e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Καμερούν προς τους Ρώσους εισβολείς στην Αφρική - δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΛΙΝ Κ. ΛΕΩΝΙΔΑ, ΑΙΔΕΣΙΜΟΛ. ΠΡΩΤΟΠΡ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΞΙΜΟΒ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΝΗΚΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗΝ «ΙΝΑ ΠΟΙΗΣΩΣΙΝ ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΥΣ» ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΦΟΝ ΤΟΥ ΡΩΣΣΙΚΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ

Επισκόπου Γρηγορίου (Μητροπολίτου Καμερούν)

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί χαίρετε εν Κυρίω,

Κατάπληξη προκαλεί σε κάθε νουνεχές και πιστό μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο τρόπος με τον οποίον εσείς εμφανισθήκατε στο κανονικό έδαφος του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την Αφρική, καθώς και οι όλως αντικανονικές σας ενέργειες στις επαφές σας με τον Αφρικανικό Κλήρο κάθε βαθμίδος.

Η Ρωσική Εκκλησία απάντησε στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – ανάλυση

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας απάντησε στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας της 12ης Ιανουαρίου. Με την συγκεκριμένη απόφαση η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στην εξαγορά του κλήρου στην Αφρική εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας. Ταυτόχρονα αποφάσισε να «ενημερώσει το Άγιο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Τοπικές Εκκλησίες μέσω των προκαθημένων τους με τη βοήθεια πατριαρχικών γραμμάτων, στα οποία θα περιγράφεται η “μολυσμένη” σύγχυση που συμβαίνει μεταξύ «παιδιών που γεννήθηκαν από εμάς εν Χριστώ», πιστών Αφρικανών, λόγω των ορατών και των αόρατων ενεργειών των εξουσιοδοτημένων προσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας». Επιπρόσθετα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε να «επιβάλει αμέσως στους παραβάτες τις προβλεπόμενες από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες εκκλησιαστικές τιμωρίες». Ακόμα τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους 102 ιερείς που φέρεται ότι προσηλυτίστηκαν από τη Ρωσική Εκκλησία τελούν υπό εκκλησιαστική τιμωρία ή εξοστρακίστηκαν από την Εκκλησία ή είναι άλλης αμφίβολης ή άγνωστης καταγωγής. Ιερείς «που αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι, αλλά ποτέ δεν ανήκαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», ανέφερε σε δήλωση του Πατριαρχείου.

Τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos]

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε το τριήμερο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ημέρα μνήμης του Οσίου Πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου.

Η έμπρακτη απόδειξη της εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, Δικηγόρος - Άρχων Ασηκρήτης της Μ.τ.Χ.Ε.

Συμφώνως προς σχετικά δημοσιεύματα, ο επονομαζόμενος «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, υπέγραψε τα πρώτα 115 αντιμήνσια για τις ενορίες της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική. Η πράξη αυτή, για την οποία υπάρχει και η σχετική φωτογραφία ως αμάχητο τεκμήριο του γεγονότος, συνιστά πλέον έμπρακτη απόδειξη υλοποιήσεως της κατά τα λοιπά ανυπόστατης από κανονικής απόψεως ιδρύσεως Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, σε έδαφος δηλαδή της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Οι Γεωργιανοί ΚΠόλεως τίμησαν την Αγία Ισαπόστολο Νίνα, Φωτίστρια της Γεωργίας [photos]

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, μετέβη στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, όπου οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται στη γεωργιανή γλώσσα προς εξυπηρέτησιν της Γεωργιανής Παροικίας της Πόλεως, και προέστη της Ιεράς Παρακλήσεως με την ευκαιρία της εορτής, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας, Φωτιστρίας της Γεωργίας.

Στο τέλος της Ακολουθίας, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ηλίας Jinjolava, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, ενώ ο Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως. Στην Παράκληση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. κ. Massimiliano Palinuro, Επίσκοπος της εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικής κοινότητος, η Γενική Πρόξενος της Γεωργίας στην Πόλη Ευγεν. κ. Inga Kikvadze, και πιστοί γεωργιανής καταγωγής.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος ευλόγησε την εόρτια τράπεζα που προσφέρθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα.
Photos: Nikos Papachristou | EP

Πατριαρχική Λειτουργία για την Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου [video-photos]

Την διαδρομή Ιορδανία, Ελλάδα, Αίγυπτος που έχει χαράξει τη μέχρι τώρα πορεία του αλλά και τη δύσκολη περίοδο που αναλαμβάνει τη νέα του διακονία τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος προς τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο κατά την τελετή της ενθρόνισης του.

Ανίατο αίσχος του Πατριαρχείου Μόσχας: Υπογράφουν αντιμήνσια για την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων  ο «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, υπέγραψε τα πρώτα 115 αντιμήνσια για τις ενορίες της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, ανακοίνωσε στο Telegram-κανάλι του.

«Εκλεκτός του Θεού» και «ιδιοφυής ηγέτης»: Η υποδοχή των χιτλερικών από το Πατριαρχείο Μόσχας στη Λάβρα του Ποτσάεβ

Ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, αρχιμανδρίτης της Λαύρας του Ποτσάεβ Αλέξιος (Γρομάντσκιι) είχε απευθυνθεί προς το ιερατείο και το ποίμνιο ζητώντας να στηρίξουν με προσευχές τους ναζί. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από έγγραφα που υπήρχαν στα γερμανικά αρχεία και ήρθαν στο φως μετά τη δημοσιοποίησή τους στην κοινότητα Kremenez Umland bis 1939.Krzemieniec i okolice do 1939 roku από την Irina Dan-Kohen, που κατάγεται από το Κρεμενέτσ της Ουκρανίας.

Μήνυμα Ι. Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος προς τους Μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

30 Ἰανουαρίου 2022

Ἀγαπητά μας παιδιά,

Ἡ Ὀρ­θό­δοξη Ἐκ­κλη­σία ἤδη ἀπό τόν 11ο αἰ­ώνα ἔ­χει κα­θι­ε­ρώ­σει νά ἑ­ορ­τά­ζον­ται ἀπό κοι­νοῦ στίς 30 Ἰ­α­νου­α­ρίου οἱ Τρεῖς Μέ­γι­στοι Φω­στῆ­ρες τῆς Τρι­ση­λίου Θε­ό­τη­τος, οἱ Τρεῖς Ἱ­ε­ράρ­χες: ὁ Ἅ­γιος Βα­σί­λειος ὁ Μέ­γας, Ἐ­πί­σκο­πος Και­σα­ρείας, ὁ Ἅ­γιος Γρη­γό­ριος ὁ Θε­ο­λό­γος, Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως, καί ὁ Ἅ­γιος Ἰ­ω­άν­νης ὁ Χρυ­σό­στο­μος, Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως.

Το ανώτατο δικαστήριο της Εκκλησίας υπάγεται στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγγραφο από την κρατική βιβλιοθήκη της Ρωσίας

Ένα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει ότι το ανώτατο δικαστήριο στην Εκκλησία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook o δόκτωρ Θεολογίας και Ιστορίας, συνεργάτης της Βυζαντινής βιβλιοθήκης του Collège de France Κονσταντίν Βετόσνικοβ. Το έγγραφο αυτό βρίσκεται στα ψηφιακά αρχεία της ρωσικής κρατικής βιβλιοθήκης και χρονολογείται από το 1663.