e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Βαΐων 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Βαΐων τόσο κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και τον Όρθρο όσο και κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λαμία.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναλύοντας την Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής των Βαΐων χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Η Είσοδος του Χριστού τόσο στην Βηθανία, στην οικία του Λάζαρου όσο και στην Ιερουσαλήμ φέρνει μπροστά μας την είσοδο του Χριστού στην ζωή μας, στην ζωή του κόσμου, η οποία είναι μία πρόκληση και μία πρόσκληση, η οποία είναι ένα κάλεσμα, μία δυνατότητα να φανερώσει ο άνθρωπος φανερές και κεκρυμμένες αρετές και κακίες,  αυτό που έχει μέσα στην καρδιά του, αυτό που πραγματικά αγαπά και θέλει, αυτό που πραγματικά είναι.

          Εισέρχεται στο σπίτι του φίλου του Λάζαρου, στο σπίτι αυτό το ευλογημένο και γίνεται δεκτός με αγάπη, ευγνωμοσύνη, πόθο και λαχτάρα από την Μάρθα και ιδιαίτερα την Μαρία.

          Η πραγματική αρετή βρίσκεται στην αγάπη, βρίσκεται σε εκείνη την καρδιά που έχει πόθο, λαχτάρα να προσφερθεί και να προσφέρει, να δοθεί και να δώσει, βρίσκεται στην καρδιά που έχει διάθεση να δοθεί πραγματικά στον Θεό. 

          Ο Ιούδας, πίσω από τον επάρατο, καταραμένο ευσεβισμό κρύβει την βαθιά του κακία, την βαθιά του έλλειψη αγάπης.

          Πως να καταλάβει μία καρδιά που δεν αγαπά, μία καρδιά που αγαπά. 

          Η μεγάλη δυστυχία και η τραγικότητα ανθρώπων, είναι ότι ενώ μπορεί να μετέχουν στην ζωή του Χριστού φαινομενικά, μπορεί να μετέχουν ακόμα και στα Μυστήρια της Εκκλησίας, να έχουν άποψη για όλα τα “πνευματικά’ ζητήματα, αλλά παρά ταύτα να μην αγγίζει την καρδιά τους ο έρωτας και ο πόθος για τον Χριστό. 

          Αν ο άνθρωπος δεν αγαπήσει και δεν ποθήσει τον Χριστό, δεν δει στο πρόσωπο του Χριστού το Νυμφίο της Εκκλησίας και τον Νυμφίο της ζωής του,  δεν θα μπορέσει ποτέ να αξιωθεί να γίνει ένα μαζί Του, όπως έγινε η Μάρθα και η Μαρία. 

          Στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα βλέπουμε να τον υποδέχονται θριαμβευτικά, ως ένα πολιτικό ηγέτη, θεωρούν ότι υποδέχονται έναν μάγο, που θα μπορέσει να αναστήσει με μαγικό τρόπο έναν λαό που δεν ξέρει τι ζητά.

          Θα δουν όμως σε λίγες μέρες, ότι αυτός που εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα, έρχεται από αγάπη για τον άνθρωπο, έρχεται για να καλέσει τον άνθρωπο σε αγάπη και σε κοινωνία, να τον κάνει ξανά κατά Χάριν Θεό. 

          Αυτές οι σκηνές από το Ιερό Ευαγγέλιο, δεν μας φανερώνουν στιγμές και μία ιστορία από το παρελθόν, αλλά αυτό που γίνεται, που συμβαίνει μέσα μας και μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τι τελικά συμβαίνει μέσα μας. Ζούμε την Μεγάλη Εβδομάδα για να ζήσουμε τα μεγάλα Μυστήρια μέσα στην καρδιά μας και να δούμε αν είμαστε σαν την Μάρθα και την Μαρία, έτοιμοι να δοθούμε και να προσφέρουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στα πόδια του Χριστού, ή είμαστε από αυτούς που τάχατες ενδιαφερόμαστε για την ευταξία και την φιλανθρωπία; Που ανήκουμε; Ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε; Αυτών που φώναζαν «ωσαννά» και μετά φώναζαν: «άρον άρον σταύρωσον αυτόν»; 

          Που θέλουμε να ανήκουμε; Που θέλουμε να τοποθετηθούμε; Αυτή είναι η πρόκληση της Μεγάλης Εβδομάδος. Μας ρωτά ο Χριστός: «Θέλεις να γίνεις ένα μαζί μου; Με αγαπάς; Τι θέλεις; Τι ζητάς; Μίλα με την καρδιά σου. Μίλα με τον εαυτό σου και αποφάσισε με την καρδιά σου, να ακολουθήσεις τον ματωμένο, τον προδομένο, τον σταυρωμένο Νυμφίο και ανέβα στον Σταυρό μαζί Του. Μόνο τότε θα ζήσεις την Ανάσταση. Ανάσταση είναι αυτή η αγάπη που δεν έχει αστερίσκους και σημειώσεις, δεν έχει υστεροβουλία. Αυτή είναι  η αληθινή αγάπη, η οποία συσταυρώνεται και συνανασταίνεται». 

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε όλους: «Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και να μας αξιώσει ο Χριστός, τη νύχτα της Αναστάσεως να είμαστε με αυτούς που έμειναν πιστοί στο Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό απ’αρχής μέχρι τέλους. Να μην ανήκουμε σε αυτούς που επέλεξαν να γίνουν σταυρωτές του και αυτό φυσικά εκφράζεται με βίωμα, με τρόπο ζωής, με την επιλογή ζωής που κάνουμε κάθε μέρα». 

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανίδας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, άλλοι επίσημοι και πολλοί πιστοί.

 Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: