e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μες από τη ΜΕΘ: "Να προσέχετε, ο ιός είναι επικίνδυνος" [video]


Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 13/11/2020 | OPEN TV

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βαρθολομαίος, ο άνθρωπος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων πριν ανακαινισθεί. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

13/11/2020
 Του Θεοδώρου Καλμούκου     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» τη συνέντευξη της καρδιάς του, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 29 ετών στον Πρώτο Θρόνο της υπό τον ουρανό Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ξεκινήσαμε τη συνέντευξη από την ημέρα της ενθρόνισής του, 2 Νοεμβρίου 1991, κάνοντας τη διαδρομή από τη γενέτειρά του την όμορφη αλλά πολύπαθη νήσο Ίμβρο. Με τρόπο πολύ απλό και ανθρώπινο μας είπε ότι «στο χωριό (Άγιοι Θεόδωροι) δεν είχαμε νερό στο σπίτι, αλλά το κουβαλούσαμε με στάμνες από τις δημόσιες βρύσες. Επίσης δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Μελετούσα τα μαθήματά μου με τη λάμπα πετρελαίου το οποίο αγοράζαμε από τον παντοπώλη του χωριού».

Ευχαριστήριος αντιφώνησις Άρχοντος Α' Δομεστίκου της Μ.τ.Χ.Ε. Γεωργίου Κιοσέογλου κατά την χειροθεσία του [κείμενο - βίντεο - φωτογραφίες]


πηγή: Φως Φαναρίου

Δόξα τω εν Τριάδι Θεώ, τω καταξιώσαντι εν τη ευσήμω ταύτη ημέρα να απονεμηθεί εις την ελαχιστότητα μου υπό της Υμετέρας Σεπτής Κορυφής το οφφίκιον του Α’ Δομεστίκου της ΜΧΕ
Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα 
Μετ’ αφάτου χαράς και συγκινήσεως, αλλά και με απόλυτον συναίσθησιν της ευθύνης και πλήρη επίγνωσιν του καθήκοντος το οποίον καλούμαι να αναλάβω, ίσταμαι ενώπιον της Υμετέρας προσκυνητής Παναγιότητος, δια να εκφράσω τας εκ μέσης καρδίας ευχαριστίας μου, δια την υφ’ Υμών γενομένην υψίστην τιμήν προς την αναξιότητα μου. 

Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο στηρίζει τη Μητρόπολη Ζακύνθου στον αγώνα διάσωσης των ορεινών περιοχών από ληστρική πώληση


Σεβασμιώτατε Άγιε Ζακύνθου,

Σεβασμιώτατε Άγιε Δωδώνης, Πρόεδρε της Διοικούσης Επιτροπής της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών

Με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο εγώ, ως Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, αλλά όσο και ολόκληρη η ομογένεια, παρακολουθούμε καθημερινά τον άοκνο αγώνα Σας, για την διάσωση των μοναστηριών της Ζακύνθου! Για την διάσωση της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας παράδοσης! Για την διάσωση των περιουσιών διακοσίων (200) και πλέον οικογενειών φτωχών αγροτών των ορεινών κοινοτήτων της Νήσου Ζακύνθου!

Τιμώντας τον Άγ. Ιωάννη Χρυσόστομο και τα ονομαστήρια 2020 του Μητροπολίτου Δωδώνης κεκλεισμένων των θυρών


Πρωί Παρασκευής, 13ης Νοεμβρίου 2020, τιμήθηκε με θεία Λειτουργία η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο φερώνυμο παρεκκλήσιο της Οικίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου εν Ζακύνθω, χοροστατούντος και ψάλλοντος τού άγοντος τα Ονομαστήριά του Μητροπολίτου. Όλα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, υπακούοντας στα αυστηρά υγειονομικά μέτρα για την μη διάδοση του φονικού Covid-19.

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου ΚΠόλεως, στο Φανάρι


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την σημερινή εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Π. Πατριαρχικό Ναό, από του Παραθρονίου. Κατά παράδοση, στον Πατριαρχικό Θρόνο τοποθετήθηκε η εικόνα του Αγίου και η Πατριαρχική ράβδος, και εκτέθηκαν σε προσκύνηση από τους πιστούς τα ιερά του λείψανα.

Αρνητικός στον Covid-19 ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄


Επειδή πολύς λόγος και θόρυβος γίνεται στα ΜΜΕ περί ασθενούς εκ του Κορονοϊού Ιεράρχου, ο οποίος μετέχει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος είναι, δεδομένου μάλιστα ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ είναι φέτος Μέλος της παρούσης συνθέσεως της Δ.Ι.Σ., θεώρησε καλόν ο Ποιμενάρχης της Ζακύνθου να μεταβεί σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και να κάνει μοριακό τεστ για την ενδεχόμενη ανίχνευση του Ιού. Το τεστ απέβη ΑΡΝΗΤΙΚΟ.

Ο ίδιος πάντως παραμένει σε εκούσια καραντίνα, όπως ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις, ευχόμενος και προσευχόμενος για την αίσια έκβαση αυτής της δοκιμασίας, η οποία ταλανίζει την ανθρωπότητα. 

Επικοινωνία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και σύντομη επάνοδο στα σημαντικά ποιμαντικά του καθήκοντα.

Ευχαριστιακή Σύναξη Ονομαστηρίων 2020 Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄


Ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην εντός των τειχών Λευκωσία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος άγει τα σεπτά ονομαστήριά του.

Ευχές Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τα ονομαστήριά του

  
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε ευχετήριο Γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, επί τοις ονομαστηρίοις του. Ο Πατριάρχης, μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά για την παρουσία του Κύπρου Χρυσοστόμου στα εκκλησιαστικά πράγματα: 
«Η Υμετέρα ονομαστική εορτή δίδει προς τούτοις την αφορμήν όπως επαινέσωμεν την αμετακίνητον πιστότητα Υμών εις την Ιεράν Παράδοσιν, το αδιάπτωτον ενδιαφέρον δια την φιλόθεον λειτουργίαν των εκκλησιαστικών πραγμάτων και τον καλόν Υμών αγώνα δια την χριστοπρεπή μαρτυρίαν εν τω κόσμω περί της ελθούσης Χάριτος και της εν ημίν ελπίδος».

Τιμώντας τον Άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο στο Φανάρι. Πατριαρχική Χοροστασία από το Παραθρόνιο


Φανάριον, ΤΩΡΑ, πρωί Παρασκευής, 13ης Νοεμβρίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η Ευχαριστιακή Σύναξη, χοροστατούντος από του παραθρονίου -ως είθισται παλαιόθεν- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Στον Θρόνο έχει τεθεί Εικόνισμα του τιμωμένου Αγίου, δηλαδή στον ίδιο τον θρόνο Του, ως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Προτίθενται επίσης και σεπτά Λείψανά Του για προσκύνημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: