e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Η ζωοδότρα Σόμπα

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Το  σπίτι στη Χώρα ήταν μεν σε καλή θέση, αλλά σχετικά μικρό. Ήταν στο κέντρο της Χώρας, επιπλωμένο με πολύ γούστο, με παραδοσιακά ωραία έπιπλα σε όλα τα δωμάτια και βαριές βυσσινί κουρτίνες από βελούδο στα παράθυρα! Καμία σχέση με το σπίτι στο χωριό! Εκείνο ήταν δίπατο, με πολλά δωμάτια και άπλετους χώρους, μεγάλα μπαλκόνια με πρόσοψη στην ανατολή και με υπέροχη θέα, μολονότι δεν ήταν σε ύψωμα.

Ξεχώριζε επίσης, γιατί μερακλής ο Αλέξης, είχε κάνει μια καινοτομία που δεν είχε ξαναγίνει, τουλάχιστον στο χωριό εκείνα τα χρόνια! Τα μπροστινά παντζούρια τα είχε βάψει σε βαθύ γαλάζιο σαν το χρώμα της ήρεμης θάλασσας! Τα πλαϊνά πράσινο βαθύ, για να έρχονται σε αντίθεση, έλεγε, με το σταχτί  χρώμα από τις δυο μεγάλες Λεύκες  που υπήρχαν γύρω. Και  τα πισινά παράθυρα, σε χρώμα κόκκινο, για να ζωντανεύει κάπως την μονοτονία του γυμνού βράχου. Είχε φτιάξει ωραίες βεράντες μπροστά και πίσω, ώστε να δροσίζονται με την Μαριέττα του όταν έπιναν το πρωινό ή απογευματινό τους καφεδάκι! Με πολύ μεγάλα παράθυρα σε κάθε δωμάτιο, κάτι ασυνήθιστο για την Ζάκυνθο εκείνα τα χρόνια που τα παράθυρα ήταν συνήθως μικρά με δαντελωτά κουρτινάκια πλεγμένα με νήμα στο βελονάκι. Εκεί έμειναν σαν νιόπαντρο ζευγάρι κι εκεί γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, η Βασιλική! 

Η εισπηδητική και εκδικητική μανία των Ρώσων στις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στην Τουρκία

 
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Η εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, είναι πέρα ώς πέρα επιθετική! 
Με αφορμή τις εορτές του Δωδεκαημέρου το Πατριαρχείο Μόσχας φρόντισε να …αλωνίσει στην Τουρκία και σε μία καταφανή επίδειξη ισχύος δημοσίευσε τις αντικανονικές δράσεις του στο site του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, που ενορχηστρώνει, όπως φαίνεται, την όλη εισπήδηση. Η είδηση υπάρχει και στο επίσημο site του Πατριαρχείου Μόσχας
Η λογική είναι αυτή της εκδικήσεως. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να πληρώσει το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο με κάθε τρόπο, σε όλη την οικουμένη! 

Εορτή Περιτομής Κυρίου και μνήμη Αγ. Βασιλείου 2021 στην πόλη Volodymyr-Volynskyi της Ουκρανίας


Πρωί 14ης Ιανουαρίου 2021, εορτής της Περιτομής του Κυρίου και ημέρας μνήμης του Αγίου Βασιλείου με το ιουλιανό ημερολόγιο, στην περιοχή Volodymyr-Volynskyi, μικρή πόλη της ΒΔ Ουκρανίας, ο  οικείος Επίσκοπος Βόλομμυρ-Βόλνυσκι και ο Τουριύσκι κ. Ματθαίος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον τοπικό Ναό του Αγίου Νικολάου. 
     Μόλις αφίχθη ο Αρχιερέας, τον υποδέχτηκαν παιδιά, ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες και του πρόσφεραν -κατά το έθος- ψωμί και αλάτι. 
     Κατά την διάρκεια της εόρτιας Σύναξης, ο Επίσκοπος περιστοιχήθηκε από τον διάκονο της περιοχής, τον Εφημέριο του Ναού π. Vasyl Mavdryk, τον Ηγούμενο Ιερεμία και τον Ιερέα Oleh Lonyuk. Σημειωτέον ότι Επίσκοπος απένειμε στον π. Oleh το δικαίωμα να φορά καλυμμαύκι. 
     Στην Απόλυση της Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου ο Επίσκοπος ομίλησε επίκαιρα προς τους ευάριθμους πιστούς κι ευχήθηκε ακούραστη διακονία στον αγρό του Κυρίου και Χρόνια Πολλά!

Η Ρωσική Εκκλησία και το αντικανονικό εξάρτημά της στην Ουκρανία συνεχίζουν να διαστρέφουν την αλήθεια

 
Η συνέλευση των κατοίκων στο Ράκοφ Λες, το Φεβρουάριο του 2019, αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία τη νόμιμη προσχώρηση της ενορίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Κάθε φορά που τα χαλκεία της μοσχοβίτικης προπαγάνδας δημοσιεύουν τα fake news και τις επαίσχυντες διαστροφές της αλήθειας και των γεγονότων, δεν μπορώ να αποφύγω την πρόκληση να μην καταγγείλω αυτές τις μεθόδους, που έρχονται από το σκοτεινό σοβιετικό παρελθόν, βγαλμένες μέσα από τον άδη των μηχανών προπαγάνδας της FSB (αντάξιου διαδόχου της KGB).

Και εντάξει στο πολιτικό, γεωπολιτικό και διπλωματικό πεδίο, ας πούμε ότι και η Ρωσία, όπως όλα τα κράτη, συμμετέχει στον ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο των πληροφοριών. Αλλά κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και σατανικό, όταν αφορά μια θρησκευτική οργάνωση που θέλει να λέγεται «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία»... 

"Πίστη στον καιρό του Covid-19". Νεοεκδοθέν βιβλίο του Αμερικής Ελπιδοφόρου


Homilies and Addresses of His Eminence Archbishop Elpidophoros of AmericaGreat Lent – Pascha 2020Faith in the Time of Covid-19, Homilies and Addresses of Elpidophoros Lambriniadis, Archbishop of America, contains the pastoral messages of Archbishop Elpidophoros of America, the spiritual leader of Greek Orthodox Christians in the United States. 

Offered during the difficult year of the pandemic, when Churches were forced to close and worship turned “virtual”, these reflections are both historical and heartening. 

Beginning on Clean Monday, the first day of Lent, through Pascha to the Sunday of the Myrrh-Bearing Women, Archbishop Elpidophoros continued to offer words that blessed our lives and guided us to remain faithful during the dark days “when even the light of the Resurrection had to be virtually passed from person to person”. 

Order information:Softcover: $20.95 Kindle: $9.95 Number of pages: 95

Διαμαρτυρία Πατριαρχείου Γεωργίας για αντικανονικές ενέργειες Πατριαρχείου Μόσχας στο κανονικό έδαφός του

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Μητροπολίτης Zugdidi και Tsaish Γεράσιμος (Sharashenidze), απέστειλε επίσημη νότα διαμαρτυρίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας. 

Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο Γεωργιανός Μητροπολίτης Γεράσιμος έγραψε ότι δεν επιτρέπεται στους ιερείς του Πατριαρχείου της Μόσχας να ιερουργούν στα κατεχόμενα γεωργιανά εδάφη χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, αναφέρει η ιστοσελίδα wenews.ge.

Πέπλο χιονιού στη Μονή Αγίου Προκοπίου Πύλης Τρικάλων


Τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα είναι γεγονός! Οι πρώτες σημερινές εικόνες τους φθάνουν έως εμάς από την Ιερά Μονή Αγίου Προκοπίου Πύλης Τρικάλων, όπου Ηγούμενος είναι ένα ζακυνθινόπουλο, ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κλάδης! Εκεί, στη μοναξιά του όρους και της σιωπής, θεάται το Αθέατο και τελεσφορεί το "Άνω σχώμεν τας καρδίας"! Εν τω μεταξύ το χιόνι επικαλύπτει πάσα θλίψη ή ψυχοσωματική κακουχία και μετατρέπεται σε προσευχητική διάθεση υπέρ εαυτού και αλλήλων! Καλή δύναμη, αγαπητέ π. Διονύσιε!

Το τεύχος Δεκεμβρίου 2020 του επίσημου περιοδικού της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας «Помісна Церква»


Δύο χρόνια μετά την ιστορική Ενωτική Σύνοδο της Ουκρανίας (2018), η οποία γέννησε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, το επίσημο περιοδικό της, υπό τον τίτλο "Τοπική Εκκλησία" συμπλήρωσε 12 (16) τεύχη καλλίκαρπης ζωής τον περασμένο Δεκέμβριο του 2020. Εκεί καταγράφονται οι οραματισμοί, οι στοχεύσεις και οι δράσεις της νεοπαγούς Εκκλησίας, η οποία μέρα με την ημέρα πασχίζει για την Ενότητα όλων των Ουκρανών, αποβλέποντας προσευχητικά στον καιρό, κατά τον οποίον θα κατορθωθεί "μία ποίμνη, είς ποιμήν"!

Вийшов друком свіжий номер журналу «Помісна Церква» (за грудень 2020).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: