e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Αφού εξαντλήθηκε το υπάρχον απόθεμα, καινούργιο θυμίαμα για τις καθημερινές ακολουθίες έφτιαξε η αδελφότητα της Σχολής, δεδομένης και της αδυναμίας εισαγωγής από την Ελλάδα λόγω της πανδημίας.

Σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020, τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών -λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας- η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντους του Ηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Επειδή σήμερα τυγχάνει και η εορτή της μητέρας, παρ' όλο που κατ' εξοχήν εορτή για τις μητέρες είναι η Υπαπαντή, μετά το πέρας της Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εν ζωή και τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων μητέρων μας.

Χρόνια Πολλά στις Μητέρες!

Γνωριμία με το παλαίφατο Μοναστήρι του Αγ. Ανδρέα και τη Σπηλιά Αγίου Γερασίμου στην ορεινή Ζάκυνθο


Μια ξενάγηση σε μια άλλη Ζάκυνθο επιχειρεί αυτή η εκπομπή με τίτλο «Η Άγνωστη Ζάκυνθος», την οποία παρουσιάζει ο Διονύσης Νικολόπουλος. Ένα ρεπορτάζ σε τοποθεσίες που δεν ξέρουμε και ακόμα ανακαλύπτουμε. Κάθε εκπομπή και κάτι διαφορετικό, ψάχνοντας τις ιστορίες, τα ήθη, τα έθιμα και τις δοξασίες. Πρωταγωνιστές οι κάτοικοι του νησιού μας που μας λένε τις ιστορίες τους!

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 10ης Μαΐου 2020


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στην Μονή των Αγ. Αποστόλων Καπερναούμ, κεκλεισμένων των θυρών


Κυριακή του Παραλύτου, 27.4/10.5.2020, στην Μονή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Καπερναούμ, όπου -κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19- λειτούργησε ο Μακ. Πατριάρχης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Κυριακή Παραλύτου 2020 με Δοξολογία για λήξη Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ζάμπια, θυρών κεκλεισμένων


Το πρωινό της Κυριακής του Παραλύτου, 10ης Μαΐου 2020, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου της Ελληνικής Κοινότητας της Λουσάκα Ζάμπιας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία (κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα των Δυνάμεων του Άξονα, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου και παρουσία τριμελούς αντιπροσωπείας της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λουσάκα, καθώς και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αγγελή Τάττη.

10 χρόνια από την Εκλογή και Χειροτονία σε Επίσκοπο του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ (10.5.2010)


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, 10η Μαΐου 2020 από την 10η Μαΐου 2010, οπότε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησία της Ελλάδος εξέλεξε Επίσκοπο Φωτικής τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Σιφναίο, ο οποίος στη συνέχεια παραχωρήθηκε ως βοηθός του τότε Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου (του Συνετού). 

Κυριακή Παραλύτου 2020 εν Βανάτω Ζακύνθου, με ανάμνηση της Παρόδου του Αγ. Νικολάου από το νησί [photos]


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 10ης Μαΐου 2020, στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου εν Βανάτω της Ζακύνθου, επί τη αναμνήσει της ευλογητής Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τη Ζάκυνθο, κατά τον πλου της Μετακομιδής Του εκ Μύρων της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας, το 1087.

Η θεία Λειτουργία έγινε ξανά κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας των κυβερνητικών περιορισμών της θρησκευτικής λατρείας για τον φόβο Covid-19, λειτουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια (ο οποίος μάλιστα ομίλησε περί του ποιος θεωρείται πνευματικός άνθρωπος στην ορθόδοξη εμπειρία) και ψάλλοντος του κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη.

Η όλη Ευχαριστιακή Σύναξη μεταδόθηκε απευθείας, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Όσοι επιθυμείτε να την δείτε ή να την ξαναδείτε, κάντε κλικ ΕΔΩ!

Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό, για το οποίο μόχθησε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας:

Μαγιοστόλιστη η "Κολόννα" του Άι Νικόλα στο Μπανάτο για την ανοιξιάτικη γιορτή του


Στο πλαίσιο της σημερινής εορτής της τοπικής Εκκλησία της Ζακύνθου, κατά την οποία τιμάμε την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, στην διάρκεια του μακρού και ριψοκίνδυνου ταξιδιού από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας (1087), όπως κάθε χρόνο, σεβαστικοί γείτονες της Κολόννας (ήτοι: προσκυνηταριού) του Άι Νικόλα, στη θέση Λουρίδα του Μπανάτου, έφτιαξαν το καθιερωμένο μαγιάτικο στεφάνι και στόλισαν με αυτό τον παλαιό σιδερένιο σταυρό τση Κολόννας

Μπορεί όλα τα λειτουργικά, εξαιτίας του Κορονοϊού, να συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών, η Κολόννα πάντως στολίστηκε καθώς της πρέπει! Και του χρόνου ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ από κάθε ιό ψυχών και σωμάτων!

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στο Παρίσι, κεκλεισμένων των θυρών


Κεκλεισμένων των θυρών ετελέσθη η Θεία Λειτουργία σήμερα το πρωί (10.5.2020) στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στο Κίεβο, με δέηση υπέρ των Μητέρων της Ουκρανίας [πλήρες video - photos]


Κυριακή του Παραλύτου, 27.4/10.5.2020, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έδρα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού. 
     Προέστη της θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της επίσημης αυτής Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος εντέλει ανέπεμψε Δέηση υπέρ των Μητέρων, δεδομένου ότι στην Ουκρανία η 10η Μαΐου είναι αφιερωμένη στις Μητέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ-ΑΛΜΠΟΥΜ:

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [live]


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 27.4/10.5.2020, στον Ναό της Παναγίας της μικρής πόλης Beit Jala της Παλαιστίνης, έγινε η κυριακάτικη θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή περισσότερων πλέον πιστών της αραβόφωνης αυτής περιοχής, καθώς σταδιακώς τα μέτρα περιορισμού του εκκλησιασμού (για τον φόβο του Covid-19)- αίρονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος Γέροντας Ιγνάτιος Καζάκος - Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στη Βιέννη, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Βιέννης της Αυστρίας, όπου -κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19- προέστη της θείας Λειτουργίας ο οικείο Μητροπολίτης Σεβ. Αυστρίας κ. Αρσένιος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ YOUTUBE:

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στη Στοκχόλμη, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, λειτουργεί μόνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στο Lagos της Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020 στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Lagos της Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Παραλύτου 2020 στο Φανάρι, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020 στο Φανάρι και δη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, έγινε -κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Κορωνοϊού- η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ψαλλόντων Κληρικών της Αυλής των Πατριαρχείων.

Αρχιερατική Λειτουργία στα Νησιά Στροφάδες για την εορτή της Παρόδου του Αγίου Νικολάου [video - photos]


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 10 Μαΐου 2020, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στα Νησιά Στροφάδες, όπου λειτούργησε μόνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, βοηθούμενος από Αδελφούς της Μονής, ειδικά προς τούτο ταξιδεύσαντες. 

Σημειωτέον ότι σήμερα η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου τιμά την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, ιστορικό γεγονός του 1087. Έτσι η συγκυρία της εκεί Λειτουργίας στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο ήταν από Θεού.

Ακολουθεί πλήρης η θεία Λειτουργία και φωτογραφίες, απόρροια του μόχθου του π. Σεραφείμ Κονίδη. Ζητάμε συγγνώμη για τα τεχνικά προβλήματα, αλλά θυμίζουμε ότι τα Στροφάδια κείνται πολύ μακριά και από τη Ζάκυνθο  (40 μίλια) και από τις πελοποννησιακές ακτές, οπότε οι ραδιο-τηλε-επικοινωνίες παρουσιάζουν πολλά προβλήματα.

Κυριακή Παραλύτου 2020 και εορτή Παρόδου Αγ. Νικολάου στο Μπανάτο Ζακύνθου [live, 10/5, 8.30 πμ]


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 10ης Μαΐου 2020, ημέρα κατά την οποία η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου τιμά την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί (το 1087), η Ενορία του Μπανάτου πραγματοποιεί την Ευχαριστιακή Σύναξή της, έστω και κεκλεισμένων των θυρών (λόγω Κορονοϊού) στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου. 
     Παρά την απουσία εκκλησιάσματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν προσευχητικά από το σπίτι τους, μέσω της απευθείας μεταδόσεως διά του καναλιού της Ενορίας στο YouTube, από τις 8.30 το πρωί.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: