e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Πρώτη Λειτουργία του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στην καθέδρα του [photos]

Σε κλίμα πνευματικής αγαλλίασης και αναπεπταμένων αισθημάτων τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Mητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Με τον νέο Ποιμενάρχη της Καστοριάς συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου στο Σύνθρονο, ενώ όλοι αναφωνούσαν ενθουσιώδη "Άξιος"!!!

Ο Μητροπολίτης Καστορίας, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στους εορτάζοντας αγίους Πάντες της Καστοριάς και ιδιαιτέρως στον σήμερα τιμώμενο άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος ως άγιος εορτάσθηκε πρώτη φορά στην Καστοριά. Είπε ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τον μεγάλο αυτόν Πατέρα της Εκκλησίας, μεταφέροντας την διδασκαλία του στον σύγχρονο κόσμο, όπως ότι ο άγιος Γρηγόριος στο έργο του ‘υπέρ των ιερώς ησυχαζόντων’ αντιμετώπισε ορθόδοξα τρία μεγάλα θεολογικά ζητήματα που έθεταν οι αιρετικοί της εποχής του, ήτοι περί της μεθόδου θεογνωσίας, περί της νοεράς προσευχής και περί του ακτίστου Φωτός.

Τέλος υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη ευλογία που η πρώτη του θεία Λειτουργία και η εν τη λειτουργία ενθρόνισή του έγινε αυτή την σημαντική ημέρα, καλώντας τους συλλειτουργούς Αρχιερείς να εύχονται για τον ίδιο και το ποίμνιό του προς τους Αγίους της Καστοριάς.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης, η επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, η πρόεδρος Τοπικού Καστοριάς Χαρούλα Κουράκλη, οι επικεφαλής του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Καστοριάς.

Πριν την απόλυση, αφού ο νέος Μητροπολίτης ευλόγησε τα εορταστικά κόλλυβα των εν Καστορία Αγίων, τον λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ουσιαστική ενθρόνιση ενός Μητροπολίτη τελείται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, με την άνοδό του στο σύνθρονο του ιερού βήματος. Ακολούθως, αναφερόμενος στον νέο Μητροπολίτη, ο οποίος προέρχεται από τις Μητροπόλεις Εδέσσης και Ναυπάκτου, τον χαρακτήρισε ως “δώρο” του Θεού, διά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην ιστορική Μητρόπολη Καστορίας.

Αμέσως τον λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ως Καστοριανός καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη στην νέα του πατρίδα και τον βεβαίωσε πως θα ποιμάνει έναν λαό με πίστη και παράδοση.

Τέλος, εκ μέρους του Μητροπολιτικού Ναού προσεφέρθη στον νέο Ποιμενάρχη μία ποιμαντορική ράβδο.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: