e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Δρ Σταμάτιος Λεράκης: "Συγκινητική η ψυχραιμία του Παναγιωτάτου"

8 Νοεμβρίου 2021 | Του Χριστόδουλου Αθανασάτου | Εθνικός Κήρυξ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ψυχική δύναμη που επέδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένα από τα στοιχεία που θα παραμείνουν χαραγμένα στη μνήμη του Διευθυντή Μη Επεμβατικής (Απεικονιστικής) Καρδιολογίας του νοσοκομείου «Mount Sinai», Δρα Σταματίου Λεράκη (Dr. Stamatios Lerakis), όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Παναγιωτάτου

«Με συγκίνησε πολύ η ψυχική του δύναμη, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αντοχή που επέδειξε, σε συνδυασμό με την καλοσύνη του, την απλότητά του, την αγάπη για την Ομογένεια, όπως επίσης η ευφυία του, αλλά και η μεγάλη αφοσίωση που έχει για το έργο του. Ζύγισε τα πάντα, τις συμβουλές που του δώσαμε και αποφάσισε μόνος του να προχωρήσει και να κάνει την επέμβαση αυτή, η οποία, όπως γνωρίζετε, έγινε με μεγάλη επιτυχία και πολύ αποτελεσματικότητα, προκειμένου να ξεπεράσει το χρόνιο καρδιακό πρόβλημα που είχε», είπε ο Δρ Σταμάτιος Λεράκης, προσθέτοντας ότι ο Παναγιώτατος, καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ήταν καθησυχαστικός προς όλους. 

«Εγώ ήμουν μέσα την ώρα της επέμβασης και αυτό που με συγκίνησε ήταν, όπως σας είπα, η υπομονή του και η ψυχραιμία του. Τον ρωτούσα ‘είσαστε καλά’ και μου απαντούσε πάντα ‘όλα θα πάνε καλά, μην στεναχωριέστε, πάω πολύ καλά’. Μας έδινε μεγάλη δύναμη για να τελειώσουμε την επέμβαση, όπως έγινε και όλα πήγαν κατ’ ευχήν», τόνισε ο ομογενής γιατρός. 

Μάλιστα, ο Δρ Σταμάτιος Λεράκης τόνισε πως ο Παναγιώτατος, έστω και στο περιθώριο μιας δύσκολης διαδικασίας, δεν έχασε την όρεξή του για συζήτηση, συμβουλεύοντας τον ίδιο πότε να τιμά την ονομαστική του εορτή. 

«Μια χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν τον ρώτησα πότε να γιορτάζω το όνομά μου, καθώς υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες. Με συμβούλεψε να γιορτάζω στις 16 Αυγούστου. Του είπα πως, από εδώ και πέρα, αυτό θα κάνω», τόνισε ο Δρ Λεράκης. 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επέμβασης 

Ο Δρ Σταμάτιος Λεράκης απέφυγε να πάρει θέση ως προς την απόφαση να λάβει τόσο σύντομα εξιτήριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης από το νοσοκομείο George Washington, παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση στεντ. 

«Δεν θα ήθελα να πω κάτι για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισαν οι γιατροί στην Ουάσιγκτον, διότι δεν ήμουν εκεί. Άρα, δεν είμαι σε θέση να πω εάν προέκυπταν επιπλέον εξετάσεις ή όχι. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τη μεγάλη ψυχική δύναμη που τον διακρίνει, την ενεργητικότητα και την αφοσίωση στο έργο του, μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψης -κάτι που ήθελε πολύ- και η τύχη να τον φέρει, στο τέλος του ταξιδιού του, σε ένα κορυφαίο νοσοκομείο, όπως το ‘Mount Sinai’, που είναι στα πρώτα 5 σε όλο τον Κόσμο στον τομέα της Καρδιολογίας, όπου έγινε, με την αγάπη όλη της Ομογένειας και τη δική μας, των ιατρών, αυτό που χρειαζόταν να γίνει», είπε ο Δρ Λεράκης, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση δεν ήταν απλή και ότι η επέμβαση που έγινε απαιτούσε ιδιαίτερη τεχνογνωσία. 

«Αξιοποιούμε την αξονική των στεφανιαίων, αλλά σε πιο εξειδικευμένη μορφή, με αναίμακτη αιμοδυναμική αξιολόγηση των στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία. Αυτή η αξιολόγηση έγινε σπιθαμή προς σπιθαμή και σε κάθε σημείο. Για να αντιληφθείτε τι εννοώ, υπάρχουν στενώσεις που μπορεί με την όραση να φαίνονται σοβαρές κι αν κάνεις αξιολόγηση να μην είναι, υπάρχουν άλλες που είναι σοβαρές αλλά αρχικά δείχνουν ότι δεν είναι. Χωρίς καθετήρα ή άλλο παρεμφερές όργανο, αλλά μόνο με τις φωτογραφίες, μπορούσαμε να βρούμε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες στενώσεις και σε ποιο σημείο βρίσκονται. Υπήρχε σχέδιο πριν ο κ. Ντάγγας κάνει τον καυτηριασμό. Επειδή ακριβώς έχουμε αυτή τη δυνατότητα και τεχνογνωσία, γνώριζε ο Δρ Ντάγγας ακριβώς πώς να αντιμετωπίσει στοχευμένα το πρόβλημα. Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο. Γνωρίζαμε ποιες είναι οι επικίνδυνες στενώσεις και σε αυτές ο Δρ. Ντάγγας τοποθέτησε τα στεντ. Ήταν, λοιπόν, μια επέμβαση στοχευμένη και, πάνω απ’ όλα, αποτελεσματική», ανέφερε ο ομογενής καθηγητής Καρδιολογίας και Ακτινολογίας, ο οποίος έκανε λόγο για «θέλημα Θεού», μιλώντας για την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Νέα Υόρκη κατά την περίοδο που κρίθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. 

«Ήταν θέλημα Θεού ο Παναγιώτατος να βρεθεί στη Νέα Υόρκη κι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στον Κόσμο όσον αφορά στην Καρδιολογία. Βρέθηκε στο καλύτερο μέρος, έπεσε στα καλύτερα χέρια κι έγινε αυτή η σπουδαία επέμβαση με τόσο μεγάλη επιτυχία. Θέλω να επαναλάβω ότι ήταν μεγάλη τιμή για εμένα, που είχα την ευλογία να είμαι ένας από τους τυχερούς γιατρούς που συνέβαλαν με ό,τι έκαναν στην περίθαλψη του Παναγιωτάτου. Είμαι συγκινημένος -το επαναλαμβάνω- για την ψυχραιμία και τη δύναμή του. Εύχομαι να μην έχει άλλα προβλήματα υγείας και να συνεχίσει το έργο του με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ, διότι ξέρω ότι αυτό το αγαπάει και θέλει να το συνεχίσει όσο πιο πολύ γίνεται», κατέληξε ο Δρ Λεράκης. 

Υπενθυμίζεται ότι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επρόκειτο να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και ο Δρ Γεώργιος Σύρος, προκειμένου ο Παναγιώτατος να αισθάνεται την ασφάλεια της παρουσίας ενός εξειδικευμένου ιατρού στο υπερατλαντικό ταξίδι που θα πραγματοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, άπαντες ξεκαθαρίζουν, σε όλους τους τόνους, ότι το πρόβλημα του Οικουμενικού Πατριάρχη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: