e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

1ος εόρτιος Εσπερινός για τον νεοφανή Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης στη Μητρόπολή του [video - photos]


Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, στις 19.30, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Άνθρωποι των Γραμμάτων επισκέπτες της Έκθεσης Χαρακτικών ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ στο "Αληθώς"


Στο πλαίσιο των επισκέψεων ενδιαφερομένων στην Έκθεση Χαρακτικών της Άριας Κομιανού, που λειτουργεί αυτό τον καιρό στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς" εν Βανάτω της Ζακύνθου, τις ξυλογραφίες της γνωστής Καλλιτέχνιδος θαύμασαν διακεκριμένοι άνθρωποι των Γραμμάτων της Ζακύνθου: οι ποιητές Διονύσης Σέρρας και Διονύσης Φλεμοτόμος και ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης, συγγραφέας και ερευνητής, διευθυντής του έγκριτου περιοδικού "Ιστορία Εικονογραφημένη"

Εξ αφορμής της συνάφειας αυτής, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, που δέχτηκε με χαρά τους επισκέπτες στο "Αληθώς", εξέφρασε θερμές και καρδιακές ευχές στον κ. Μουσμούτη, ο οποίος εσχάτως εξελέγη Επίτιμος Διδάκτορας Θεατρολογίας ΕΚΠΑ.

Σημειωτέον ότι η Έκθεση Κομιανού, που θα έριχνε αυλαία ανήμερα το επί θύραις Δεκαπενταύγουστο, παρατείνει τη λειτουργία της έως 31 Αυγούστου 2020, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία να την θαυμάσουν περισσότεροι φιλότεχνοι.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πατριάρχη Αντιοχείας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Την Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020, το απόγευμα, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’, ο οποίος βρίσκεται στον Λίβανο, και του εξέφρασε την οδύνη και τις προσευχές του καθώς και την συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την τραγωδία που έπληξε τον Λίβανο και κατ’ επέκταση το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αντιοχείας. 

Κοροναϊός: Απαγορεύονται οι λιτανείες ενόψει 15αύγουστου και οι εμποροπανηγύρεις

in.gr | 7 Αυγούστου, 17:49

Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς εντείνεται η ανησυχία των Αρχών για την ανοδική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επιθεώρησε τις ζημιές στον Καθεδρικό Ναό της Βηρυτού

زيارة غبطة بطريرك أنطاكيا وسائرالمشرق يوحنا العاشر إلى كاتدرائية القديس جاورجيوس وسط بيروت.


Σήμερα, 7 Αυγούστου 2020, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης επισκέφτηκε τον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Βηρυτού, συνοδευόμενος από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Βηρυτού κ. Ηλία, όπου έλαβε γνώση εκ του σύνεγγυς των μεγάλων ζημιών που υπέστη ο Ναός από την φονική έκρηξη προ ολίγων ημερών.

Προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ρώμης πριν το 1204


Σε ένα προηγούμενο κείμενο μας «Πώς φτάσαμε στο Σχίσμα» αναλύσαμε τους λόγους, όπως αναγγέλλει και ο τίτλος, για τους οποίους οι δύο μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις κατέληξαν στην αποξένωση, στην αντιπαλότητα και εντέλει στο μέχρι σήμερα αποκαλούμενο «Σχίσμα».

Εντούτοις, μέσα σ’ αυτήν την αντιπαράθεση, σ’ αυτήν την φορτισμένη ατμόσφαιρα, υπήρχαν και αναλαμπές διάλογου και προσπάθειες κατανόησης μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Υπάρχουν κι αρκετές μαρτυρίες για πώς το λεγόμενο Σχίσμα του 1054 ήταν στην πραγματικότητα ένα απλό «επεισόδιο» που αφορούσε σε δύο πρόσωπα: στον Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριο και στον Καρδινάλιο Umberto de Silva Candida. Για πολύ καιρό, το αγνοούσαν ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη. Θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια να αναφέρουμε μερικά από αυτά τα ντοκουμέντα:

Οδύνη για τη Βηρυτό και τους Ρωμηούς

τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Οἱ Σεβ. Μητροπολίτες Βηρυττοῦ Ἠλίας καί Ναυπάκτου Ἱερόθεος

Παρακολουθῶ αὐτές τίς ἡμέρες μέ ὀδύνη τήν φοβερή ἔκρηξη στήν Βηρυττό μέ τόσους θανάτους, τραυματίες καί μέ καταστροφή μεγάλου μέρους τῆς πόλεως καί πολλῶν Ναῶν, Νοσοκομείων καί σπιτιῶν. Αὐτό τό γεγονός ὑπενθύμισε σέ πολλούς τό παλαιότερο γεγονός, ἤτοι τῆς ἀτομικῆς βόμβας στήν Χιροσίμα καί τό Ναγκασάκι, μέ τίς τρομακτικές ἐπιπτώσεις στούς ἀνθρώπους καί τό περιβάλλον.

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως 2020 στη Σμύρνη


Ἡ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς ἐτελέσθη ἑλληνιστὶ καὶ σλαυωνιστί, μὲ τὴν συμμετοχὴν καὶ τῶν Ὁσιολ. Ἱερομονάχου κ. Βλαδιμήρου καὶ Ἱερολογ. Διακόνου κ. Σεργίου, κληρικῶν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πισιδίας. 

Αύγουστος πάλι!


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ 

Αύγουστος πάλι! Ένας ακόμα Αύγουστος! Ένας Αύγουστος, αλλιώτικος από κάθε άλλο Αύγουστο που γνώρισε η Ανθρωπότητα τα τελευταία εκατό χρόνια! Για εμάς τους Ζακυνθινούς όμως, ιδιαίτερα τους πιο παλιούς, φέρνει και θα φέρνει στο μυαλό, όσο έχουμε μνήμη, τον Αύγουστο του 1953, όπου ο Εγκέλαδος ξέσπασε άγρια και βάρβαρα πάνω στο αγαπημένο νησί.

Γράμματα συμπαράστασης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην οδύνη του Λιβάνου


Μακαριώτατε καί Θειότατε Πατριάρχα τῆς Μεγάλης Θεουπόλεως Ἀντιοχείας καί πάσης Ἀνατολῆς, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ, κύριε Ἰωάννη, τήν Ὑμετέραν Θειοτάτην Μακαριότητα ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.