e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Μάρτυρες και ομολογητές της θείας Αλήθειας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Β΄ Ματθαίου 
21 Ιουνίου 2020 
(Μαρκ. δ΄ 18-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης 


Ταπεινοί αλιείς ήταν οι μαθητές του Κυρίου. Άνθρωποι απλοϊκοί, αγνοί και αγράμματοι, αμέτοχοι της κοσμικής και θύραθεν σοφίας. Δεν κατείχαν φιλοσοφικές, φιλολογικές και θεολογικές γνώσεις. Περιφρονούνταν ακόμη και από το μορφωμένο ιουδαϊκό ιερατείο της εποχής τους, το οποίο απαξίωνε κάθε σωματικό κόπο. 

Ο Εσπερινός για την αυριανή Κυριακή Β΄ Ματθαίου στο Φανάρι [live]


Ο Εσπερινός για την αυριανή Κυριακή Β΄ Ματθαίου στο Φανάρι τελείται τώρα, Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ένα ποίημα για την Άρια Κομιανού, στο πλαίσιο της Έκθεσης Χαρακτικών της ("Αληθώς", 15.6-15.8.2020)


Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ

                                           Της Άριας Κομιανού

Μεγάλο πένθος η Ομορφιά
πολύ μεγάλο πένθος
σου λέει ξάφνου
                         το και το
κι αρθρώνονται όλα ουδέτερα
κάτι σαν πρώιμο πρωί
ή
μιλημένο γιόμα.

Χαρτιά δακρύων προσανάμματα
φτερολογήματα του νου
η Ανάγκη εν πρώτοις

κι ονοματίζεις τα βιβλία παντεπίσημα
νιάτα που λες χαρακτικά
τα σύνεργα του πάθους οπωσδήποτε.

Τώρα
σκιαγμένα τα πουλιά
κουρνιάζουνε στης Άριας
ενώ το πάντιμο καφέ
κορτάρει με το μαύρο
κ' οι πέτρες λουλουδίζουνε.

Εδώ λιγώνει ο θάνατος
η Αγάπη ξυλουργείται
με τέχνην
ειρηνόχυτη νικάς τα κατά κόσμον
σανίδες καλοθύμητες
σχεδόν σχεδίες
                        για πέρα.


(9-11.12.2000)

[Το αφιερωματικό αυτό ποίημα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια δημοσιεύτηκε στην ποιητική συλλογή “Της αγάπης μέγας χορηγός”, εκδ. Επτανησιακά Φύλλα 2003, 6. 15 εξ. 
     Αναδημοσιεύεται αυτό το καιρό στο τετρασέλιδο για την καλλιτέχνιδα, που κυκλοφορήθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", στο πλαίσιο της Έκθεσης Χαρακτικής της Άριας Κομιανού (5 χρόνια μετά την κοίμησή της), που λειτουργεί στο Μπανάτο της Ζακύνθου από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Αυγούστου 2020.]


Μήνυμα στήριξης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας από την ΑΧΕΠΑ


Η Πολιτειακή Διοίκηση της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας, μέσω της Επιτροπής Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του οργανισμού, επιθυμεί να προβεί στην εξής κατηγορηματική δήλωση:

Η θέση της Μητροπόλεως Ζακύνθου για το Βούλευμα περί της απατηλής αγοραπωλησίας στα Ορεινά Ζακύνθου


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 20ής Ιουνίου 2020

Κατόπιν της από 13.11.2014 μηνυτήριας αναφοράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών προς την πρώην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απατηλή αγοραπωλησία στα Ορεινά της Ζακύνθου, ασκήθηκε ποινική δίωξη με παραγγελία κύριας ανάκρισης εναντίον 7 ατόμων για την τέλεση πληθώρας αδικημάτων, τα σπουδαιότερα των οποίων έχουν χαρακτήρα κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του Δημοσίου και των προαναφερθέντων Ν.Π.Δ.Δ. με προκληθείσα σε αυτά ζημία και αντίστοιχο όφελος των κατηγορουμένων, που υπερβαίνουν κατά πολύ την αξία των 150.000 ευρώ, που απαιτούσε ο τότε ισχύων νόμος για την τιμωρία των εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).