e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ο αφ' εσπέρας Όρθρος των Φώτων 2022 και τα "Κάλαντα του Δεσπότη" στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Εσπέρας παραμονής των Θεοφανίων, 5.1.2022, εψάλη τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος της αυριανής εορτής των Θεοφανίων, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. 
    Η μετάβαση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και η από τον εξώστη ομιλία προς τους πιστούς δεν έγινε φέτος, εξαιτίας του ισχύοντος κινδύνου εκ του φονικού Κορονοϊού. Άπαντα τα παραδοσιακά (η επίκαιρη ομιλία Μητροπολίτου και τα "Κάλαντα του Δεσπότη" από τη Χορωδία ¨Άξιον εστί¨) έλαβαν χώραν εντός του Ναού, στο τέλος του Όρθρου. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Δεμέτης]












Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

«Ρυπτόμενον ήλιον τις είδεν, ο Κήρυξ βοά, τον έκλαμπρον τη φύσει, Ίνα σε ύδασιν απαύγασμα της δόξης, Πατρός χαρακτήρ αϊδίου εκπλύνω, και χόρτος ων, πυρί ψαύσω της σης Θεότητος; Συ γαρ Χριστός, Θεού σοφία και δύναμις».

Μέσα από τους παραπάνω στίχους, ο ιερός Υμνωδός παρουσιάζει την αίσθηση της αδυναμίας του Βαπτιστού Ιωάννου, να βαπτίσει τον Ιησού, αναγνωρίζοντας ότι η θεότητα του Κυρίου είναι φωτιά και εκείνος εύφλεκτο χόρτο. Ο Τίμιος Πρόδρομος έχει αναλάβει, από την περίοδο που είναι ακόμη έμβρυο στην κοιλία της μητρός Του Ελισάβετ, το διακόνημα να προετοιμάσει τους ανθρώπους για τον ερχομό του Σωτήρος Χριστού.

Σε όλη του την ζωή λειτουργεί προδρομικά. Εκείνος είναι η φωνή του Λόγου, ο λύχνος του Φωτός. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος προετοιμάζεται να δεχθεί το τέλειο βάπτισμα, δια του οποίου καθαίρονται οι αμαρτίες και προσφέρεται η σφραγίς του Αγίου Πνεύματος, ως η εγγύηση της ανθρώπινης σωτηρίας.

Και όλα τούτα, διότι ο Πρόδρομος αποδέχεται την αποστολή, που ο Κύριος τού αναθέτει, και την ολοκληρώνει με παραδειγματική διάκριση. Ποτέ δεν σκέφθηκε να διαδραματίσει έναν ρόλο περισσότερο επίσημο, ποτέ δεν θέλησε να τονίσει τη δική του αξία. Ήξερε την θέση του, γνώριζε τα όρια του. Πάντοτε ομολογούσε την αναξιότητά του ενώπιον του Ιησού, του οποίου τόνιζε πώς ούτε τα υποδήματα δεν ήταν ικανός να λύσει.

Έρχεται λοιπόν, φέτος ο Κύριος μας μέσα από το πρόσωπο του υπουργήσαντος το μυστήριο της Βαπτίσεώς Του, να μας τονίσει την μεγάλη αξία της αρετής της διακρίσεως. Σε εμάς, που δεν ξέρουμε δυστυχώς, εν πολλοίς, τη θέση και τα όριά μας. Που κρίνουμε και κατακρίνουμε τους πάντες, που έχουμε έναν κακό λόγο και καχύποπτη διάθεση για όλους. Που δεν ενδιαφερόμαστε για την προσωπική μας άθλια πνευματική κατάσταση, για την οποία βέβαια δεν μετανοούμε.

Η διάκριση είναι η μεγαλύτερη των αρετών, κατά τους Αγίους Πατέρες μας. Διάκριση, σημαίνει να γνωρίζω την αληθινή αξία μου, να κατανοώ τα όρια μου, να ζω και να πράττω, όχι όπως μου αρέσει, αλλά σύμφωνα με το πνευματικό συμφέρον και το όφελος των άλλων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό απαιτεί ταπείνωση και διάθεση μαθητείας. Μόνον όταν αντιληφθούμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε απολύτως από την πνευματική ζωή, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μαθητεύουμε. Μαθητεύουμε κυρίως μέσα στην Εκκλησία μας, ακούγοντας τον λόγο του Θεού, βιώνοντας αληθινά και ζωντανά την μυστηριακή της ζωή, βάζοντας μετάνοια και υπακοή στο Σώμα του Κυρίου μας, δηλαδή στην Εκκλησία μας.

Αγαπητοί μου, ο Βαπτιστής Κύριος έρχεται και πάλι να εξαγιάσει την ανθρώπινη φύση και να της δώσει την επουράνια προοπτική. Όμως, χρειάζεται η δική μας φιλότιμη ανταπόκριση. Η δική μας αναγνώριση της προσωπικής μας ένδειας και της ανάγκης μας για εξαγιασμό.

Μακάρι να είμαστε σε θέση να βρισκόμαστε διαρκώς ενωμένοι με τον Κύριο μας, δια της Αγίας Εκκλησίας μας και εντός αυτής να πορευόμαστε προς την βασιλεία του Θεού. Μόνον αυτός είναι ο αληθινός και ασφαλής δρόμος μας.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα με τον φωτισμό του τριαδικού Θεού μας σε Όλους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: