e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε τέρμα στην παραφιλολογία περί διαδοχής


Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε τέρμα στην υποβολιμαία παραφιλολογία, για παραίτηση του από τον Οικουμενικό Θρόνο, μιλώντας στην ενδημούσα εν Τουρκία Ιεραρχία την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» ο  Πατριάρχης ανάμεσα στα άλλα φέρεται να είπε πως «σας κάλεσα σήμερα για να σας δω όλους μαζί και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που με στείλατε ευχές δια του Επιτρόπου μου όταν ήμουν στην Αμερική, αλλά και περισσότερο για να σας πω μερικά πράγματα. Από την ημέρα που έφθασα στην Αμερική γίνεται μία παραφιλολογία πως πρόκειται να παραιτηθώ, ότι στήριξα τον Ελπιδοφόρο». Διευκρίνισε πως «τον Ελπιδοφόρο τον στήριξα και θα συνεχίσω να τον στηρίζω διότι είναι ο οφθαλμός και τα ώτα μας στην Αμερική. Είναι ο άνθρωπος τον οποίον εμείς επιλέξαμε και στείλαμε, οπότε πρέπει να τον στηρίξουμε και είχα υποχρέωση στο ποίμνιο του να τον στηρίξω όπως στήριξα και τον Δημήτριο όταν είχα πάει και τον μακαρίτη τον Ιάκωβο».

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Δωδώνης


Απόγευμα 12ης Νοεμβρίου 2021, στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην αυλή της οικίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, έγινε Αρχιερατικός Εσπερινός για τα Ονομαστήρια του Σεβ. Δωδώνης, υπό τους περιορισμούς της υφισταμένης και φέτος Πανδημίας. 
    Παρόντες είναι μόνον ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, οι εξ Αθηνών Αρχιμανδρίτες Κάλλιστος Ροδόπουλος και Σπυρίδων Κατραμάδος, καθώς επίσης ο -παρεπιδημών στη γενέτειρά του κατ' αυτές τις ημέρες- Δευτερεύων Διάκονος του Οικουμενικού Πατριάρχου, Αλέξανδρος Κούτσης. 
    Σημειωτέον ότι ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος δεν εορτάζει επίσημα κι εφέτος, μήτε θα δεχθεί διά ζώσης ευχές.
[Φωτογραφίες: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος στον «Εθνικό Κήρυκα» για τα 10χρονα ποιμαντορίας του


Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ | 12.11.2021

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ομιλεί στον «Ε.Κ.» με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών ευδόκιμης ποιμαντορίας στην ιστορική Γεροντική Μητρόπολη Δέρκων. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις στο Πατριαρχείο, αλλά και στην παλαίφατη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Τιμήθηκε ο Άγιος Μαρτίνος στον Δήμο του St. Gilles των Βρυξελλών

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στην Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours στον Δήμο του St. Gilles των Βρυξελλών, με την ευκαιρία της εορτής του συμπροστάτου και συνεφόρου της Ενορίας.

Μητροπολίτου Ναυπάκτου: ΘΑΥΜΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ζοῦμε σέ ἐποχή συγχύσεως σέ πολλά θέματα, ἤτοι μεταξύ πίστεως καί μαγείας, ἀφοῦ μερικοί θεωροῦν τήν πίστη ὡς μαγεία, ἤ τήν μαγεία ὡς πίστη, μεταξύ πίστεως καί ἐπιστήμης, ἀφοῦ, ἄλλοτε ὑπερτονίζεται ἡ πίστη σέ βάρος τῆς ἐπιστήμης καί ἄλλοτε ὑπερτονίζεται ἡ ἐπιστήμη σέ βάρος τῆς πίστεως.

Σέ μιά τέτοια ἐποχή ἀπαιτεῖται «διάκριση τῶν πνευμάτων», πού εἶναι τό μεγαλύτερο χάρισμα, τό νά ξεχωρίζη, δηλαδή, κανείς τί εἶναι θεϊκό καί τί εἶναι δαιμονικό, τί προέρχεται ἀπό τόν Θεό καί τί ἀπό τόν διάβολο. Αὐτή ἡ διάκριση εἶναι ἡ οὐσία τῆς ἐμπειρικῆς θεολογίας.

Γιά νά στηριχθῆ αὐτή ἡ ἄποψη θά χρησιμοποιήσω ἕνα καταπληκτικό παράδειγμα θεραπείας ἀπό μιά ἀσθένεια, μέ τήν ἐπέμβαση τοῦ Θεοῦ διά τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, πού ἔγινε σέ μιά κατάκοιτη καί ἀκίνητη-παράλυτη γυναίκα, καί τήν περιγράφει ὁ ἅγιος Φιλόθεος ὁ Κόκκινος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως καί φίλος καί συμμαθητής τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ.

Πατριαρχικός Εσπερινός στο Φανάρι για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο

Απόγευμα Παρασκευής, 12ης Νοεμβρίου 2021. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό, από του Παραθρονίου, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΩΝ:

Τις ευχές της εν Τουρκία Ιεραρχίας του Θρόνου δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Μέσα σε συγκινητική και εγκάρδια ατμόσφαιρα η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, με την εν Τουρκία σεβασμία Ιεραρχία του Θρόνου, η οποία Του προσέφερε άνθη και γλυκά, τον καλωσόρισε με την ευκαιρία της επιστροφής Του από την Αμερική και Του ευχήθηκε "περαστικά", υγεία και μακροημέρευση στο πηδάλιο της Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τον Πρέσβη της Αυστρίας στην Άγκυρα Johannes Wimmer

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον Εξοχ. Πρέσβη της Αυστρίας στην Άγκυρα κ. Johannes Wimmer, με τον οποίο είχε, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, συζήτηση πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Μέγα Μήνυμα των τεσσάρων Εψηφισμένων Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας [live-photos]

Σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και συγκίνησης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Νοεμβρίου 2021, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος των τεσσάρων νέων Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Τέσσερις φορές ακούστηκε η ιαχή «Άξιος», μία για καθέναν από τους εψηφισμένους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, Κερασούντος κ. Ευμένιο και Χαριουπόλεως κ. Πρόχορο.

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου 2021 στο Βέλγιο

Την εορτή του αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού τίμησε η Μητρόπολη Βελγίου.

Το εσπέρας της 8 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ενορία της Μονής, η οποία τιμάται στον άγιο Νεκτάριο, με την συμμετοχή κληρικών των γειτονικών ενοριών και ευάριθμου εκκλησιάσματος. Την μνήμη του αγίου τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στο Στρατηγείο του NATO (SHAPE) στη Μονς Αντιπτέραρχος κ. Συμεών-Χαράλαμπος επικεφαλής πολυμελούς ομάδας εκ της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο SHAPE.

Ενότητα και διχασμός


Tου Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου


Στις αρχές Οκτωβρίου έλαβε χώρα, στο Διορθόδοξο κέντρο στην Ι. Μονή Πεντέλης η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι τρείς από τις εισηγήσεις αφιερώθηκαν στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Οφείλω να ομολογήσω ότι και οι τρείς ήταν εμπεριστατωμένες και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα προβληματισμών.

Ακολούθησαν εκτενείς συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και υποβολή προτάσεων.