e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Κυθήρων Σεραφείμ εγκαλεί τον Ύδρας Εφραίμ για το Ουκρανικό


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, γνωστός για την απόλυτη ταύτισή του με τη Ρωσία στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εζήλωσε την… δόξαν του Πειραιώς Σεραφείμ και φιγουράρει και αυτός σε φιλορωσικά sites ως κατήγορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Οι απόψεις του Κυθήρων Σεραφείμ δεν είναι άλλες από αυτές των αντιπατριαρχικών και αποτειχισμένων κληρικών και λαϊκών που περιάγουν ένα κείμενο προς υπογραφήν και το απευθύνουν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μην προβεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ο ίδιος, άλλωστε, επικαλέστηκε αυτή την επαίσχυντη επιστολή σε πρόσφατο κείμενο του. 
Όμως, σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ο Κυθήρων Σεραφείμ υπερέβη τα εσκαμμένα, καθώς εγκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ επειδή καταδίκασε με σχετική ανακοίνωσή του τις απαράδεκτες πράξεις κληρικών του στην Ουκρανία. 
Οι κληρικοί του Ύδρας πήραν άδεια για προσκυνηματική επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία απεδείχθη προπαγανδιστική! Το πρόβλημα δεν είναι ότι συλλειτούργησαν με τον μητροπολίτη Ονούφριο της εν Ουκρανία παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά ότι σε σχετική προσφώνησή τους – ποιοι είναι αυτοί που έπρεπε να προσφωνήσουν; - εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Κατόπιν έστειλαν το κείμενό τους προς δημοσίευσιν (sic) για να μάθουμε έτσι όλοι τα έργα τους! 
Ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ έκρινε –πολύ σωστά!– ότι έπρεπε να διαχωρίσει την θέση του από αυτές τις αυθαιρεσίες που έγιναν εν αγνοία του και εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση. 
Ο Κυθήρων, όμως, Σεραφείμ με ποιο δικαίωμα εγκαλεί δημόσια τον Ύδρας Εφραίμ; Δεν τον χωράνε τα Κύθηρα και θέλει να ποιμάνει και την Μητρόπολη Ύδρας από την οποία προέρχεται; 
Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινό σχετικό δελτίο τύπου από τα Κύθηρα: 
«Προ του πέρατος της Λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της Ουκρανίας απευθύνοντας έκκληση στον Πατριάρχη του Γένους και σε όλους τους Πατριάρχες και Προκαθημένους για σεβασμό της κανονικής τάξης της Εκκλησίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί (αν και όχι κατ΄όνομα) και στην περίπτωση των 2 κληρικών της Ι.Μ. Ύδρας που πρόσφατα συλλειτούργησαν με τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο με αποτέλεσμα την έκδοση οργίλης ανακοινώσεως εναντίον τους από την Μητρόπολη Ύδρας. Ανέφερε ότι είναι ανεπίτρεπτο να διώκονται άξιοι κληρικοί επειδή διατράνωσαν τον σεβασμό τους στους Ιερούς Κανόνες και την Κανονική Τάξη της Εκκλησίας, που στο ζήτημα της Ουκρανίας διασαλεύεται με πολλούς τρόπους και θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και ο φωτισμός του Αγ. Πνεύματος «τόσο σε ποιμαίνοντες όσο και σε ποιμαινόμενους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή του Αγίου Κυθήρων, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ευθεία απάντηση προς τον Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ (υπό τον οποίον ο Σεβ. κ. Σεραφείμ υπηρέτησε προ της εκλογής του το 2005) λόγω της σκληρής ανακοίνωσης του τελευταίου για τους άξιους και εναρέτους Ιερείς του π. Θεολόγο Γρηγοριάτη και π. Νικόλαο Σαββόπουλο. Θυμίζουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων υπηρέτησε ως Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, στο πλευρό του αείμνηστου Μητροπολίτου Ιεροθέου, για περισσότερα από 30 χρόνια.» 
Εδώ να σημειώσουμε, όμως, ότι ο κληρικός Νικόλαος Σαββόπουλος είναι ένας από αυτούς οι οποίοι υπογράφουν το κείμενο προς την Ιεραρχία για το Ουκρανικό, μαζί με αποτειχισμένους και ακοινώνητους κληρικούς. Αυτό λανθάνει της προσοχής του Κυθήρων Σεραφείμ; Όχι, βέβαια. 
Η στάση του Κυθήρων και στο Ουκρανικό – γιατί ανάλογη ήταν και στο θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου – είναι βαθιά διχαστική και αντιεκκλησιαστική. 
Άμα τη αναγνωρίσει της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε λίγες μέρες, ο Κυθήρων Σεραφείμ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ! Να πάει να ησυχάσει και να έλθει εις εαυτόν, μήπως και κατορθώσει να αντικρίσει κάποια στιγμή το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, το οποίο αποφεύγει – κατά δήλωσή του – να ατενίσει.

Τα νέα... αδέσποτα "πυρά" του δεσπότη των Κυθήρων


Κάποιος ίσως πρέπει να διαμηνύσει στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ ότι το αστείο λέγεται μια φορά...

Εντάξει, καταλάβαμε την άποψή του, την έχει καταστήσει σαφέστατη σε όλους τους τόνους, αλλά επιτέλους πρέπει και ο ίδιος να εννοήσει ότι η θέση του δεν είναι ούτε του... "Κριτού της Οικουμένης" ούτε του... "Πάπα" (δύσης ή ανατολής... ό,τι προτιμάει...), αφού πλέον οι διαχρονικές... υπερόριες παρεμβάσεις του τείνουν να θεωρηθούν ως μείζον εκκλησιαστικό σκάνδαλο (αν όχι... ανέκδοτο)!

Κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για δήθεν... "εισπήδηση" στην Ουκρανία και την ίδια ώρα ο ίδιος, ένας Μητροπολίτης των Κυθήρων, με ευθύνη για το συγκεκριμένο ποίμνιο που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία και μόνον, αξιώνει να καθορίζει την ατζέντα και τις αποφάσεις στην Παγκόσμια Ορθοδοξία! Αμφισβητεί ανιστόρητα και αντικανονικά την υπό των Οικουμενικών Συνόδων και της Ιεράς Παραδόσεως καθορισμένη υπερόρια δικαιοδοσία του Κωνσταντινουπόλεως, ενώ μάλλον θέλει να επιβάλει τη δική του... παγκόσμια δικαιοδοσία επί παντός επιστητού! Ό,τι κινείται, το... πυροβολεί!...

Έλεος πια, Σεβασμιώτατε! Έχετε κουράσει... Δεν θα πω εξοργίσει, γιατί να οργιστεί κανείς με κάτι θα πρέπει να έχει και κάποια ουσία και υπόσταση...

Σημείωση: Τα περί... "αξίων κληρικών" της Μητροπόλεως Ύδρας που κατά τον άγιο Κυθήρων δήθεν "διώκονται" γεννούν το εύλογο ερώτημα εάν ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ έχει οποιαδήποτε σχέση με όσα εκείνοι διέπραξαν, εν αγνοία και παρά την ευλογία του Επισκόπου τους... Και αν αυτό έχει κάποια βάση, τότε ο Σεβασμιώτατος κινείται σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς, αφού μπορεί να θεωρηθεί και ως υποκινητής φαινομένων εκκλησιαστικής απείθειας και ανταρσίας κληρικών προς τους οικείους τους επισκόπους... Εύχομαι να μην ισχύει κάτι τέτοιο... Επί της ουσίας, αναρωτιόμαστε πόση επίγνωση έχει ο άγιος Κυθήρων σχετικά με τους "Ιερούς Κανόνες και την Κανονική Τάξη της Εκκλησίας"... Και αν η εξαπάτηση ενός Επισκόπου από τους κληρικούς του -όπως συνέβη στην περίπτωση των δύο κληρικών της Ύδρας- είναι τελικά σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες... Γιατί μάλλον πως εδώ έχει χαθεί η μπάλα και πλέον η συζήτηση αρχίζει να εκφεύγει των ορίων της θεολογίας και να εισέρχεται σε άλλους επιστημονικούς χώρους...

Διαβάσετε τα νέα... αδέσποτα "πυρά" του δεσπότη των Κυθήρων στο σύνδεσμο: orthodoxia.info

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος και άλλοι Κληρικοί στον Οικουμενικό Πατριάρχη




Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Αναγνωστόπουλο, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και τους Πρωτοπρεσβυτέρους Αθανάσιο Μελισσάρη, εκ της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος, και Κωνσταντίνο Κρυπωτό, εκ της Ι.Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

 Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Όμιλος προσκυνητών, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και ο Επίσκοπος Δέρβης στο Φανάρι




Όμιλος προσκυνητών, κληρικών και λαϊκών, από την Ι. Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, με επί κεφαλής τον Ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη Χρυσόστομο, επισκέφθηκαν σήμερα, Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Παναγιώτατος τους καλωσόρισε με θερμούς λόγους και αναφέρθηκε στην οικουμενική διακονία της Μητρός Εκκλησίας. Ακολούθως παρότρυνε τον παριστάμενο Επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να μιλήσει στους προσκυνητές για το έργο και τη προσφορά της τοπικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, στην οποία διακονεί από τη δεκαετία του ’60, μετά την αποφοίτησή του από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο




Πατριαρχείο Αντιοχείας: Υπόδουλο στους "προστάτες" του;


Συνήθως, η ανέγερση ενός Ορθοδόξου Ναού προκαλεί αισθήματα χαράς και δοξολογίας προς τον Άγιο Θεό.

Δεν ξέρουμε γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή της επέλασης των Μοσχοβιτών στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας, κάθε άλλη παρά τέτοια είναι η αίσθηση και η γεύση από τον... οικοδομικό οργασμό ναών που θεμελιώνονται όχι στην πίστη και την ευσέβεια, αλλά στα ρούβλια και στην εξαγορά συνειδήσεων.

Για μία ακόμη φορά, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου (και όχι μόνο), θα το πω: Γιατί πρέπει οι ναοί αυτοί να κτίζονται σύμφωνα με τη "ρωσική τεχνοτροπία"; Έχει καμία σχέση η ιστορία και η παράδοση του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την τεχνοτροπία αυτή; Η επίσημη διεθνής ονομασία του είναι "Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας", αν και, χάρη στις ρωσικές επιβουλές και ραδιουργίες "αραβοποιήθηκε" από τα τέλη του 19ου αιώνα. Έστω. Αραβικό. Έχει καμία σχέση η παράδοση και η ιστορία των Αράβων Ορθοδόξων με τους κρεμμυδόσχημους τρούλους και τις λοιπές επιδείξεις επάρσεως και αλαζονείας του Βορρά;

Είναι λυπηρό. Και αν μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις, τότε η έκφραση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου τα λέει όλα... Σαν να κραυγάζει: "ελευθερώστε μας"! Είναι δέσμιοι, υπόδουλοι, υπόχρεοι σε ένα βάρβαρο και αλαζόνα "προστάτη", που βιάζει τις ψυχές και τις συνειδήσεις τους, όχι για του Χριστού την Πίστη την αγία, αλλά για τα άνομα πολιτικά συμφέροντα της Μοσχοβίας στη Μέση Ανατολή...

Ο Θεός να τους βοηθήσει και να τους λυτρώσει από αυτήν τη δουλεία... Αμήν.

Διαβάσετε τα σχετικά στο σύνδεσμο: orthodoxia.info

Το Χρονικό της Επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ιταλία και το Βατικανό (15-20.9.2019)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἡ  Α. Θ. Παναγιότης εἰς Ἰταλίαν - Βατικανόν


Προερχόμενος ἐξ Ἀθηνῶν, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος ἀφίχθη εἰς τήν Ρώμην τήν 15ην Σεπτεμβρίου (2019) καί κατέλυσεν εἰς τόν ἐν τῷ Βατικανῷ «Οἶκον τῆς Ἁγίας Μάρθας», ἔνθεν τό ἑσπέρας μετέβη εἰς τήν κατοικίαν τοῦ νέου παρά τῷ Βατικανῷ Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος Ἐξοχ. κ. Νικολάου Πατακιᾶ, ὅπου ηὐλόγησε τήν πρός τιμήν Του παρατεθεῖσαν τράπεζαν.
Τήν ἑπομένην, ὁ Παναγιώτατος, ἀφοῦ ἐτέλεσε τήν ἀκολουθίαν τοῦ ἁγιασμοῦ ἐν τῇ Πρεσβείᾳ τῆς Ἑλλάδος παρά τῷ Βατικανῷ, μετέβη εἰς τό Ποντιφικόν Ἰνστιτοῦτον Ἀνατολικῶν Σπουδῶν, ἐν ᾧ εἶχε φοιτήσει κατά τήν τριετίαν 1963-1966 ἀνακηρυχθείς διδάκτωρ αὐτοῦ, καί ἐκήρυξε διά τῆς κεντρικῆς Αὐτοῦ ὁμιλίας εἰς τήν ἀγγλικήν γλῶσσαν τήν ἔναρξιν τοῦ 24ου Διεθνοῦς Συνεδρίου Κανονικοῦ Δικαίου, ἐντός τῶν πλαισίων τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς 50ετίας ἀπό τῆς ἱδρύσεως, τῇ συμμετοχῇ καί τοῦ ἰδίου, τῆς «Ἑταιρείας τοῦ Δικαίου τῶν Ἀνατολικῶν Ἐκκλησιῶν».
Τό ἑσπέρας ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Ἱ. Ν. τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Ρώμης, κατά τόν Ἑσπερινόν, παρουσίᾳ ἁπάντων τῶν ὡς ἄνω συνέδρων καί πολλῶν Πρέσβεων διαπεπιστευμένων παρά τῷ Βατικανῷ, εἰς τό τέλος τοῦ ὁποίου ὡμίλησεν ἐκτενῶς ἑλληνιστί καί ἰταλιστί πρός τό ἐκκλησίασμα.
Τήν μεσημβρίαν τῆς ἑπομένης, 17ης ἰδίου, ὁ Πατριάρχης εἶχεν ἰδιαιτέραν ἐγκάρδιον ἀδελφικήν συνάντησιν καί συνομιλίαν μετά τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου ἐν τῷ λεγομένῳ Ἀποστολικῷ Ἀνακτόρῳ τοῦ Βατικανοῦ, μεθ’ ἥν οἱ δύο Προκαθήμενοι μετά τῶν συνοδειῶν αὐτῶν παρεκάθησαν εἰς γεῦμα ἐν τῷ Οἴκῳ τῆς Ἁγίας Μάρθας.
Τό ἀπόγευμα ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἐπεσκέφθη τόν παρά τῷ Κυρηναλίῳ Πρέσβυν τῆς Τουρκίας Ἐξοχ. κ. Murat Salim Esenli, ἐνῷ τήν πρωΐαν εἶχε δεχθῆ ἐν τῷ καταλύματι Αὐτῆς τόν Σύμβουλον τῆς παρά τῷ Βατικανῷ Πρεσβείας τῆς Τουρκίας, τοῦ κ. Πρέσβεως ἀπουσιάζοντος εἰς Ἱσπανίαν.
Τό ἑσπέρας ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἐπεσκέφθη ἐθιμοτυπικῶς τόν οἰκουροῦντα Ἐπίτιμον Πάπαν Βενέδικτον ΙΣΤ΄ ἐν τῷ ἐν τῷ Βατικανῷ μοναστηριακῷ καταλύματι αὐτοῦ καί ἐν συνεχείᾳ παρεκάθησεν εἰς δεῖπνον παρατεθέν πρός τιμήν Του ὑπό τοῦ νέου Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος παρά τῷ Κυρηναλίῳ Ἐξοχ. κ. Θεοδώρου Πασσᾶ.
Τήν ἑπομένην ὁ Πατριάρχης ἡμῶν κατῆλθεν εἰς Καλαβρίαν, συνοδευόμενος, πλήν τῶν ἐκ τῆς Πόλεως συνοδῶν Αὐτοῦ, καί ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰταλίας καί Μελίτης κ. Γενναδίου, τοῦ Ἐξοχ. Πρέσβεως κ. Ν. Πατακιᾶ καί τοῦ Πανοσιολ. κ. Andrea Palmieri, Ὑπογραμματέως τοῦ Ποντιφικοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς Ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν.
Ἐκεῖ ὁ σεπτός Προκαθήμενος ἔτυχεν ἐνθουσιώδους καί συγκινητικῆς ὑποδοχῆς ὑπό τῶν βυζαντινορρύθμων τῆς Μεγάλης Καλαβρίας, οἱ ὁποῖοι ἔζησαν πλέον τῶν πεντακοσίων ἐτῶν μέ τούς Βυζαντινούς καί τόν πολιτισμόν αὐτῶν. Οὗτοι μέχρι σήμερον ἔχουν βαθεῖαν συνείδησιν τῆς πολιτισμικῆς δράσεως καί τῆς μητρικῆς προσφορᾶς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου εἰς τούς Καλαβρούς καί τούς Σικελιανούς, ἐθεώρησαν δέ τήν πρός αὐτούς πατρικήν ἐπίσκεψιν τοῦ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ὡς ἰδιαιτέραν εὐλογίαν καί ὡς ἱστορικόν δι’ αὐτούς γεγονός.
Σημειωτέον, ὅτι ὁ Μητροπολίτης Ἰταλίας ἔχει ἕτοιμον πρός ἔκδοσιν βιβλίον αὐτοῦ ὑπό τόν τίτλον «Ὁ Οἰκουμενικός Θρόνος Κωνσταντινουπόλεως καί ἡ Ὀρθοδοξία εἰς τήν Νότιον Ἰταλίαν», ἐν τῷ ὁποίῳ περιγράφονται ἅπαντα τά σχετικά ἱστορικά γεγονότα τῆς περιοχῆς.
Ὁ Πατριάρχης κατά τήν διήμερον ἐκεῖ παραμονήν Του ἐπεσκέφθη τάς πόλεις Lungro (ὅπου ἐχοροστάτησε καί ὡμίλησεν εἰς τόν ἑσπερινόν τήν 18ην τ.μ.), Rossano, πόλιν τοῦ Ἁγίου Νείλου καί τοῦ Codex Purpureus Rossanensis, καί Ἅγιον Δημήτριον Κορώνης, ὅπου ἐνεκαινίασεν Ἔκθεσιν Βυζαντινῆς Εἰκόνος Κρητικῆς Τέχνης. 
Παρευρέθησαν κατά τήν Πατριαρχικήν ταύτην ἐπίσκεψιν, πλήν τῶν Ρωμαιοκαθολικῶν Ἐπισκόπων τῆς Καλαβρίας, οἱ Σεβ. Καρδινάλιοι  Leonardo Sandri, Πρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς διά τάς Ἀνατολικάς Ἐκκλησίας, καί Gualtiero Bassetti, Πρόεδρος τῆς Συνελεύσεως τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἰταλίας, μέλη τῆς «Διακοινοβουλευτικῆς Συνελεύσεως Ὀρθοδοξίας», ὁ Καθηγητής Christiaan Alting von Geusau, Πρόεδρος τῆς «International Catholic Legislators Network», καί πλήθη ἀγαλλομένων πιστῶν.
Οὕτως ἔληξεν ἡ ὄντως ἱστορική αὕτη Πατριαρχική ἐπίσκεψις εἰς τά ἔνδοξα Βυζαντινά χώματα τῆς Καλαβρίας καί ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἐπέστρεψεν εἰς τήν ἕδραν Αὐτοῦ τήν μεσημβρίαν τῆς 20ῆς τ.μ. Σεπτεμβρίου.

Προς έναν «οικοφιλικό πολιτισμό» καλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης






«Η ορθόδοξος πίστις, η λατρευτική ζωή, το ευχαριστιακόν ήθος, η ασκητική απλότης, ο κοινοτικός τρόπος του βίου, εμπερικλείουν την μέριμναν διά την κτίσιν», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, στο Μήνυμά του, κηρύσσοντας τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας, Παράρτημα της ΟΑΚ. 
Το Συνέδριο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα και ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου τ. έ., όπου και θα περατωθούν οι εργασίες του, στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ. Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της εβδομάδας για την προστασία του κλίματος, την κλιματική δικαιοσύνη και για ένα ασφαλές μέλλον για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν επιφανείς επιστήμονες, εκπρόσωποι Χριστιανικών Εκκλησιών, Περιβαλλοντικών και Διεκκλησιαστικών Οργανισμών, Φορέων και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε τις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες «δεν υπήρξαν μία περιστασιακή αντίδρασις εις την σύγχρονον οικολογικήν κρίσιν, αλλά πηγάζουν από την θεολογίαν της», ενώ σε άλλο σημείο του Μηνύματός του, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι «η οικολογική ευθύνη, η οικοφιλική συμπεριφορά, ο σεβασμός προς την ιερότητα και την ωραιότητα της δημιουργίας, είναι η σύγχρονος “κατηγορική προστακτική” διά σύνολον την ανθρωπότητα». 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε για ακόμη μία φορά το έργο της ΟΑΚ, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί «τόπος συναντήσεως, συνεργασίας και συμπνευματισμού, καλλιέργειας εμπιστοσύνης εις την δύναμιν του διαλόγου, της γνώσεως και της επιστήμης, του κοινού αγώνος διά την ειρήνην και την καταλλαγήν, πεδίον αναπτύξεως οικουμενικού πνεύματος και “βιωμένου οικουμενισμού”, αναδείξεως του πολιτισμικού, ηθικού και πνευματικού δυναμισμού της Ορθοδοξίας». 
Ολοκληρώνοντας το Μήνυμά του –το οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς– ο Παναγιώτατος ευλόγησε τους Συνέδρους και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, συγχαίροντας την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για τη διοργάνωσή του. 
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν οι κ. Νικόλαος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προγράμματα της Περιφέρειας και εξήρε τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στην ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης στο θέμα του περιβάλλοντος και κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά ο οποίος μνημόνευσε την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πλατανιά με την ΟΑΚ ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), του Οργανισμού Planta Europa, καθώς και ο Δρ Λουκάς Ανδριανός, πρώην συνεργάτης του Ιδρύματος, ευχαριστώντας την ΟΑΚ.
Εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησε ο Γενικός Διευθυντής αυτού, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος μετέφερε τον Χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και εμπνευσμένος από την Προς Διόγνητον Επιστολή (2ος αιώνας μ.Χ.), ανέλυσε την χριστιανική ανθρωπολογία και θεώρηση του κόσμου, μέσα από το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τονίζοντας την ευθύνη όλων μας για τη διαφύλαξη της κτίσεως και παράλληλα υπογραμμίζοντας τη σπουδαία προσφορά του «Πράσινου Πατριάρχη». 
Ακολούθως, ο –υπεύθυνος εκ μέρους της ΟΑΚ– Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, Αντώνης Καλογεράκης, παρουσίασε συνοπτικά το έργο της Ακαδημίας, με έμφαση στις περιβαλλοντικές της δράσεις και με παράλληλη αναφορά στο Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) και στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας (ΕΚΝ). 
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν Ιερές Μονές και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής των Χανίων, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις με βιολογικά προϊόντα.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:

- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Φωκίδος κ. Θεόκτιστον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Διονυσίου Ἀναγνωστοπούλου, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, καί τῶν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρων κ.κ. Ἀθανασίου Μελισσάρη, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καί Κωνσταντίνου Κρυπώτου, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Μονεμβασίας καί Σπάρτης.

- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Τρίκκης καί Σταγῶν κ. Χρυσόστομον, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς ὑπ’ αὐτόν Ἐπαρχίας.

- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀμορίου κ. Νικηφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Βλατάδων, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Παντελεήμονος Τσαβλίδου, ἐκ τῆς ἀδελφότητος αὐτῆς, καί τῆς Ἐλλογ. κ. Φλώρας Καραγιάννη, Ἀρχαιολόγου – Βυζαντινολόγου, Ἐφόρου τοῦ Πατριαρχικοῦ Ἱδρύματος Πατερικῶν Μελετῶν.

- Τόν Ἐντιμολ. κ. Ἐπαμεινώνδαν Πανταζόπουλον, Ἄρχοντα Ἀσηκρήτην, ἐξ Ἑλβετίας. 

- Ὅμιλον ΡΚαθολικῶν προσκυνητῶν, ἐκ Γαλλίας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ὁσιολ. Πρεσβυτέρου κ. Patrice Sabater.  

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «Hilton Istanbul Bosphorus» δοθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Franklin Aquilina, Γεν. Προξένου τῆς Μάλτας ἐνταῦθα, δεξίωσιν, ἐπί τῇ 55ῃ ἐπετείῳ τῆς ἀνεξαρτησίας τῆς Χώρας, τό ἑσπέρας τῆς Tρίτης, 24ης Σεπτεμβρίου.  




Нигерийският Митрополит Александър: „Александрийската Патриаршия не е и никога няма да позволи да стане протекторат на Руската Църква“

[Με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η διάχυση των ιδεών και των απόψεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος καλά κρατεί. Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας αναφέραμε ότι το ανδρείο απαντητικό γράμμα του Μητροπολίτη Ζάμπιας προς τον ορεγόμενο θέση παγκόσμιου εισαγγελέα Ρώσο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, αναδημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στον βουλγαρικό, καλά ενημερωμένο, ιστότοπο DOXOLOGIA BG.
     Ακολούθησε η νηφάλια -πλην αποφασιστική- παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος, με σχετικό άρθρο του, επέπληξε τον Βολοκολάμσκ μες από το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ επίσης! Και πάλι αυτό το άρθρο του Νιγηρίας μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα από τον θεολόγο Йордан Георгиев και ήδη έχει αναρτηθεί στην ανωτέρω ιστοσελίδα της Doxologia bg. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη βουλγαρική μετάφραση, ο υπεύθυνος προσέθεσε επεξηγηματικά σχόλια!!! 
     Εσείς μπορείτε να δείτε την δημοσίευση κατευθείαν ΕΔΩ! Ή, ακολούθως:]


Превод: Йордан Георгиев
Автор: протопрезвитер Панайотис Каподистрияс




[ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ има радостта днес да публикува забележителната статия на Високопреосвещения Митрополит на Нигерия г-н Александър (Александрийска Патриаршия), който се намесва скоростно по въпроса, възникнал по неотдавнашната кореспонденция на руския Митрополит Иларион Алфеев  с Йерарси на Александрийския Престол.
Митрополит Александър счита вмешателството на г-н Иларион като „недопустима обида към лицето на уважавания от тях Предстоятел“ (Александрийския Патриарх – Бел. прев.), и използва възможността да подчертае силно към Иларион, че „Александрийската Патриаршия не е и  никога няма да позволи да стане протекторат на Руската Църква“. Нека знае още братът, че нито Негово Блаженство и нито Архиереите ще станем „данък за васала“1...“
И така, той го приканва да се поправи, като изисква от Иларион публично извинение: „Изискваме незабавното Ви публично извинение към нашия Предстоятел и неговия Синод за Вашата нелепост. Нямате друг избор…“]

Тук може да видите и отговора на Митрополита на Замбия към Митрополит Иларион Алфеев, за скандалното и заплашително писмо, което му е изпратил по погрешка. А тук да прочетете за скандалното и заплашително писмо на Митрополит Иларион Алфеев.

Автор: Нигерийски Митрополит Александър (Александрийска Патриаршия)

С учудване прочетох в интернет писмото, което е изпратил Митрополит Иларион на моя събрат Епископа на Мозамбик Хрисостом. Учудване, не защото Високопреосвещеният (Иларион Алфеев – Бел. прев.) е написал писмото. Това не ме изуми, понеже  „обичайно е за Клазоменците да бъдат непристойни“2. Изненада ме величината на неговата дързост, това как „велик майстор“ на богословието пристъпи към невиждано до сега потъпкване на всякаква църковна етика, игнорирайки Негово Блаженство нашия Патриарх г-н Теодор, към когото трябваше да го изпрати с молба да бъде връчено и на Епископа на Мозамбик. Вместо това да го уведоми.

Това действие представлява недопустима обида към лицето на уважавания от тях Предстоятел. Високопреосвещеният Иларион също трябва да осъзнае, че с това действие е обидил всички епископи на Престола! Нека въпросният руски Архиерей осъзнае, че няма абсолютно никакво право да порицава, да поправя, да съветва и да „заплашва“ с ескалиране на кризата Архиереи от други ширини. С две думи, какво иска да каже поетът? Ще прекъсне общението с Църквата, която се осмели да се разграничи от Руската Църква по темата за Украйна ли? По-скоро му убягва това, че такова действие ще стане като бумеранг за Руската Църква, като тя ще изпадне в пълна изолация.

Нека знае Високопреосвещеният брат, че Африка, Александрийската Патриаршия не е и никога няма да позволим да стане протекторат на Руската Църква. Нека знае още братът, че нито Негово Блаженство и нито Архиереите ще станем „данък за васала“.

„Вие отворихте раната и Вие ще я излекувате“3, святий Волоколамски Митрополите! Изискваме незабавното Ви публично извинение към нашия Предстоятел и неговия Синод за Вашата нелепост. Нямате друг избор…

Тази нелепост на Високопреосвещения Иларион трябва да подейства като събуждане за много от нас, не само за нашата позиция по въпроса за Украинската Автокефалия, но и как ще противодействаме постоянно на нарастващия и „нападателен“ руски църковен империализъм и антиканоничното нахлуване в други диоцези с потъпкването на Православната Еклисиология! Колективната памет на нашите народи, на паството ни е травмирана тежко, не само от вчера, но и днес  чрез икономическия колониализъм на монополистите и мултинационалните корпорации. Нямаме право да дълбаем в тази рана като обвързваме и Църквата с чужди колесници  и властови центрове.

Дълг на всички нас е да защитим от една страна Църквата, където сме призовани да служим, и от друга страна, нашият Предстоятел (Александрийският Патриарх – Бел. прев.), нашата история, нашето място в православното семейство, достойнството и честта на всички нас. И когато оттук нататък сме призовани да вземем решения, нека го направим с мерилото на двухилядолетното Православно Предание, със зачитане на каноничните предели, поставени от Отците чрез Вселенските Събори и дълбочината на нашата Църковна история, която съществува повече от 10 века в сравнение с някоя друга Църква (визира Руската Църква – Бел. прев.). Подразбира се, всякога с мерилото единствено да се разбира добрият интерес на второпрестолната наша Църква, т.е. свободни от всякакъв вид обвързвания. Нека си припомним думите на Андреас Калвос4: „Свободата иска добродетелност и решителност“.

Източник: ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

1 Има се предвид, че хората от завладяната територия, която е в  протектората  са плащали данък на васала, за своето съществуване.
2 «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» Това е израз, използван от Клавдий Елиан (писател от II век сл. Хр.), за да опише клазоменците. „Някои от клазоменците, когато пристигнаха в Спарта, се изправиха пред престолите на настоятелите с надменност и арогантност, където седяха и решаваха държавни въпроси, а тези престоли също бяха почернени. Когато настоятелите разбраха, те не бяха възмутени, но след като повикаха на обществения глашатай, го призоваха да обяви публично това чудо (обичайно е за Клазоменците да бъдат непристойни).“ Този израз днес се използва за да се охарактиризират хора, към които имаме пренебрежително отношение, тъй като са известни с неподходящото си и непристойно поведение, т.е. „неговата непристойност е обичайна черта от неговия характер, както и че тази непристойност  е винаги очаквана от Митрополит Иларион Алфеев.
3 «Ο τρώσας και ιάσεται» – израз, който означава, че онзи, който е ранен, ще оздравее и само, който е отворил раната, може да я излекува.
4 Андреас Калвос  (1792 г. – 03.11.1869 г.) е гръцки поет – класик и романтик.

Γαλλίας Εμμανουήλ: Οφείλουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών στην Ευρώπη


Συνήλθε σήμερα το πρωί στην τακτική συνεδρία του το Διοικητικό Σώμα του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Γαλλίας, Προεδρεύων του οποίου είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και συζητήθηκαν πέρα από τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, η κοινή τοποθέτηση σε θέματα βιοηθικής. Συζήτησαν κοινές δράσεις στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης την οργάνωση της Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Ο θεσμός της Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών καθιερώθηκε το 1908 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, στη συνεδρίαση συζήτησαν θέματα περαιτέρω συνεργασίας στην εκπροσώπηση του Χριστιανισμού στη Γαλλία, μια χώρα με πλήρη διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, σε όλα τα επίπεδα, όπου ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους (laïcité) είναι υψίστης σημασίας για τους γάλλους πολίτες.

Το Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών Γαλλίας (CECEF) δημιουργήθηκε το 1987 και απαρτίζεται από αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Προτεσταντικής, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας δήλωσε ικανοποιημένος με την πορεία του Συμβουλίου και πρότεινε την καλύτερη οργάνωση των κοινών δράσεων με βελτιώσεις στην επικοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «οφείλουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών στην Ευρώπη και αυτό από την πλευρά μας μπορούμε να το επιτύχουμε όταν παρουσιαζόμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι ως Χριστιανοί, όχι όταν επιτρέπουμε άλλους παράγοντες να μας απομακρύνουν και να μας αποδιοργανώνουν».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε επίσημο γεύμα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 






Έπαινος Οικουμενικού Πατριάρχου για τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψη Ομίλου προσκυνητών από την Μητρόπολη Φθιώτιδος -υπό τον Τοποτηρητή- στο Φανάρι (23.9.2019), μίλησε με θερμούς λόγους και για τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, με τον οποίον είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Είπε χαρακτηριστικά: 

“Εστάθη πάντοτε εις το πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου [... ] στις διάφορες διορθόδοξες Επιτροπές, στις οποίες εξεπροσώπησε επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος, υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής των θέσεων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, μας εβοήθησε, συνέβαλε εις τον καταρτισμόν των κειμένων και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και στη Γενεύη παλαιότερα, κατά τας προπαρασκευαστικάς φάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και πρόσφατα στο Ουκρανικό θέμα, ήταν πάντοτε στο πλευρό μας και επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να του εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας και την πατριαρχική ευαρέσκεια”.

Επίσκεψη Ομίλου προσκυνητών από τη Μητρόπολη Φθιώτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Στους δεσμούς αλληλοεκτίμησης και μακρόχρονης φιλίας που τον συνέδεαν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, στο Φανάρι, όμιλο προσκυνητών από την Ι.Μ.Φθιώτιδος, με επί κεφαλής τον Τοποτηρητή της, Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο. 

“Με τον μακαριστό είχαμε ψυχική επικοινωνία, είχαμε φιλία και αδελφοσύνη εν Χριστώ, αλληλογραφούσαμε”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανώς συγκινημένος και πρόσθεσε: “Ο μακαριστός Φθιώτιδος Νικόλαος αγαπούσε και εσέβετο την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και είμαι βέβαιος οτι αυτά τα αισθήματά του προς την Κωνσταντινούπολη τα μετέδιδε και προς το ποίμνιό του. Σε όλους εσάς. Και η παρουσία σας σήμερα εδώ, κλήρου και λαού, είναι μία απόδειξη της ευλαβείας σας και της αφοσιώσεώς σας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείον, το οποίο γνωρίζετε υπό ποίας αντιξόους συνθήκας προσπαθεί να εκπληρώσει την οικουμενική αποστολή την οποία του έταξε η πρόνοια του Θεού. Είμαστε εδώ ως Οικουμενικό Πατριαρχείο 1700 χρόνια, αγωνιζόμεθα τον αγώνα τον καλόν, διωκόμεθα, συκοφαντούμεθα, ευτυχώς αντέχουμε με την χάρη του Θεού. Και συνεχίζουμε. Και θέλω να πιστεύω, και το λέγω πάντοτε στις ομιλίες μου, ότι όπως το κράτησε η χάρις του Θεού  το Πατριαρχείο μας εδώ, σε αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων και λαών και πολιτισμών, για τόσους αιώνες, έτσι θα το κρατήσει και εις το μέλλον, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μας, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνονται, θα το κρατήσει εδώ μέχρι της συντελείας των αιώνων, και από εδώ η Πρωτόθρονος Εκκλησία θα εξακολουθήσει να διακονεί όλη την Ορθοδοξία αλλά και όλη την ανθρωπότητα.  Και λέγω όλη την ανθρωπότητα, διότι το Πατριαρχείον δεν είναι μόνον θρησκευτικό ίδρυμα αλλά είναι και εκπολιτιστικός θεσμός”.

Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος θα εκλεγεί από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνέρχεται στις 8 Οκτωβρίου, “να φανεί άξιος διάδοχος του μακαριστού Νικολάου, να σας αγαπήσει, να σας αγκαλιάσει, και εσείς να τον σεβασθείτε, να τον υποδεχθείτε με πνεύμα υπακοής και ταπεινοφροσύνης, οι κληρικοί να είναι στο πλευρό του ως πολύτιμοι συνεργάτες του και να προάγεται το εκκλησιαστικόν έργο της Μητροπόλεως σας προς δόξαν Θεού”.

Η προσκυνηματική επίσκεψη είχε προγραμματισθεί πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου και κανονικά, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, εκείνος θα ήταν επί κεφαλής του ομίλου των κληρικών και των πιστών της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, προκειμένου να αιτηθούν και διά ζώσης από τον Παναγιώτατο την αγιοκατάταξη του αειμνήστου Γέροντος Βησσαρίωνος, μοναχού της Ι. Μονής Αγάθωνος. 

“Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη, γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι αυτή την στιγμή για να σας προσφωνήσει και για να υποβάλλει το αίτημα”, είπε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος στη σύντομη ομιλία του, παρουσιάζοντας τους κληρικούς και τους πιστούς από την Ι. Μ. Φθιώτιδος. “Όταν ρωτήθηκα εάν θα ίσχυε το προσκύνημα ένιωσα την ανάγκη να πω ναι, θα ισχύσει, γιατί έτσι θα ήθελε και ο αείμνηστος Νικόλαος. Να μην ακυρωθεί. Και εγώ απλώς ανέλαβα την υποχρέωση, ως Τοποτηρητής, να συνοδεύσω το ποίμνιο, τον Γενικό Αρχιερατικό, τον άγιο Ηγούμενο και όλους τους ανθρώπους που με συγκίνηση είναι μπροστά σας, υποβάλλοντας το αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της αγιότητας του Γέροντος Βησσαρίωνος”.

Ακολούθως μίλησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Φθιώτιδος, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Γιαντσίδης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, όπου και ασκήτευσε μέχρι την κοίμησή του ο Γέρων Βησσαρίων.

Για το υποβληθέν αίτημα ο Παναγιώτατος είπε ότι αυτό θα το εξετάσει η Κανονική Επιτροπή, η οποία μόλις ολοκληρώσει τη μελέτη του φακέλου θα καταθέσει την σχετική έκθεση της στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου προκειμένου να αποφανθεί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με θερμούς λόγους και για τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με τον οποίο αργότερα είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση. “Εστάθη πάντοτε εις το πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και εκείνος όπως και ο μακαριστός Νικόλαος, στις διάφορες διορθόδοξες Επιτροπές, στις οποίες εξεπροσώπησε επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος, υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής των θέσεων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, μας εβοήθησε, συνέβαλε εις τον καταρτισμόν των κειμένων και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και στη Γενεύη παλαιότερα, κατά τας προπαρασκευαστικάς φάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και πρόσφατα στο Ουκρανικό θέμα, ήταν πάντοτε στο πλευρό μας και επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να του εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας και την πατριαρχική ευαρέσκεια”.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον Πατριαρχικό Ναό υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, κατά το οποίο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και οι προσκυνηταί συνοδοί του.














Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η πανήγυρις της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα


Κείμενο - φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

"Έχει η νησίς, των Κυθήρων την Εικόνα σου, ως εχέγγυο της σης επισκοπής, δια τούτο εν σοι χαίρουσι οι Κυθήριοι".
     "Παναγία Μυρτιδιώτισσα": μέσα σε αυτές τις δύο λέξεις περικλείεται όλη η ιστορία και η υπόσταση των Κυθήρων. Το πανίερο Προσκύνημά της που σήμερα γιορτάζει, αιώνες τώρα, αποτελεί καταφύγιο "των κοπιόντων και πεφορτισμένων", όαση πνευματική, σύμβολο ενότητας και αγάπης, σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των Κυθηρίων.
     Το πανηγύρι μας λάμπρυναν με την παρουσία τους, εκτός από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Σεραφείμ, ο πολυσέβαστος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος, σήμερα, προεξήρχε του αρχιερατικού συλλείτουργου και ο εκ των νεοτέρων Ιεραρχών λόγιος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος χοροστάτησε, χθες βράδυ, στον Εσπερινό.
     Αρκετοί προσκυνητές από κάθε γωνιά της ελληνικής γης και κυρίως από την Κρήτη με την οποίαν τα Κύθηρα έχουν ισχυρούς θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, συνέρρευσαν στη Χάρη Της προκειμένου να εναποθέσουν τα αιτήματα των καρδιών τους στην πάνσεπτη και θαυματουργή Εικόνα Της.
     Εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά και ευλογημένα στους απανταχού της γης Τσιριγώτες και σ' όλο τον κόσμο!




















Με αναφορά στο Ουκρανικό ζήτημα κυκλοφορήθηκε βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου


Παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κρατάμε στα χέρια μας ένα νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος από την πλημμυρίδα των γνώσεών του μάς πλουτίζει κατ' αυτάς με το πόνημα: "Το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας με αναφορά στο Ουκρανικό ζήτημα", εκδ. Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2019, με 402 σελίδες. 

Ο ίδιος ο πολυγραφότατος Μητροπολίτης εξηγεί την πρόθεση της συγκεκριμένης συγγραφής του: 

"Με απασχόλησε έντονα η βάση του προβλήματος, που είναι πώς λειτουργεί το πολίτευμα της Εκκλησίας, ώστε να μην είναι ούτε παπικό ούτε προτεσταντικό. Έτσι, το πολίτευμα της Εκκλησίας, είναι συνοδικό, αλλά και ιεραρχικό, δηλαδή είναι συνοδικόν ιεραρχικώς και ιεραρχικόν συνοδικώς.

Μέσα σε αυτήν την προοπτική πρέπει να τεθή το όλο ζήτημα που έχει ως αφορμή το ουκρανικό θέμα, αλλά δείχνει το πρόβλημα που υφίσταται σήμερα στην λειτουργία του εκκλησιαστικού πολιτεύματος.

Μελέτησα τους ιερούς κανόνας της Εκκλησίας, την εκκλησιαστική ιστορία και κατέθεσα μια συγκεκριμένη πρόταση, για την επίλυσή του, διότι φρονώ ότι πρέπει να αρχίση η διαδικασία επιλύσεώς του, γιατί το πολυχρόνιον και αθεράπευτον".

Προσωπική θεώρησή μας είναι ότι τα δημοσιευθέντα, στο ανά χείρας βιβλίο, κείμενα του αγίου Ναυπάκτου μπορούν να αποτελέσουν έναν στερεό και ασφαλή βατήρα, εκ του οποίου η Εκκλησία της Ελλάδος δύναται να προχωρήσει στην παραδοχή του χορηγηθέντος Τόμου Αυτοκεφαλίας στην αρτιγέννητη Εκκλησία στην μεγάλη χώρα των Ουκρανών

Συγχαίρουμε θερμά τον Σεβ. συγγραφέα για την μετ' επιστήμης και μετά πολλής ποιμαντικής αγωνίας απόδοση των θέσεών του για το πώς και το γιατί στο ανακύψαν μέγα θέμα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, ευελπιστώντας ότι και μες από επόμενες γραφές του θα καταστούμε έτι σοφότεροι! 

Ακολουθεί ο πίνακας περιεχομένων, για να λάβουν γνώση οι αναγνώστες του πολυπεριοδικού μας