e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Στη Φανερωμένη Μπανάτου, κεκλεισμένων των θυρών, θα τιμηθεί η Υπαπαντή του Κυρίου


Αύριο, 2 Φεβρουαρίου 2021, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας πανηγυρίζει την πανεύφημη δεσποτικο-θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Έτσι, λοιπόν, ως Ενορία κι εμείς, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου, θα τιμήσουμε την Εορτή στον στοργικό Ναό της Φανερωμένης μας, με Όρθρο και Θεία Λειτουργία. 

Αρχιερατικός Εσπερινός της Υπαπαντής στη Φανερωμένη πόλεως Ζακύνθου, των θυρών κεκλεισμένων


Εσπέρας 1ης Φεβρουαρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα την Υπαπαντή του Κυρίου Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, κεκλεισμένων των θυρών λόγω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπιώτης]

Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στον Ναό του Αγ. Στεφάνου Γελσήκιοϊ ΚΠόλεως

Τήν Δευτέραν, 1ην Φεβρουαρίου ἀρξ. μ., ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.

Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ἡ Α. Σεβασμιότης ἐτέλεσε τόν Ἁγιασμόν τοῦ μηνός καί τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως κεκοιμημένων ἀδελφῶν.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Έναντι του Θεού όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα"


"Η Εκκλησία αγκαλιάζει με την στοργήν της και καλύπτει με τον μητρικόν μανδύαν της όλους τους ανθρώπους, και όχι μόνον τους κοινωνικώς υψηλά ισταμένους", τόνισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, σήμερα, Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Κηπουρών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Μ. Ιεροκήρυξ Πανάρετος ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της εορτής του, σε κήπους και καλλιέργειες. 

Ανακοίνωση Δημήτρη Κάνδηλα, Αντιδημάρχου Αρκαδίων και Πρωτοψάλτη Μπανάτου, προσβληθέντος από Covid-19


Φίλοι μου,

Αφού πέρασαν οι πρώτες δύσκολες μέρες της περιπέτειας της υγείας μου από αυτόν τον επικίνδυνο ιό, τον οποίον μέχρι στιγμής αντιμετωπίζω με σχετικά ήπια συμπτώματα, νιώθω την βαθύτατη ανάγκη να επισημάνω τη σπουδαιότητα της αυτοπροστασίας, της τήρησης των κανόνων υγιεινής και όσων συστήνουν οι ειδικοί.

Τρίκαλα. Αφ' εσπέρας η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ναό Παναγίας Επισκέψεως [live]


Αφ' εσπέρας πραγματοποιείται απόψε, 1η Φεβρουαρίου 2021, η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον περικαλλή Ναό Παναγίας της Επισκέψεως πόλεως Τρικάλων, ήτοι ο Εσπερινός, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Παρίστανται εκκλησιαζόμενοι οι επιτρεπόμενοι πιστοί, για τη μη μετάδοση του Κορονοϊού.

Νέο Ψυχικό. Αφ' εσπέρας η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ναό Αγ. Γεωργίου [live]


Αφ' εσπέρας τελείται η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. Έτσι, λοιπόν, απόψε (1.2.2021) γίνεται εκεί Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, ψαλλόντων δε του κ. Παναγιώτου Ανδριόπουλου στο δεξί ψαλτήρι και του κ. Ελευθερίου Ξένου στο αριστερό ψαλτήρι.
     Θυμίζουμε ότι κατ' αυτό τον καιρό η Αττική βρίσκεται στο "κόκκινο" εξαιτίας έξαρσης της Πανδημίας, οπότε οι ιερές Ακολουθίες στους Ναούς τελούνται δίχως εκκλησιαζομένους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΕΔΩ:

Πατριαρχική Χοροστασία για τον Άγιο Τρύφωνα στην Κοινότητα Βελιγραδίου ΚΠόλεως [video]


Σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2021, στον Ναό των Γενεθλίων της Θεοτόκου, Κοινότητος Πύλης Βελιγραδίου - Πόλη. Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Νέο "Lectures Αληθώς": Ο Δρ Γεώργιος Λέκκας για τον Πλατωνικό Ελύτη (β΄ μέρος) [Πρεμιέρα: 3.2.2021, 7μμ]


Η νέα τηλεδιάλεξη του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", κατ' αυτή τη μακρά περίοδο της Πανδημίας, είναι προγραμματισμένη!

Για δεύτερη φορά, φιλοξενούμενος από τις Βρυξέλλες, όπου μόνιμα δραστηριοποιείται, είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ, Δρ Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Σορβόνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γαλλίας

Ο π. Γεώργιος έχει αναλάβει και ήδη παρουσιάζει μια σειρά τεσσάρων "μαθημάτων", τα οποία συνέγραψε κατ' αυτό αυτό τον καιρό της Καραντίνας, εμβαθύνοντας ανα-δημιουργικά στο ποιητικό έργο του Ελύτη, με τίτλο: "Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΩΣ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ"

Το β΄ μέρος του αφιερώματος Λέκκα στον Ελύτη, λοιπόν, κάνει πρεμιέρα στις 3 Φεβρουαρίου 2021, στις 19:00​ (ώρα Ελλάδος), μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.


"Προς Εκκλησιασμόν" με τη Μάρθα Μαυροειδή της Παράδοσης και της "Ροδιάς" [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού παρουσιάζει την νέα διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Στην δεύτερη εκπομπή προσκεκλημένη η μουσικός Μάρθα Μαυροειδή, με σημαντική παρουσία στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.