e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Θυμηδία προκαλεί μόνο η προπαγάνδα του Βορρά


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Σχόλιο στη σημερινή απόφαση της Κληρικολαϊκής συνέλευσης της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας

Ήταν αναμενόμενο. Η προπαγάνδα σε ΟΛΟ της το μεγαλείο. Φάνηκε αμέσως από την αντίδραση στο Σκοπιανό περί Αυτοκεφαλίας, και γενικότερα της αντιμετώπισής του, το τί αποφάσεις θα υπήρχαν σήμερα.

Ενώ η Μητέρα Εκκλησία προσπαθεί να βάλει σε σειρά όλα τα κακώς κείμενα που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα -κατά τον 20ό αιώνα με τις υπερβάσεις στα όρια των τοπικών εκκλησιών με την δικαιολογία της «διασποράς», αν και εκκλησιαστική διασπορά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ- οι αδελφοί μας θέλοντας να δελεάσουν τους ποτέ σχισματικούς και αυτούς που βρίσκονται σε βήμα μετέωρο τους παρουσιάζουν όλα τα αντιεκκλησιολογικά μέτρα ως τις διαστάσεις του αληθινού Αυτοκεφάλου!

Στην ουσία αυτό είναι η πλήρης αλλοίωση της εκκλησιαστικής ζωής! Είναι η αίρεση του εθνοφυλετισμού!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπου Ρώσσος εκεί και Ρωσσική εκκλησία! Δεν υπάρχει σχετικός κανόνας ούτε πράξη της εκκλησίας που να νομιμοποιεί αυτό το εκκλησιαστικό αδίκημα, αυτήν την παράνοια! Κάθε τόπος έχει ένα επίσκοπο για όλους τους πιστούς, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, γλώσσας, χρώματος ή άλλης διακρίσεως!

Επειδή το Φανάρι δήλωσε ρητά πια -όπως αποτυπώθηκε ορθά στον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας- ότι κάθε τοπική Εκκλησία μπορεί μέσα στα όρια της να διακονεί και μόνο, κάτι που δεν είχε φανταστεί να βάλει στους προηγούμενους Τόμους ως επιπλέον ρήτρα (πώς να διανοηθεί ότι θα υπερπηδούσαν αντικανονικώς τα όρια οι λαμβάνοντες τους Τόμους), τώρα η πρόσφατη απόφαση της Σερβίας και η σημερινή της Ρωσσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία το διαστρέφουν προβάλλοντάς το ως δήθεν ποιμαντική ανάγκη και ως πλήρωμα τάχα Αυτοκεφαλίας ακριβώς για να σκανδαλίσουν όσους θέλουν να επιλέξουν να είναι με την Αλήθεια!

Μιλούν για Άγιο Μύρο ενώ γνωρίζουν την παράδοση! Όταν οι πρεσβυγενείς Θρόνοι τηρούν αυτή την παράδοση οι νεώτερες Εκκλησίες έχουν άλλη γνώση και εμπειρία και το φοβούνται; Είναι λιγότερο αυτοκέφαλες οι αρχαίες Εκκλησίες; Μάλλον έτσι τις αντιμετωπίζουν όσοι μετρούν με χρήματα τον κόσμο.

Λένε ότι διαφωνούν τάχα με τον Κύριλλο και διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτόν. Και κηρύσσουν μια ασαφή ανεξαρτησία που όμως οδηγεί σε αντικανονική και αυθαίρετη ανακήρυξη Αυτοκεφαλίας, διότι τι είδους παραπάνω ελευθερία ακολουθεί την ευρεία αυτονομία που είχαν; Αυτό κι αν δεν είναι πλάνη ώστε να συμπαρασύρουν τους Ουκρανούς πατριώτες! Ζητούν να τα βρει το θύμα με τον θύτη, δηλαδή αυτοί που αδικούνται με τους εισβολείς, αντί να επικρίνουν τους εισβολείς!

Οι δύο αυτές κινήσεις, Σερβίας και Μόσχας -διά των Ονουφριακών- είναι μέρος της σύνολης προπαγάνδας που θέλει αφενός να επηρεάσει αρνητικά τους Χριστιανούς στις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πασχίζει να μπουν τα θέματα επιτέλους στη σωστή τους σειρά και να μη δημιουργούν αμφιβολίες, και αφετέρου θέλουν να καθιερώσουν με τρόπο πραξικοπηματικό ένα «πανορθόδοξο» Αυτοκέφαλο «κοινής συναίνεσης», υποβιβάζοντας τις εκκλησίες που δήθεν θέλουν να στηρίξουν, διότι και οι δυο -και η Σερβία και η Μοσχοβία- πήραν αυτό που πήραν από το Φανάρι ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ!

Η προπαγάνδα τους είναι φανερή, είναι αντιεκκλησιαστική, αντιπαραδοσιακή, αντικανονική, θυσιάζει κάθε ιερό και όσιο στο βωμό του Ρωσσισμού της Μοσχοβίας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ως πρότυπο εκκλησιαστικής ζωής. Αυτό το χρωστάμε στα χιλιάδες θύματα του πολέμου της Ουκρανίας. Στο αίμα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να μη θιγούν τα όρια της πατρίδας τους, για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους.

Αυτοί οι άνθρωποι θα κρίνουν τις δολοπλοκίες, τα ψέματα, τις φαρισαϊκές τακτικές της Μοσχοβίας και της Σερβίας!

Οι δε Ρωμιοί ας καταλάβουν ότι ΟΛΑ αυτά γίνονται για να απομειωθεί ο Κωνσταντινουπόλεως! Αυτό τους ενδιαφέρει και ΤΙΠΟΤΕ άλλο! Δεν έχουν ίχνος εκκλησιαστικού φρονήματος!

Αδελφοί στην Ουκρανία και στη Βόρεια Μακεδονία,

Οι Αυτοκεφαλίες -ή μάλλον ασυδοσίες- που σας προτείνουν για να χαρείτε είναι πεπονόφλουδα για να πέσετε με χειρότερο τρόπο στα χέρια τους. Αυτοί στην ώρα τους έκαναν το σωστό (ζήτησαν και πήραν Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), σε σας θέλουν το λάθος για να σας παγιδεύσουν ξανά και ξανά και να σας έχουν πάντα υποταγμένους!

Μετά τον Δούρειο Ίππο έλεγαν: φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας! Όπου Δούρειος Ίππος βάλτε τα μοντέλα «Αυτοκεφαλίας» που προτείνουν και όπου Δαναούς βάλτε Μοσχοβία και τα φερέφωνά της και θα καταλάβετε! Μόνο με την επιστροφή στα θέσμια των Αγίων Πατέρων μπορούμε να επιστρέψουμε στην Αλήθεια. Προσπαθούν να δελεάσουν ως ο αρχέκακος όφις με την αμαρτία και την παραβίαση των κανόνων τους προβληματιζόμενους αδελφούς μας! Μη σας ξεγελούν!

Η προπαγάνδα σας Μοσχοβίτες και σήμερα έγινε αντιληπτή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: