e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Πατριαρχική Λειτουργία στον Καθεδρικό Ν. Υόρκης με μηνύματα προς Μόσχα

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με συγκινήσεις, προχείριση της νέας τάξης των Αρχόντων του έτους 2022 και με πολλά μηνύματα προς την Μόσχα, σημαδεύτηκε η Πατριαρχική Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, οι συνοδοί του Πατριάρχη, Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος και Μέμφιδος Νικόδημος, βοηθοί Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πρωτοσύγκελοι, πρεσβύτεροι και διάκονοι.

Τονίζεται ότι από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρευρέθηκε  μόνο ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ενώ είχαν προσκληθεί όλα τα μέλη της. Είναι η δεύτερη φορά εντός τριών εβδομάδων που οι ιεράρχες – μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Η προηγούμενη φορά ήταν στη συνεδρίαση της Συνόδου και στην έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς της Θεολογικής Σχολής στις 13 Σεπτεμβρίου στη Βοστώνη όπου εμφανίσθηκε μόνο ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προχείρισε τους νέους Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ενώ προσκάλεσε και τον προκάτοχο του, Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο και εναλλάξ επέδιδαν τον σταυρό και να αναφωνούσαν άξιος.

Επέτειος της εκλογής του του Πατριάρχη Θεοδώρου

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στη συνέχεια απευθυνθείς στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο είπε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Σεβασμιότατε μου, σήμερα μου έδωσες το θυσιαστήριο σου. Έλα, έλα Μακαριότατε Θεόδωρε άπλωσε τα χέρια σου ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και πρόσφερέ το ως Σώμα και Αίμα Χριστού στα παιδιά σου που σήμερα καμαρώνουν. Σαν σήμερα χτυπούσαν οι καμπάνες, σαν σήμερα στον Άγιο Σάββα και πρώτος άνθρωπος που με πήρε ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πόσο παράξενο μου φάνηκε όταν μου πρωτοείπε, Μακαριότατε Άγιε Αδελφέ συγχαρητήρια και με συγκίνηση τον ευχαρίστησα. Ενώ το δεύτερο πρόσωπο μου είπε: «Παιδί μου μείνε ταπεινός, μείνε όπως ήσουν από μικρό παιδί που σε γέννησα, ήταν το τηλέφωνο από την Κρήτη της Μικρασιάτισσας μητέρας μου Κλεοπάτρας».

Συμπλήρωσε πως «μετά από είκοσι μέρες πριν ανέβω τον θρόνο φίλησα το χέρι της, φόρεσα την τιάρα και άρχισα να κρατώ στα χέρια μου αυτό το καράβι που λέγεται Αλεξάνδρεια».

Σε άλλο σημείο είπε «ευχαριστώ Ελπιδοφόρε Άγιε του Θεού, μου δίνεις ελπίδα. Έρχονται να μου κλέψουν θυσιαστήρια και συ μου έδωσες θυσιαστήριο. Έρχονται να με διώκουν από πού; Από το σπίτι μας. Από εκεί που γύρω μου τι βλέπουν; Φτώχεια μόνο, πείνα, δυστυχία και έρχονται σαν λύκοι που πηδάνε από τα μαντριά να αρπάξουν ποίους; Τους πάμπτωχους ανθρώπους. Γι’ αυτό παιδιά μου σας ευχαριστώ για τη δύναμη που μου δώσατε γιατί σε τρεις ημέρες φεύγω. Με περιμένουν άλλες 26 χώρες. Καταλαβαίνετε, αλλά ένας ταπεινός άνθρωπος του Θεού δεν φοβάται γιατί μέσα στα σπλάχνα εδώ με το Κρητικό αίμα που κυλάει είναι η αντρειοσύνη και το θάρρος».

Προηγήθηκε η προσλαλιά του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Μακαριότατε και Αγιότατε, και Παναγιότατε Πατριάρχα και Πάπα Αλεξανδρείας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρε Β, είναι μεγάλη η συγκίνηση όχι μόνο προσωπικώς της ελαχιστότητος μου, αλλά και όλων των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, των αδελφών μου Μητροπολιτών, των αδελφών που είναι Επίσκοποι εδώ στην Εκκλησία μας στην Αμερική, του ιερού κλήρου και του λαού, των Αρχόντων που κυριολεκτικά έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στον ιερό Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος για να φιλήσουν το χέρι σας και να πάρουν την ευχή σας. Σήμερα είναι κοντά μας ένας Πατριάρχης ο οποίος είναι μάρτυρας, είναι αγωνιστής, είναι και πολεμιστής, είναι και ιεραπόστολος, είναι ειρηνευτής, είναι φιλάνθρωπος ο οποίος υπηρετεί κυριολεκτικά το ποίμνιο του στην Αφρική. Ένα ποίμνιο το οποίο είναι σπουδαίο, αλλά έχει μεγάλες ανάγκες».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παλεύει και με νύχια και με δόντια δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια. Και σαν σήμερα Μακαριότατε που είναι η επέτειος της ενθρονίσεως σας και σας ευχόμαστε έτη πολλά. Να σας χαρίζει ο Κύριος υγεία και δύναμη για να αγωνίζεσθε όχι μόνο ενάντια στην πείνα, στην φτώχεια στην εξαθλίωση, στην αρρώστια που θερίζει τα παιδάκια της Αφρικής αλλά να αγωνίζεσθε και εναντίον υποτίθεται τον αδελφών μας Ρώσων οι οποίοι εκμεταλλεύονται την φτώχεια των ιερέων σας και του ποιμνίου σας και με τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα οι αδελφοί μας Ρώσοι έρχονται και εξαγοράζουν τις συνειδήσεις των φτωχών ιερέων της Αφρικής και των πιστών Ορθοδόξων. Τι κρίμα! Τι μεγάλο κρίμα! Αυτή η Εκκλησία της Ρωσίας, αυτό το Πατριαρχείο που αν έχει φως, αν έχει πολιτισμό και αν έχει ιστορία τα οφείλει όλα στο Βυζάντιο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη Μητέρα Εκκλησία. Και όμως βλέπετε ότι οι σημερινοί διάδοχοι, δεν θέλω να αδικήσω όλη την Εκκλησία θα ήταν άδικο για την ιστορία του ευσεβούς και πολιτισμένου Ρωσικού λαού να ταυτίσω με την σημερινή άδικη και ανάξια ηγεσία του λαού αυτού και πολιτική και εκκλησιαστική, η οποία πραγματικά προδίδει την ιστορία του Ρωσικού λαού προδίδει την Ορθοδοξία, προδίδει την ενότητα όλων μας. Ο Θεός να τους φωτίσει να αλλάξουν διότι όλοι μας πρέπει να μετανοούμε και κυρίως όσοι καθόμαστε σε υψηλές θέσεις και κάνουμε μεγάλα λάθη καμιά φορά».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης έκανε δώρο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο για το οποίο ο Πατριάρχης Θεόδωρος είπε, πως «Σεβασμιότατε Ελπιδοφόρε μου να σου χαρίσω αυτό το ιερό εγκόλπιο, αυτή όμως η πέτρα που είναι λαξευτή είναι από τα σπλάχνα της Τανζανίας εξακόσια μέτρα στο έδαφος για να βγει αυτή η πέτρα και να λαξεύσουν τον Δεσπότη Χριστό. Κι όταν το φορείς να ενθυμείσαι πάντα τον ταπεινό αδελφό σου που σε αγαπάει, τον Πατριάρχη Θεόδωρο». Επίσης δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο ένα επιτραχήλιο κι ένα ωμοφόριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανταπέδωσε επίσης με αρχιερατικό εγκόλπιο στον Πατριάρχη, αλλά και στους συνοδούς του αρχιερείς Γουινέας Γεώργιο και Μέμφιδος Νικόδημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: