη στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης Σολάν στη Νότια Γαλλία, Μετόχι της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, επί τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Η αγιορείτικη αγρυπνία  ξεκίνησε στις οκτώ το βράδυ την παραμονή της εορτής και ολοκληρώθηκε στις δώδεκα το μεσημέρι της επομένης ημέρας. 

Των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτου Ελισσαίου. 

Πλήθος προσκυνητών κατεύθασε στην Ι. Μονή από μεγάλες αποστάσεις και παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία παρετέθη τράπεζα, όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και μίλησε στις μοναχές και τους προσκυνητές για την εορτή. 

Τον Θεοφιλέστατο προσφώνησε ο Γέροντας Ελισσαίος και η Ηγουμένη της Ι. Μονής, μοναχή Υπαντία, καλωσορίζοντάς τον και ευχαριστώντας τον για τη συμμετοχή στην πανήγυρη.

Ο Θεοφιλέστατος στο λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά "η Θεοτόκος δεν χρειάσθηκε να συγγράψει έργα ούτε να κηρύξει τα πλήθη για να μεταφέρει το λόγο του Χριστού. Με την εύγλωττη σιωπή της δίδαξε τους πάντες. Με τη σιωπή κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη των πρώτων Χριστιανών που στην εικόνα της γονάτιζαν και στο όνομά της έβρισκαν την μητέρα που θα μεταφέρει την προσευχή τους στο Θεό με παρρησία. Έτσι συνεχίζουμε μέχρι σήμερα όλοι μας, έχοντας τη Θεοτόκο ως προστάτη και οδηγό, προσφεύγουμε σε αυτή με κάθε ευκαιρία". 

Στη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης Σολάν εγκαταβιούν δεκαεπτά μοναχές και ασχολούνται με πολλά διακονήματα, μεταξύ των οποίων και με την αμπελουργία. 

Τα εγκαίνια της Ιεράς Μονής θα τελεσθούν στις 13 Οκτωβρίου.


Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Μητροπολίτης Τύχων δεσμεύθηκαν για εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ Αρχιεπισκοπής Αμερικής και OCA
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δέχθηκε την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, στη Νέα Υόρκη, το Μητροπολίτη Τύχωνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική (OCA) στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση.

Οι δύο Ιεράρχες συζήτησαν την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την OCA κατά τα τελευταία χρόνια και δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας. Ασχολήθηκαν επίσης με το θέμα της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων ορθόδοξων δικαιοδοσιών στη χώρα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Τύχων εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία τους για τακτικές συναντήσεις καθώς και συχνή ευχαριστιακή κοινωνία.

Πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Η Ευχαριστιακή Σύναξη του 15αύγουστου 2019 στην πανηγυρίζουσα Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2019, στον πανηγυρίζοντα περίοπτο και περικαλλή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τιμώντας την Κοίμηση της Θεομήτορος και την υπερφυή Μετάστασή Της στους Ουρανούς. 

Εκατοντάδες προσκυνητών από τα πέριξ χωριά, αλλά και ξενιτεμένοι ντόπιοι κατέκλυσαν από νωρίς τον ολάνθιστο Ναό. Όλοι κατέθεταν εν κατανύξει βαθεία τα φιόρα της δεήσεώς τους τόσο στην γλυκύτατη και μεγαλομάτα Εικόνα της Παναγούλας, όσο και στον Επιτάφιό Της.

Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς το πυκνό εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στο αει-στοργικό πρόσωπο της Μητέρας Παναγίας, το οποίο υπάρχει για εμάς όλους καταφυγή και παρηγορία σε καιρούς αστοργίας απαρηγόρητους. 

Έψαλαν, κατά το ιδιάζον ζακύνθιο μουσικό ύφος, τέρποντας ευφρόσυνα τους πιστούς, οι Ιεροψάλτες του Ναού κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Ιωάννης Καραβάνης και οι βοηθοί Ψάλτες κ.κ. Σπυρίδων Σαρατσένος και Αντώνιος Κάνδηλας. Τον Χορό των ανωτέρω διηύθυνε περίκαλα ο, εξ Αθηνών και εκ Χουρχουλιδίου Ζακύνθου ορμώμενος, Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης κ. Παναγιώτης Κάνδηλας.

Στην ώρα του Κοινωνικού οι πλείστοι των πιστών προσήλθαν στο Άγιο Ποτήριο της Ζωής, μεταλαμβάνοντας σεβαστικά Σώματος και Αίματος Χριστού!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]