e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε το Καθολικό της Μονής Αγ. Ιωάννου του Βουνού Πέρθης [photos]

Επιμέλεια ρεπορτάζ: π. Π. Κ. - Νυχθημερόν | Φωτογραφίες: Ρουμπίνα Γεροβασίλη

Στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας βρίσκεται από την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σήμερα μάλιστα, 1η Οκτωβρίου 2022, με κάθε επισημότητα και κατάνυξη, τέλεσε τα Εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Βουνού. Αφ'  εσπέρας εψάλη ο Εσπερινός των Εγκαινίων. Με τον προεστώτα των λειτουργικών - λατρευτικών συνάξεων, Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, συγχοροστάτησαν χθες στον Εσπερινό και συλλειτούργησαν σήμερα οι Θεοφ. Επίσκοποι Μελόης κ. Αιμιλιανός και Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης.

Στο τέλος της Ακολουθίας και της Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον συμβολισμό των Εγκαινίων και κάλεσε το εκκλησίασμα να ανανεώσει την υπόσχεση της αφιερώσεως που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί προς τον Θεό. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε κατά το κήρυγμά του: «Όταν εγκαινιάζουμε μία εκκλησία είναι σαν να κάνουμε ένα βάπτισμα. Και αυτή η ακολουθία αποτελεί πρόκληση για εμάς, να αναγεννηθούμε πνευματικά και να ανανεώσουμε την υπόσχεση του βαπτίσματός μας. Δηλαδή να μείνουμε πιστοί στη διδασκαλία και στις παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι ο καθαγιασμός της εκκλησίας αποτελεί πρόσκληση για να ζούμε πνευματική ζωή, να ζούμε δηλαδή τη ζωή της Εκκλησίας. «Μπαίνω στην εκκλησία δεν σημαίνει μόνο ότι εισέρχομαι στο κτήριο. Σημαίνει κυρίως και πρωτίστως ότι εισέρχομαι στο πνεύμα και στην εμπειρία της Εκκλησίας. Και τι σημαίνει ότι ζω την εμπειρία της Εκκλησίας; Πρώτον, ότι αγαπώ τον Χριστό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο. Δεύτερον, ότι έχω πνευματικό. Εξομολογούμαι και κάνω υπακοή. Δεν είμαι αυτόνομος. Τρίτον, ότι μετέχω συχνά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τέταρτον, ότι προσεύχομαι και, πέμπτο και κυριότερο, ότι δεν κατηγορώ και δεν κρίνω τους άλλους. Όλοι εμείς που πάμε στην Εκκλησία, επαναπαυόμαστε διότι έχουμε πνευματικό, κοινωνούμε συχνά, εξομολογούμαστε, κάνουμε πότε-πότε και καμιά προσευχή, αλλά ξεχνούμε πως αν κατακρίνουμε, τότε δεν ζούμε πνευματικά. Και, δυστυχώς, οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν αυτή την τάση να κατακρίνουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση της Μονής, μνημονεύοντας πρωτίστως τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Ιεζεκιήλ και Στυλιανό, για τον οραματισμό τους να δημιουργηθεί αυτή η πνευματική εστία στη Δυτική Αυστραλία και για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση αυτού του σκοπού. Κατόπιν, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, πρώτο ηγούμενο της Μονής, τον διάδοχό του, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιερώνυμο, τον π. Γεώργιο Λιτά, ο οποίος μερίμνησε για την ανέγερση του Ιερού Ναού, καθώς και τις οικογένειες των μεγάλων δωρητών: Σταύρου και Ευαγγελίας Κακούλα, Μιχαήλ και Δέσπως Κακούλα, Ηρακλέους και Αικατερίνης Κακούλα, Γεωργίου και Ευαγγελίας Κακούλα, Μιχαήλ και Σοφίας Καϊλή και Γεωργίου και Αθανασίας Καϊλή. Τέλος, επέδωσε ευεργετήρια γράμματα στους δωρητές της Μονής, καθώς και αναμνηστικά δώρα από την τελετή των Εγκαινίων. 

Μετά το πέρας της τελετής και της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε εορταστική τράπεζα προς όλους τους προσκυνητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει στη Δυτική Αυστραλία μέχρι το πρωί της Τρίτης, 4ης Οκτωβρίου τρ. έ., κατά το διάστημα δε της παραμονής του, πέραν των Εγκαινίων που ήδη τέλεσε, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου, 1ης Οκτωβρίου, στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τελέσει δε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 2ας Οκτωβρίου, στον Ναό Αγίου Νεκταρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: