e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Επίτιμοι Δημότες Νέστου Οικουμενικός Πατριάρχης και Προκαθήμενος Ουκρανίας. Ομιλία Επιφανίου [video-photos]


Κατά την διάρκεια ειδικής πανηγυρικής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο του δήμου Νέστου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα.
Καλεσμένοι της τελετής ήταν ιεράρχες και κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκπρόσωποι των κεντρικών και τοπικών αρχών και κάτοικοι της περιοχής.
Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η απόφαση να αναγορευθεί ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ως επίτιμος δημότης Νέστου αποτελεί ένδειξη σεβασμού για τον αγώνα και τα δεινά του ουκρανικού λαού κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου, ενώ υπογραμμίζει επίσης την ιστορική σημασία της πρώτης επίσκεψης του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε για την υψηλή τιμή που του έγινε και εκφώνησε ομιλία, το πλήρες κείμενο της οποίας παρατίθεται στο τέλος.
Επίσης, σε ανάμνηση του γεγονότος, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δώρισε στον Δήμαρχο ιερά εικόνα του Σωτήρος Χριστού.



































Ομιλία Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Νέστου

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε!
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανε!
Αγαπητοί εκπρόσωποι του Δήμου Νέστου!
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!
Με συγκινεί η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα να μου χορηγηθεί η ιδιότητα του επίτιμου δημότη του Δήμου Νέστου. Είναι επίσης μεγάλη τιμή για μένα να είμαι επίτιμος δημότης μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο Απόστολος Παύλος, του οποίου τα πρώτα βήματα στη γη της ηπειρωτικής Ευρώπης και το πρώτο κήρυγμα του Ευαγγελίου μεταξύ των Ευρωπαίων έγιναν σε αυτά τα μέρη, είπε στην προς Εβραίους Επιστολή ότι εμείς οι Χριστιανοί «οὐκ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν» (Εβραίους 13:14). Και παρόλο που σύμφωνα με τις ανάγκες της ζωής και της διακονίας, ο καθένας από εμάς έχει ένα μέρος που έχει γίνει το σπίτι του, την ίδια στιγμή όλοι παραμένουμε σε αυτόν τον κόσμο ως ταξιδιώτες που κατευθύνονται στο μοναδικό μας σπίτι – στον Οίκο του Επουράνιου Πατέρα.
Και το επόμενο γεγονός θα μας θυμίσει αυτό το ταξίδι μας – η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου ενός νέου ναού όπου οι άνθρωποι βρήκαν και θα βρουν την αιώνια ανάπαυση με το σώμα τους.
Όσο όμως ζούμε σε αυτόν τον κόσμο, όσο ταξιδεύουμε μέσα σε αυτόν, όπως κάθε ταξιδιώτης χρειαζόμαστε υποστήριξη από τους γείτονές μας, χρειαζόμαστε φιλοξενία. Φιλοξενία, που σημαίνει αγάπη για τους ξένους.
Αυτές τις μέρες της εδώ διαμονής μας νιώσαμε πλήρως αυτή την αγάπη που έχετε. Και η ιδιότητα του επίτιμου δημότη του Δήμου Νέστου είναι για μένα ορατό σημάδι της φιλοξενίας σας, μιας χριστιανικής αρετής βαθιά ριζωμένης στον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, παρόλο που πραγματικά δεν έχουμε μια μόνιμη πόλη και, ως Χριστιανοί, ταξιδεύουμε συνεχώς σε αυτόν τον κόσμο προς το αιώνιο σπίτι του Πατέρα μας, είμαι ευγνώμων για αυτή την έκφραση της αγάπης σας για μένα, για τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει και για την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Είθε ο Κύριος να προστατεύει αυτήν την πόλη και όλους τους κατοίκους της, να την ευλογεί με όλες τις πνευματικές και επίγειες ευλογίες, να την ευλογεί με ειρήνη και ευημερία! Θα είστε για πάντα στην καρδιά μου και στις προσευχές μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: