e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Προς Μοναχούς Πατριαρχική Ομιλία στο Συνοδικό της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου (21.10.2019)


Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Συνοδικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στη Σύναξη της Αδερφότητας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Άγιον Όρος και ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη του στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.


Πατριαρχικά Θυρανοίξια του Ναού της Αγ. Αικατερίνης, στο προάστιο Ζάνταμ του Άμστερνταμ


Τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης, στο προάστιο Ζάνταμ του Άμστερνταμ, τέλεσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος το απόγευμα της Τρίτης 5 Νοεμβρίου 2019, μετά την παρουσία του στο Οικολογικό Συνέδριο «Amsterdam International Water Week».

Μητροπολίτης Δωδώνης για Μόσχα: "Λυπάμαι ότι μια μεγάλη Εκκλησία έχει πέσει τόσο χαμηλά, έχει γίνει τόσο μικρή" [video]


O Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μίλησε σήμερα (6.11.2019) στην κάμερα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ και στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια για τις εκδηλούμενες αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, μετά την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνέχεια των αντιδράσεων έναντι του Οικουμενικού Θρόνου εξαιτίας της χορηγήσεως αυτής της Αυτοκεφαλίας. 

Ο πολλά έμπειρος περί τα εκκλησιαστικά - εκκλησιολογικά θέματα Μητροπολίτης Δωδώνης 
  • θυμίζει ότι η Ρωσία έλαβε τον Χριστιανισμό από την Ουκρανία, η οποία πλέον έχει δικαίωμα στην εκκλησιαστική αυτοδιάθεση, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης,
  • αναφέρεται σε τίτλους στο πώς το Φανάρι έδωσε και δίδει ανέκαθεν τις Αυτοκεφαλίες, όπως και στην ίδια τη Ρωσία, 
  • θεωρεί δικαίωμα κάποιων Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησία να διαφωνούν, όμως θυμίζει ότι "η γνώμη των πλειόνων κρατείτω", οπότε εντέλει και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν στην πλειοψηφία,
  • θεωρεί "σπασμωδικά και απαράδεκτα" τα μέτρα που λαμβάνει η ρωσική πλευρά έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, 
  • λυπάται ότι η Ζάκυνθος δεν είναι μέλος των εξαιρέσεων από την εκκλησιαστική κοινωνία και τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, που κυκλοφορεί η ρωσική πλευρά, 
  • θυμίζει ότι η Ζάκυνθος, εξ αγάπης στη Ρωσική Εκκλησία και εξαιτίας των δεινών που είχε υποστεί, έστησε σε περίοπτη θέση προτομή του Ναυάρχου Ουσακόφ 
  • και αναρωτιέται: "Θα μας βάλουν κι εμάς στη λίστα, να μην έρχονται οι Χριστιανοί στη Ζάκυνθο; Ωραία!... Θα λάβουμε κι εμείς τα ανάλογα μέτρα!"
  • για να καταλήξει: "Λυπάμαι πάρα πολύ ότι μια μεγάλη Εκκλησία έχει πέσει τόσο χαμηλά, έχει γίνει τόσο μικρή...".


Ο Μητροπολίτης Δωδώνης δεν θα εορτάσει τα Ονομαστήριά του


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, κατά την ημέρα των ονομαστηρίων του, Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, δεν θα εορτάσει στη Ζάκυνθο, διότι θα βρίσκεται στη Λήμνο για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος ευχαριστεί όλους εκ προοιμίου για την αγάπη τους, κυρίως δε όσους σπεύδουν ήδη, με κάθε τρόπο, να του ευχηθούν, προς τους οποίους δεν δύναται να απαντήσει ξεχωριστά και προσωπικά. Προσεύχεται όμως προς τον Άγιο Θεό για την ψυχοσωματική υγεία πάντων και πασών!

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το νερό είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπινου όντος και κάθε δημιουργήματος»


Tο διεθνές συνέδριο «Water Week» στο Άμστερνταμ τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Τρίτης 5 Νοεμβρίου 2019, λίγο μετά την άφιξή του στην Ολλανδία.