e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Κοσμοσυρροή απόψε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο πόλεως Ζακύνθου


Δειλινό Δευτέρας, 26ης Αυγούστου 2019, στον μικρό Ναό της Παναγίας Οδηγητρίας και Αγίου Φανουρίου, παρεκκλήσιο της Ενορίας Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα, στην οδό Φωσκόλου πόλεως Ζακύνθου. 
     Εδώ εψάλη ο Εσπερινός προς τιμήν του αύριον εορταζομένου αγίου Μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς κι ευλογήθηκαν οι πάμπολλες Φανουρόπιτες, τις οποίες προσεκόμισαν πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο. 
     Για την ετοιμασία και τον εόρτιο στολισμό του Παρεκκλησίου και του πλατώματος είχε μεριμνήσει ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης. 
     Παρών ήταν και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε προς τους εκκλησιαζόμενους. 
[Φωτορεπορτάζ: Χριστόδουλος Σούρμπης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

[Ο πανηγυρίζων Ναός στην οδό Φωσκόλου, δια χειρός της ζωγράφου Σοφίας Αθ. Τσιάρα]


























































"Ίνα τί εφρύαξαν έθνη και λαοί εμελέτησαν κενά;"


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αυτόν τον ψαλμικό στίχο σκέφτηκα μελετώντας διάφορα δημοσιεύματα με αφορμή την ποιμαντική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Περιβόλι της Παναγίας μας. Και σκέφτηκα αυτόν τον στίχο, καθώς αδυνατώ να πιστέψω πόση δύναμη θεωρεί ότι έχει η προπαγάνδα και το ψεύδος. Όμως αυτή η δύναμη εξουθενώνεται μπροστά στο μεγαλείο της Αλήθειας.


Κορωνίδα σε αυτά τα δημοσιεύματα η «ανοικτή επιστολή» του Μητροπολίτου Λουκά, του εν Βαπορόζιε της Ουκρανίας διάγοντος και ανήκοντος στην εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας εν Ουκρανία. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ιεράρχης αυτός ξεσηκώνει τους μοναχούς εναντίον του πνευματικού τους πατρός, του Κωνσταντινουπόλεως. Δεν θα κάνουμε αντιπαράθεση των επιχειρημάτων του αγίου Αρχιερέως. Κουράστηκε η κάλαμος να ασχολείται με ό,τι ανοησία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Δυο μόνο πράγματα:

Α) Με ποιο δικαίωμα -ή καλύτερα με ποιο θράσος- έγραψε επιστολή στους μοναχούς του Αγίου Όρους ο Μητροπολίτης Λουκάς; Ως τι; Τι είναι το Άγιον Όρος; Το ξέφραγο αμπέλι του παππού του; Έτσι το θεωρεί; Ως ένα διορθόδοξο χωράφι που όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει; Τόσο λίγους τους πέρασε τους Αγιορείτες; Νομίζει ότι δεν ξέρουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ορθώσουν τείχος εκκλησιολογικού φρονήματος πέριξ του κανονικού Επισκόπου τους, δηλαδή του Κωνσταντινουπόλεως; Μήπως εμείς δώσαμε τέτοιο δικαίωμα, αδελφοί Αγιορείτες, στους εκ Βορρά; Δεν το πιστεύω.

Β) Έρχεται στην επιφάνεια το έργο του εφ’ αγιότητι βίου γνωστού σε όλους μοναχού Δανιήλ Κατουνακιώτου με τίτλο: «ΔΑΝΙΗΛ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΦΥΕΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΤ' ΑΘΩ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ, 1927» το οποίο και ο καθένας μπορεί να μελετήσει εδώ, ώστε να δει ξανά και ξανά τι ήταν ο παράγοντας Ρωσία για το Άγιον Όρος και τον Ελληνισμό.

Σεβασμιώτατε κύριε Λουκά,

Ματαιοπονείτε! Αέρα δέρετε! Ο κύβος ερρίφθη! Μην ταράζετε την ησυχία μας με τα εμέσματα της ολιγοπιστίας, του φθόνου, της συκοφαντίας, της διαβολής! Κρατείστε τα για εσάς που τα γεννάτε διαρκώς και τα καλλιεργείτε! Σας το επιστρέφουμε ως Γένος το γράμμα ως απαράδεκτο! Κανείς σώφρων Αγιορείτης, επόμενος τοις μακαρίοις Πατράσι, δεν δέχεται να έρθει ένας εκ της Μοσχευωδίστου Ουκρανίας (όχι της καθ’ αυτού) για να διδάξει ήθος στον Άθω! Αιδώς, Αργείοι!

Μνήμη Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου (+1993)


Ταξινομώντας  ένα  μέρος  από  το  αρχείο  του  Μακαριστού  Μητροπολίτου Βεροίας  και  Ναούσης  κυρού   Παύλου  (+1993), επί  τη  σεπτή  επετείω  της  κοιμήσεώς  του.  27  Αυγούστου 1993. Επιστολές, ημερολόγια, χειρόγραφα, φωτογραφίες. Γεμάτα αναμνήσεις και μνήμες. Καλύτερα: στιγμές  και μνήμες. Σκέφτομαι  πώς  τρέχει ο  πανδαμάτωρ  χρόνος... 

Είκοσι  και  έξι  χρόνια, πέρασαν  όταν  μας  πήρανε  τηλέφωνο, νωρίς το μεσημέρι  της  Παρασκευής, 27 Αυγούστου 1993. Ο  Δεσπότης  πέθανε. Από  επιπλοκές  μετά  την  εγχείρηση,  καρδιάς  για  δεύτερη  φορά. Άφησε  την  τελευταία  του  πνοή  στο  Χιούστον  των   Η.Π.Α., αφού λειτούργησε  της  Κοιμήσεως  της  Θεοτόκου   στην πανσεβάσμια Ιερά Μονή  Παναγίας Σουμελά.  Για  τελευταία  φορά.   

Εις  ανάμνησιν και  Ιερά  Μνήμη  της  ημέρας, ας  κάνουμε  ένα ταξίδι  πίσω  στο  χρόνο. Ένα  ταξίδι  στο  παρελθόν  από  την ζωή και  δράση  του  Αειμνήστου Αρχιερέως  Παύλου.  Μέσα  από μερικές  φωτογραφίες. Όπως  έλεγε και  ο  αλησμόνητος Μητροπολίτης,  η  φωτογραφία  είναι  η  αθανασία της  στιγμής. Άλλωστε, κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα για  όλους εμάς, τους ευεργετηθέντες,  υπό   του  Μακαριστού  Ιεράρχου είναι  ημέρα τιμής  και   μνήμης.  Για  μένα   ίσως  ακόμη  πιο  πολύ, γιατί  φέρω το   όνομά  του,  έστω  και  αναξίως. 

Ας θυμηθούμε τον μακαριστό Μητροπολίτη Βεροίας κυρό  Παύλο. Ανυπόκριτο, αληθινό  και  παλαιάς  κοπής  Ιεράρχη. Με  έργο πολύτιμο  και  ουσιαστικό. Κυβερνήτης  του  σκάφους  της τοπικής Αποστολικής Εκκλησίας για εικοσιπέντε χρόνια (1968-1993). Απλό και  ταπεινό, που μέσα από αυτές τις δύο λέξεις, ακτινοβολούσε  η αρχοντιά  του.

Συγχωρέστε  με,  αγαπητοί  αναγνώστες,  δεν  κάνω  αγιογραφία του  Μακαριστού Μητροπολίτου Παύλου. Αλλά είναι  μία αληθινή και πραγματική  κατάθεση  στην  μνήμη  του, ένα  κερί στον απέριττο τάφο του, λίγα  άνθη  ευλαβείας και ευγνωμοσύνης.

Ας έχουμε την ευχή  του. Ας είναι η μνήμη του αιώνια!!!

Παύλος   Α.  Κυρατσής










Εκδημία μακαριστού Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου


Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει ότι μετέστη προς Κύριον σήμερα, 26 Αυγούστου 2019, ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρός Ιερόθεος σε ηλικία 85 ετών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρός Ιερόθεος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. 

Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Οξφόρδη.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1954 και υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος, Κατηχητής, Ιεροκήρυξ και Καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως στην Κοζάνη, στο Λονδίνο, στην Ορεστιάδα και στην Αθήνα. 

Διετέλεσε Γραμματεύς παρά τη Ιερά Συνόδω της Εκκλησίας της Ελλάδος (1968-1988), Μέλος Συνοδικών Επιτροπών και Επιμελητής του Εκκλησιαστικού Ημερολογίου (1974-1989). 

Συμμετείχε σε συνέδρια και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος σε εκδηλώσεις ομοδόξων και ετεροδόξων Εκκλησιών. 

Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου χειροτονήθηκε την 22α Νοεμβρίου 1988.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρού Ιεροθέου θα ψαλεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 στις 17.00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου κατά τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, 26.8.2019 [video]


Ζάκυνθος, σήμερα, 26 Αυγούστου 2019, στο Καθολικό της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, μνημονεύτηκε στα Δίπτυχα, για μιαν ακόμη φορά, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, κατά τα "Μπασίματα" (ήτοι: απόδοση της τριήμερης εορτής) του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη και Πολιούχου της νήσου. 
     Τα Δίπτυχα απέδωσε (όπως και κατά την κυριώνυμη ημέρα του Αγίου της Συγγνώμης) ο Πανοσιολ. κ. Αλέξανδρος Κούτσης, Τριτεύων Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
     Σημειωτέον ότι στο τελεσθέν σημερινό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και Αξώμης κ. Δανιήλ.

Ακολουθεί η σχετική μαγνητοσκόπηση:


"Μπασίματα" Αγ. Διονυσίου, 26.8.2019. 2ο μέρος: Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος [photos + video]


Μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο των "Μπασιμάτων" του Αγίου Διονυσίου (26 Αυγούστου 2019), σύμφωνα με τα ειωθότα, έγινε λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου της Συγχωρητικότητας τρις εντός του Ναού Του, ακολούθως κατανυκτική δέηση ενώπιόν Του και εναπόθεσή Του στην Λάρνακα της μόνιμης κοιμήσεώς Του.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]