e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Με την κοφτερή γλώσσα του Ευαγγελίου


Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

«Σήμερον, ο χρόνιος ελύθη δεσμός (…). Χορευέτω τοίνυν πάσα η κτίσις καί σκιρτάτω• ανακαλέσαι γαρ αυτήν, παραγέγονε Χριστός, και σώσαι τας ψυχάς ημών».
(Στίχοι από την Υμνογραφία των Χριστουγέννων)

Πάλι γιορτές!... Κι άλλα Χριστούγεννα!... Ανακύκλωση ετών, αιτίων, ηλικιών, μικροαισθημάτων, πολλών μικρών ανθρώπων. Πάλι ο κόσμος τριγύρω μας επιδίδεται σε ψώνια, ή μάλλον, τα «ψώνια» αυτοεπιβεβαιώνουν έτσι την αυτάρκεια της ύπαρξής τους. Άφωτα ή παράφωτα φώτα αποκαλύπτουν ήδη επιτυχώς την εσώτατή μας άβυσσο. Το χρήμα –τι κρίμα- ρέει άφθονο (;) σε λάθος διεξόδους, ενώ οι πλείστοι συμπολίτες βιώνουν μιαν ιδιότυπη μορφή φτώχειας. Η δε αδιαφορία (έως την κακότητα και τον φθόνο) για τον Άλλο, τον Διπλανό, τον Ξένο, αυτόν που κλείνει απέξω η πόρτα μας, υπερπερισσεύει, αλίμονο… Ο χειμώνας είναι συχνότατα θερμότερος απ’ τις καρδιές μας. Χριστούγεννα, πάλι χωρίς... Χριστό. Στην πραγματικότητα ο ξένος, ο ανεπιθύμητος, ο αποδιοπομπαίος είναι ο ίδιος ο Ιησούς. Σχεδόν απεγνωσμένα πασχίζει ν’ αυτοσυστηθεί στον καθένα μας, σαν ο όντως Φίλος καί Δικός μας, ωστόσο η κυριαρχούσα σύγχυση, εξαιτίας της ιδιωτικής και κοινοτικής μας Βαβέλ, εμποδίζει κάθε περίπτωση προσέγγισης ή συνεννόησης…

Weihnachtsbotschaft des Ökumenischen Patriarchen

+ B A R T H O L O M A I O S
durch Gottes Erbarmen Erzbischof von Konstantinopel, dem Neuen Rom, und Ökumenischer Patriarch
allem Volk der Kirche Gnade, Erbarmen und Friede
von Christus, unserem in Bethlehem geborenen Erlöser
Geliebte Mitbrüder im Herrn und gesegnete Kinder,
Da wir erneut das strahlende Fest der leiblichen Geburt des Erlösers Christus, der uns aus der Höhe heimgesucht hat, erreicht haben, preisen wir in Lobgesängen und Hymnen Seinen überhimmlischen Namen. Die Menschwerdung des vorewigen Wortes Gottes ist „der Anbeginn unserer Erlösung“, das unbegreifliche „ewige Mysterium“ der Gemeinschaft von Gott und Mensch. Gott, sagt in unübertrefflichen Worten der hl. Maximos der Bekenner, „wurde aus Menschenliebe wahrhaft Mensch in menschlicher Natur. Doch bleibt die Weise Seiner Menschwerdung auf immer verborgen. Denn er ist auf übermenschliche Weise Mensch geworden.“[1]

მსოფლიო პატრიარქის საშობაო ეპისტოლე

✠ ბართლომეოსი
წყალობითა ღმრთისათა მთავარეპისკოპოსი კონსტანტინოპოლისა - ახლისა რომისა და მსოფლიო პატრიარქი
ეკლესიის სისავსეს მადლი, წყალობა და მშვიდობა ბეთლემში შობილი ქრისტე მაცხოვრისაგან
* * *
თანამწირველნო ძმანო და კურთხეულნო შვილნო,
ისევ მივიწიეთ ჩვენდამი მაღლით გარდამომხილველი ქრისტე მაცხოვრის ხორციელად შობის ბრწყინვალე დღესასწაულთან, და განვადიდებთ მის ზეციურ სახელს ფსალმუნებითა და საგალობლებით. ღმრთის პირველსაუკუნეთა სიტყვის განკაცება ჩვენი ცხონების დასაბამი და ღმრთაებრივ-ადამიანური ზიარების ზესიტყვიერი მარადიული საიდუმლოა. როგორც წმიდა მაქსიმე აღმსარებელი დიდებულად ბრძანებს, ღმერთი „როგორც კაცთმოყვარე, ადამიანის არსებისაგან ჭეშმარიტად გახდა ადამიანი. თუ როგორ გახდა იგი ადამიანი, მუდამ გამოუთქმელად დარჩება, ვინაიდან ზეადამიანურად გახდა ადამიანი“. [1]

Μια ειδική εκπομπή του "ZANTE TIMES" για τα Χριστούγεννα [video]


[Πηγή: ZANTE TIMES]

Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων, ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, παρουσιάζει επίκαιρες σκέψεις, που αφορούν στο πώς ο σύγχρονος κόσμος προσλαμβάνει το Μυστήριο της Σάρκωσης του Θεού.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σκέψεις του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

«Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον»!

Ακατάληπτο, αλλά και πολύπλευρο μυστήριο η Γέννηση του Χριστού. Από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ξένο. Διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε στον δικό μας κόσμο. Όλα τα του Χριστού, αλλά και τα της Παναγίας, είναι παράδοξα. Υπέρλογα. Πάνω απ’ τη συνήθη λογική.

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου

«Τοῦ δὲ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἡ γέννησις οὕτως ἦν» ( Ματθ. 1:18)

Τις εορταστικές αυτές ημέρες συνήθως επαναλαμβάνονται διάφορες σκέψεις, μηνύματα και σχόλια γύρω από την ειρήνη, την αγάπη, τη χαρά και την ελπίδα. Δεν λείπουν, βεβαίως, και ορισμένοι που προτιμούν να αποσυνδέσουν αυτές τις έννοιες από τον βασικό χριστουγεννιάτικο πυρήνα τους και αόριστα τις αποκαλούν «εόρτιες εποχιακές ευχές». Παρά ταύτα, η φωτοχυσία από το λυτρωτικό Γεγονός του ερχομού στην ανθρωπότητα του Λυτρωτή απλώνεται στην ταλαιπωρημένη μας γη.

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2021 Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Νικήτα

Καθώς γράφω αυτές τις λίγες λέξεις προς εσάς, τον λαό τον αγαπητό του Θεού, σας μιλώ όπως ένας πατέρας θα μιλούσε στα παιδιά του εν μέσω μιας τρομακτικής θύελλας, αλλά, την ίδια στιγμή, και ως ένας συνάνθρωπος, φοβερώς και θαυμασίως πλασθείς, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Δημιουργού μας. Μαζί διαπλέουμε την κυματώδη θάλασσα αυτής της παρατεταμένης πανδημίας, με την ελπίδα να καταστεί σύντομα και πάλι ακύμαντη η βιωτή μας. Καθώς θρηνούμε για εκείνους που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας και δοξολογούμε τον Θεό για την αντοχή και το θάρρος που επέδειξε η ανθρωπότητα τα δύο τελευταία χρόνια, συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο διαφοροποιημένο, συναισθανόμενοι το εύθραυστο και το τρωτό της φύσης μας, την αλληλοπεριχώρηση και την αλληλοεξάρτηση των υπάρξεών μας. Προσευχόμαστε για την ειρήνη του κόσμου, με επίγνωση ότι η πιθανότητα της αναστάτωσης αχνοφαίνεται απειλητικά στον ορίζοντα, είτε πρόκειται για την επόμενη πανδημία, από την οποία θα σπεύσουμε να προφυλαχθούμε, είτε πρόκειται για τις καταστροφές που προκαλεί η ανθρώπινη βεβήλωση του φυσικού περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για την απόγνωση και τη βία που πυροδοτούν η εντεινόμενη οικονομική ανισότητα και η εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄


 ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄ 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΛΗΡΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ
ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπητά,

«Δι ἡμᾶς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός»

Πανηγυρίζει σήμερα ολόκληρη η κτίση τη Γεννηση του Χριστού μας κι εμείς όλοι καλούμαστε να συλλάβουμε μία νέα πραγματικότητα σε σχέση με την κατανόηση του ανθρώπου και της ιστορίας του: «Χριστός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», διακηρύσσει ο Μέγας Αθανάσιος.

Патріарше послання на Різдво Христове


+ Варфоломій,
Милістю Божою Архієпископ Константинопольський, Нового Риму
і Вселенський Патріарх,
Всій повноті Церкви,
Благодать, милість і мир
Від Христа Спасителя народженого у Віфлеємі.

Браття-сослужителі та благословенні чада,

Знову дійшовши до чудового свята Різдва у плоті Спасителя нашого Христа, який відвідав нас з висоти, ми прославляємо псалмами та співами Його всенебесне ім’я. Втілення передвічного Слова Божого є «вінцем нашого спасіння», «вічною таємницею» божественно-людського спілкування, яке перевищує будь-який розум. Як красномовно каже св. Максим Сповідник, «як люблячий Бог, Він справді став людиною, прийнявши сутність людства, хоча спосіб, яким Він став людиною, завжди залишиться невимовним; Він став людиною у спосіб, який перевищує людське».[1]

Η ΑΛΛΑΓΗ. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

π. Δημητρίου Μπόκου

Μπήκε φουριόζα και πριν πει καλημέρα, έβαλε τις φωνές στη μάνα της.

- Τα έχεις;

Η μεσόκοπη γυναίκα γύρισε ξαφνιασμένη.

- Τί να έχω, παιδί μου;

- Μα δεν σου είπα, τα χρειάζομαι απόψε τα λεφτά; Φεύγουμε για το τριήμερο.

- Φεύγετε; Ποιοι φεύγετε;

- Η παρέα μου, ρε μάνα! Πάλι θα τα λέμε; Κουβέντες θέλεις τώρα;

Πέταξε την τσάντα της στο κρεβάτι και μπήκε στο μπάνιο να φρεσκαριστεί. Θα έβγαινε πάλι. Θα βρισκόντουσαν όλη η παρέα για το τελικό πρόγραμμα. Έπρεπε, για να κλείσουν δωμάτια, να στείλουν προκαταβολή, να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες. Απόψε θα τελείωναν όλα και αύριο πρωί-πρωί, παραμονή Χριστούγεννα, αναχωρούσαν. Θα ζούσαν ένα αξέχαστο τριήμερο.