e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις...

«Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να πει κανείς ψέματα. Ο ένας είναι το να πει ψέματα με τον νου του, ο άλλος το να πει ψέματα με λόγια και ο τρίτος να πει ψέματα με ολόκληρη την ζωή του» (Αββάς Δωρόθεος)

Το ψέμα είναι σήμα κατατεθέν στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ζωή μας. Δεν είναι μόνο στον δημόσιο βίο, στον οποίο δεσπόζει. Fake news από την μία, υποσχέσεις που δόθηκαν για να μην τηρηθούν, με σκοπό πρόσκαιρα να εξαπατήσουν προς όφελος αυτού που τις έδωσε, αλλά και διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να επιπλεύσει ο επιτήδειος, είναι όψεις του ψέματος στο οποίο είμαστε εθισμένοι. Δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την όποια αλήθεια και ηχούν ευχάριστα «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα».

Ο Μητροπολίτης Καμερούν απαντά στις παρερμηνευτικές δηλώσεις του Γραφείου Τύπου Ι. Μ. Πειραιώς

Δελτίο Τύπου

16/02/2022.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ι. Μ. Πειραιώς και, εν συνεχεία, στα διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις 14/02/2022, κείμενο από το «Γραφείο Αιρέσεων και Παραθρησκειών» της Ι. Μ. Πειραιώς με τον παραπλανητικό τίτλο: ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ «ΕΝ ΑΔΙΚΩ»; και υπότιτλο (Αναφορά στην εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου). Εξ αφορμής του, από πάσης απόψεως, απαράδεκτου αυτού κειμένου σημειώνονται τα εξής:

Αγγελία Μητροπόλεως Σουηδίας για την εκδημία του Μητροπολίτου πρώην Αμασείας Παύλου

Ἐν Στοκχόλμῃ, τῇ 16 Φεβρουαρίου 2022

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας, μετ’ αἰσθημάτων τῆς κατ’ ἄνθρωπον θλίψεως, ἀγγέλλει τήν κοίμησιν τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου πρώην Ἀμασείας κυροῦ Παύλου, ὅστις ἐπί τεσσαράκοντα ἔτη διεποίμανεν εὐόρκως τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Σουηδίας.


Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, εὐθύς ὡς ἐπληροφορήθη τήν κοίμησιν τοῦ προκατόχου του κυροῦ Παύλου, ἐνημέρωσε σχετικῶς τό Σεπτόν τῆς Ὀρθοδοξίας Κέντρον, ἐν συνεχείᾳ δέ μετέβη εἰς τόν Καθεδρικόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ὅπου ἀνέπεμψε δέησιν ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀοιδίμου Ἱεράρχου, οὗτινος ἡ μνήμη ἔστω ἀγήρως καί αἰωνία.

 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


Κληρικοί από την Μητρόπολη Εδέσσης στην Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω


Σήμερα, πρωί 16ης Φεβρουαρίου 2022, επισκέφτηκαν την Ενορία Βανάτου και μάλιστα τον περίοπτο Ναό της Παναγούλας, δυο εξέχοντες Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμανδρίτης Στέφανος Δέβρελης, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σπυρίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ ήταν φιλοφρόνως μαζί τους. 

Η Ελλαδική Εκκλησία για τις δράσεις Φιλαρέτου Ντενισένκο, δήθεν Πατριάρχη Κιέβου, σε σχέση με τους εν Ελλάδι Παλαιοημερολογίτες


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την Εγκύκλιο που ακολουθεί προς τις Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας της, πληροφορεί τους Ιεράρχες και δι' αυτών τον Λαό, για τις αντικανονικές δράσεις του Φιλαρέτου Ντενισένκο, αυτο-προβαλλόμενου ως Πατριάρχη Κιέβου, δράσεις σε σχέση με τους εν Ελλάδι Παλαιοημερολογίτες, τους οποίους, όντες δίχως ιερωσύνη, προσεταιρίζεται, παρουσιάζοντάς τους ως εξάρχους του ή πάντως "αρχιερείς" του "Πατριαρχείου" του.
 
Θυμίζουμε ότι ο ίδιος και οι συν αυτώ εντάχτηκε προς τριετίας στην νεοπαγή Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, αποκατασταθείς υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην κανονικότητα και, σε λίγο χρονικό διάστημα, επέστρεψε στην πλάνη του, συνέχισε τις δράσεις του ως "Πατριάρχης Κιέβου", μη αναγνωρίζοντας τον επίσημα και κανονικά εκλελεγμένο Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Διασωληνωμένος ο 95χρονος εγκαυματίας από το Βανάτο. Ολοκαύτωμα το σπίτι του

Φωτογραφίες - ρεπορτάζ: Π. Ν. Κ.

Διασωληνωμένος και σε καταστολή, στην Εντατική του Νοσοκομείου Ζακύνθου, βρίσκεται από χθες τη νύχτα ο 95χρονος εγκαυματίας Μπάμπης Καποδίστριας του Παναγιώτη, ο οποίος έπιασε φωτιά χθες, περί τις 8 το βράδυ, στο σπίτι όπου διέμενε μόνος του, στο κέντρο του Βανάτου, από άγνωστα αίτια. Η κατάστασή του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και βαριά, έχοντας υποστεί εγκαύματα στο 70% του σώματός του, με κάποια να είναι τρίτου βαθμού. 

Η μονοκατοικία, όπου συνέβη το ατύχημα, έγινε ολόκληρη παρανάλωμα πυρός, παρά τις σύντονες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσσβεστικής, που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος. Ευτυχώς, κατά την ώρα της πυρκαγιάς, είχε άπνοια κι έτσι η φωτιά περιορίστηκε μόνο στο συγκεκριμένο σπίτι και δεν μεταδόθηκε είτε στις διπλανές κατοικίες, είτε στο Νηπιαγωγείο Βανάτου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

ΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ: