e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Φωτοθήκη της Λιτανείας του Αγίου Διονυσίου, 24.8.2022

 με τη ματιά του Νίκου Μαρούδα


Εσπέρας 24ης Αυγούστου 2022, στην πόλη της Ζακύνθου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Οι Ζακύνθιοι και πλήθη φιλεόρτων λιτάνευσαν τον Άγιο Διονύσιο της Συγγνώμης [video-photos]


 Εσπέρας 24ης Αυγούστου 2022, στην πόλη της Ζακύνθου. Βίντεο από το Zante Times και φωτογραφίες ερανισμένες από φίλους του διαδικτύου, οι οποίοι τιμούν τον Άγιο Προστάτη και Πολιούχο τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

«Το σκοτάδι δεν θα νικήσει ποτέ το φως»: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τους Ουκρανούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τους Ουκρανούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος επικαλέστηκε την ευλογία του Θεού για την Ουκρανία, η οποία αμύνεται εναντίον των εισβολέων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα συναντηθεί με τον Κύριλλο στο Καζακστάν


Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος (Γκουντιάεβ) δεν θα μεταβεί στο Καζακστάν για το Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών τον Σεπτέμβριο, όπου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα μπορούσε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο.

Κιέβου Επιφάνιος: "Η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια είναι εθνικά χαρακτηριστικά του λαού μας"


Ας προσευχηθούμε μαζί για τη νίκη, για την πατρίδα μας την Ουκρανία και ας γιορτάσουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με ελπίδα στις καρδιές μας και ευχαριστούμε τον Κύριο για όλες τις ευλογίες Του! Σήμερα, Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος απευθύνθηκε στους Ουκρανούς με αυτά τα λόγια.

Η μεγαλειώδης Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο [live]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ, μέσω IONIAN TV :

Ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, Έξαρχος Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, για την 31η επέτειο Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Αδελφοί και αδελφές, αγαπητοί Ουκρανοί,

Πριν από ένα χρόνο γιορτάσαμε μαζί σας την τριακοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και φέτος περάσαμε μια δύσκολη δοκιμασία, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτήν την ανεξαρτησία, για περισσότερο από έξι μήνες. Αρχίζουμε να το εκτιμούμε ιδιαίτερα και να αγαπάμε ακόμη περισσότερο την επίγεια πατρίδα μας – την Ουκρανία, τη γη, που μας έδωσε ο Θεός. Ο πόλεμος ήρθε στο σπίτι μας, η Ρωσία μας επιτέθηκε, ένας ύπουλος εχθρός προσπαθεί να καταστρέψει τον λαό μας και να κατακτήσει τη γη μας. Ο εχθρός διαπράττει απάνθρωπες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη. Είναι λυπηρό, ότι αντί να εργάζονται ειρηνικά και να αναπτύσσουν το κράτος μας, να μεγαλώνουν παιδιά, οι καλύτεροι γιοι και κόρες του Ουκρανικού λαού αναγκάζονται να πάρουν τα όπλα και να καταθέσουν τη ζωή τους στο μέτωπο προστατεύοντας εμάς από τον επιτιθέμενο. Οι καλύτεροι, στρατιωτικοί και πολιτικοί, νέοι και παιδιά πεθαίνουν. Αυτή είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια για το μέλλον μας. Ωστόσο, η θυσία τους, αν και δύσκολη και τρομερή, δεν είναι μάταιη. Με το παράδειγμα τους όλοι μας μαθαίνουμε, πώς να πιστεύουμε στον Θεό, να εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις, πώς να αγαπάμε το κράτος μας, τον λαό μας, πώς να υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία, την ημέρα της οποίας γιορτάζουμε σήμερα.

Πανήγυρις Αγ. Διονυσίου 2022: Φωτοστιγμές από την Πατριαρχική Λειτουργία - Παράσημο Αλεξανδρινού Θρόνου σε καλλιτέχνη της Ζακύνθου


Πρωί εορτής της Μεταθέσεως του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717), στη Μονή του εν τη πόλει της Ζακύνθου έλαβε χώραν Πατριαρχική Λειτουργία υπό τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ο οποίος προ της απολύσεως ομίλησε εμπνευσμένα προς τους πολυπληθείς εκκλησιασθέντες περί των σωτηρίων μηνυμάτων, τα οποία εκπέμπει η παρουσία αυτού του ιδίου του Αγίου -και εν σώματι- στο μέσο της πανηγύρεως.

Αργότερα στο Αρχονταρίκι της Μονής ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος περιεκόσμησε με παράσημο του Αλεξανδρινού Θρόνου τον ζακύνθιο αγιογράφο και ζωγράφο Νίκο Μπιάζη-Σεντή, ότι με μεγάλη πειστικότητα κι επιτυχία φιλοτέχνησε μεγάλου μεγέθους πορτρέτο του Πατριάρχη, το οποίο και τού δώρισε ευσεβάστως.

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπιώτης και π. Π. Καποδίστριας]

Ζάκυνθος live: Πατριαρχική Λειτουργία προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου


Πρωί 24ης Αυγούστου 2022 από την πανηγυρίζουσα Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, λαμβάνει χώραν εόρτια Πατριαρχική Λειτουργία επί τη Μεταθέσει του σεπτού Σκηνώματος του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου εκ Στροφάδων στη Ζάκυνθο (1717), τέσσερις αιώνες μετά την οσιακή κοίμησή Του (1622). Προΐσταται αρχιερατικώς ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ μέσω ΙΟΝΙΑΝ TV :

Η Ρωσική Εκκλησία προελαύνει στην ΑφρικήΣε προηγούμενο κείμενό μας είχαμε τονίσει με έμφαση πως η εισβολή της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική ήρθε για να μείνει και να εμπεδωθεί.

Δυστυχώς, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της ρωσικής εισβολής στην Αφρική. Γι’ αυτό και δεν έχουν αντιδράσει ούτε φραστικά!