e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου και Μητροπολίτη Καισαριανής [video-photos]


Καλωσόρισμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου από τον Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, στο Αρχονταρίκι του Σιμωνοπετρίτικου Μετοχίου Αναλήψεως του Κυρίου στον Βύρωνα, το εσπέρας της Κυριακής των Εισοδίων της Θεομήτορος, 21η Νοεμβρίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Τα Εισόδια της Θεοτόκου 2021 στο Πλίμουθ της ΝΔ Αγγλίας

Τον Ιερό Ναό των Αγίων Δημητρίου του Μυροβλύτου και Νικήτα του Μεγαλομάρτυρος στο Πλίμουθ, επισκέφτηκε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος για την Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, του ιερατικώς Προϊσταμένου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γρηγορίου Παλαμά Carpenter συλλειτουργούντος.

Τον Επίσκοπο Μελιτηνής υποδέχθηκε με χαρά η Κοινότητα της Νοτιοδυτικής Αγγλίας όπου και του παρέθεσε γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία.

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τίμησε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ [video-photos]

Πρωί 21ης Νοεμβρίου 2021 (8/11 με το ιουλιανό ημερολόγιο) και στο Κίεβο έγινε η εόρτια Σύναξη των Αγίων Ταξιαρχών, τιμώντας ιδιαιτέρως τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ στον Kαθεδρικό Ναό του Ταξιάρχη Αυτού, στον φερώνυμο Καθεδρικό με τους χρυσούς τρούλους, στο κέντρο του Κιέβου, έδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Τον προεστώτα της Ευχαριστιακής Συνάξεως, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, περιεστοίχισαν λειτουργικώς πολλοί Αρχιερείς της εν λόγω Εκκλησίας, καθώς επίσης ο Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Πατριαρχική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παντανάσσης Johannesburg Ν. Αφρικής [video-photos]


Πρωί Κυριακής, 21ης Νοεμβρίου 2021, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παντάνασσας μεγαλουπόλεως Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, τελέσθηκε Πατριαρχική θεία Λειτουργία, από τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, πλαισιουμένου από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό. 
    Ο Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνησή του προς τους παρευρεθέντες, ότι μετά από μια διετία δοκιμασίας εκ της Πανδημίας ξαναβρίσκεται κοντά στα πνευματικά παιδιά του στη Νότιο Αφρική. 
    Ακολούθησε πλούσια τράπεζα στην αίθουσα τελετών και δεξιώσεων της εκεί Ομογένειας, μαζί με παραδοσιακούς χορούς από την μητέρα πατρίδα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου 2021 στην Πατριαρχική Σκήτη Αγ. Σπυρίδωνος Χάλκης

Η μεγάλη θεομητορική εορτή της εν τω Ναώ Εισόδου της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάστηκε στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης. Στον εόρτιο Όρθρο χοροστάτησε ο Καθηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας.
    Αφ' εσπέρας τελέστηκε στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Θεολογικής Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος από του παραθρονίου του ιδίου Αρχιερέως.

Ασθενεί με Covid-19 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η Ιερά Μητρόπολις ενημερώνει ότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, κατόπιν ενδείξεων, υποβλήθηκε σε εξέταση (μοριακό τεστ) και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Μητροπολίτης παραμένει στην οικία του, με ήπια τα συμπτώματα και με την καθοδήγηση των ιατρών.

Ευχή όλων μας να είναι ταχεία η ανάρρωση του Σεβασμιωτάτου.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου 2021 στον πανηγυρίζοντα Ναό Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής 21ης Νοεμβρίου 2021, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 
    Στον Όρθρο -κατά την τυπική διάταξη- πρωτακούστηκε (για φέτος) το "Χριστός γεννάται...", δηλαδή οι Καταβασίες των κοσμοχαρμόσυνης εορτής των Χριστουγέννων, των κωδώνων κρουομένων πανηγυρικά και θριαμβικά. 
    Συνάμα προεορτάσθηκε η μνήμη του νεοφανούς Οσίου Ιακώβου του εν τη Μονή Αγ. Δαβίδ Ευβοίας ασκήσαντος, του φέροντος την προσωνυμία "Με Συγχωρείτε". Έγινε και εόρτια Αρτοκλασία.
    Ομίλησε απ' άμβωνος, σχετικά με τα Εισόδια της Παναγίας και τις θεομητορικές επιρροές του νεοφανούς Οσίου Ιακώβου, ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, εγκρατής θεολόγος. 
    Ευάριθμοι πιστοί, τόσο από το κεντρικό Βανάτο, όσο και από τις πέριξ περιοχές, εκκλησιάσθηκαν και κυρίως συμμετείχαν στο Άγιο Ποτήριο της Ζωής, αλληλοευχόμενοι "Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα"!

Αρχιερατική Λειτουργία των Εισοδίων της Θεοτόκου 2021 στην Δερματούσα Τραγακίου Ζακύνθου [45 photos]


Πρωί Κυριακής, 21ης Νοεμβρίου 2021, εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον Ναό της Δερματούσας Τραγακίου Ζακύνθου (παλαιά Μονή), ετελέσθη Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, με Αρτοκλασία, στην δε Απόλυση έγινε η καθιερωμένη Δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, με την παρουσία των τοπικών Αρχόντων. 
    Την οργανωτική ευθύνη της εορτής -εννοείται, υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορονοϊού- είχε ο εκτελών χρέη Εφημερίου, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης.

Αρχιερατικά Εσπέρια και Παράκληση προς τον Όσιο Ιάκωβο στη Μονή Αγ. Δαβίδ Ευβοίας, 21.11.2021 [video]


Αρχιερατικά Εσπέρια και Παρακλητικό Κανόνας προς τιμήν του Οσίου Ιακώβου του "Με Συγχωρείτε" εψάλησαν στην Μονή Αγ. Δαβίδ βόρειας Εύβοιας, απόψε, 21η Νοεμβρίου 2021, επί τη αυριανή ημέρα της μνήμης του κοσμαγάπητου νεοδιακηρυχθέντος Οσίου του Θεού. Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 2021 στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, σε πολλούς πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς σε όλη την Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, ημέρα κατά την οποία εορτάζουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας. Σε όλες τις ιερές πανηγύρεις ο Σεβασμιώτατος εκπροσωπήθηκε καταλλήλως. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον επίσημο εορτασμό για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιερωνύμου [photos-video]


H ψηφιακή τηλεόραση της Pemptousia.tv μεταδίδει ΖΩΝΤΑΝΑ τον επίσημο εορτασμό για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο Ιερό Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Αναλήψεως Βύρωνα Αττικής παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.  

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα Εισόδια της Θεοτόκου 2021 στην Παναγία του Πέραν [photos]

Σταυροδρόμι, 21 Νοεμβρίου 2021. Φωτοστιγμές από την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ναό Σταυροδρομίου, προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που έλαβε χώραν, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ. 

Πατριαρχική - Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [πλήρες video + photos]

21.11.2021.Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Πατριαρχική - Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 2021 στον Λαγκαδά [photos]

Για περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό πατήστε εδώ

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Προς Εκκλησιασμόν" με την Ευγενία Κατούφα για τις Γυναίκες της Επανάστασης του 1821 [video, 21.11.2021]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην εικοστή ογδόη εκπομπή προσκεκλημένη η δημοσιογράφος και ερευνήτρια Ευγενία Κατούφα. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου και Μαργαρίτα Κ. Στασινού. 

Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας [photos-video]

21η Νοεμβρίου 2021. Πανηγυρικό Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Αθήνας, επί τη σημερινή εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και τη ευλογητή συμπληρώσει 30 ετών πεπνυμένης Πατριαρχίας Βαρθολομαίου.

Photo: Nikos-Giorgos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Λόγος Νουθετήριος Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κατά την Χειροτονία του Επισκόπου Χαριουπόλεως

Λόγος Νουθετήριος

Τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κ. Μακαρίου

κατά τήν εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίαν

τοῦ Θεοφιλεστάτου ἐψ. Ἐπισκόπου Χαριουπόλεως κ. Προχόρου

Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου

Σύδνεϋ, 21 Νοεμβρίου 2021

Θεοφιλέστατε ἀδελφέ, ἐψηφισμένε ἐπίσκοπε Χαριουπόλεως καί τέκνο ἐν Κυρίῳ ἀγαπητό,

Ἀγάλλεται σήμερον ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή μας ἐπί τῇ εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίᾳ ἑνός ἀξίου κατά πάντα τέκνου αὐτῆς. Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριαρχείου, μετά ἀπό τήν εἰσήγηση τῆς ἐλαχιστότητάς μου καί τήν εὐμενῆ προβολή τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων στόν πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στό Φανάρι, σέ ἐξέλεξε Ἐπίσκοπο τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἁγιωτάτης Ἐπισκοπῆς Χαριουπόλεως, ἐκτιμήσασα τήν εὔορκον ἱερατική καί εὐρυτέραν ἐκκλησιαστική σου διακονία στήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή μας καί ἐπιβραβεύσασα τήν ὑπακοή καί τήν ἀφοσίωσή σου στόν Οἰκουμενικό Θρόνο τῆς Κωνσταντινουπόλεως, στόν Πατριάρχη μας ἀλλά καί στόν Ἀρχιεπίσκοπο καί Ποιμενάρχη σου.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ [photos]

Διπλή πνευματική χαρά βίωσε το πρωί της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ, τελέστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα η εις Επίσκοπον χειροτονία του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, εψηφισμένου Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Προχόρου.