e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Φανερωμένη Βανάτου: Κατανυκτική Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία 2022


Πρωί της εορτής των Χριστουγέννων, Κυριακής 25ης Δεκεμβρίου 2022, στον απαστράπτοντα Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Ευάριθμοι πιστοί εκκλησιάστηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Από τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, αναγνώστηκε καθηκόντως το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Το ιεροψαλτικό βάρος σήκωσε ο κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, βοηθούμενος από τους κ.κ. Σπυρίδωνα Σαρατσένο, Σπυρίδωνα Δρογγίτη και Γεώργιο Κοντονή. Ο ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Κάνδηλας παρέστη μεν, αλλά σήμερα ως Αντιδήμαρχος περιοχής Αρκαδίων, εκ προσώπου του Δήμου. 

Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία 2022 στη Μονή Αγ. Τριάδος Τραγάνας Φθιώτιδας

Πατέρα Παναγιώτη, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Την ευχή σου! 

Η Χριστού Γέννα στον Άγιο της αγάπης την νύχτα την Χριστουγεννιάτικη.

Αξιωθήκαμε να ζήσουμε την χαρά των Χριστουγέννων στα πλαίσια της καθιερωμένης μοναστηριακής αγρυπνίας 24 προς 25 Δεκεμβρίου 2022. Την συγκίνησή μας και την ευχαριστία μας προς τον νεοτεχθέντα Σωτήρα αύξησε η τέλεση της νυχτερινής έως πρωίας  Λατρείας στο νέο εγκαινιασμένο υπό των χειρών του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κκ. Συμεών, Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου της αγάπης και της συγγνώμης, το οποίο ως ταπεινό σπήλαιο μάς υποδέχθηκε εκείνη την βραδιά για να προσκυνήσουμε μαζί με τους Ποιμένες, τους Μάγους, και τους Αγγέλους το Μέγα Μυστήριο της ενανθρωπήσεως. Τη χαρά μας συμπλήρωσε η εόρτια τράπεζα που παρατέθηκε προς όλους.  

π. Εφραίμ Τράνακας

Χριστούγεννα 2022 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας

Με κατάμεστο τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκά Μπέρμιγχαμ ετελέσθη η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία από τον Θεοφ. Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο. Συλλειτούργησε ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Στεφάνου. 
     Ο Επίσκοπος Μελιτηνής ανέγνωσε το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μετέφερε στο εκκλησίασμα τις ευχές του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα.

Χριστούγεννα 2022 στο Φανάρι. Χρονικό και 70 φωτοστιγμές

Με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 

Χριστούγεννα 2022 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Με την ευχή να γεννηθή και να διατηρηθή ο Χριστός που συνεχίζει να μακροθυμή επισκεπτόμενος τον κόσμον Του εξ ύψους κατοικητηρίου Του, εορτάσθησαν λειτουργικώς και εφέτος τα Χριστούγεννα εις άπασα την Χριστιανική επικράτεια του κόσμου, και  οπωσδήποτε και εις την ημετέρα θαλασσινή Επαρχία των Πριγκηποννήσων.

Χριστούγεννα 2022 στο Λονδίνο

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Kentish Τown λειτούργησε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας.

Χριστούγεννα 2022 στη Βέροια

Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022 το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας με την ευκαιρία της Δεσποτικής Εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Χριστούγεννα 2022 στη Λαμία [photos-video]

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε και στην Μητρόπολη Φθιώτιδος η Δεσποτική Εορτή της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Χριστούγεννα 2022 στον Λαγκαδά

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Η Εορτή των Χριστουγέννων

Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα και με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας η κοσμοχαρμόσυνη εορτή της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

«Βασιλεὺς τῶν ὅλων καὶ Κύριος, ἦλθεν τὸν Ἀδὰμ ἀναπλάσασθαι»

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ, τελειόφοιτος Φιλολογίας ΕΚΠΑ 

Η εορτή των Χριστουγέννων αποτελεί την πρώτη μεγάλη γιορτή και δικαίως ονομάζεται ως «Μητρόπολη των εορτών». Και αυτό, όχι γιατί έχουν κάποια σχέση με την γιορτή του κόσμου και του εμπορίου. Αλλά διότι την Αγία Νύχτα που όλοι ζήσαμε, είχαμε την είσοδο του «Μεγάλου Βασιλέως» στις συντεταγμένες του χώρου και του χρόνου.

Αλεξάνδρεια Αιγύπτου: Χριστούγεννα 2022 στον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού

Το πρωί της Κυριακής των Χριστουγέννων 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μεγάλης Πόλεως.

Παρίσι: Χριστούγεννα 2022 στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου


Πρωί Κυριακής των Χριστουγέννων, 25.12.2022, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου των Παρισίων, τελέστηκε η εόρτια Θεία Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου.

Χριστούγεννα 2022: Το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου σε video


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ 2022:

Εορτή Χριστουγέννων 2022 στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Πανηγυρικώς και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Γέννηση του Σωτήρος Χριστού στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης με την τέλεση του εορτίου Όρθρου και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο οποίος ευχήθηκε στους εκκλησιασθέντες πιστούς από τα Πριγκηπόννησα και την Θεσσαλονίκη για την εορτή των Χριστουγέννων και για το επί θύραις έτος.
        Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο κ. Δημήτριος Παπαδάκης, περιστοιχούμενος από όμιλο ιεροψαλτών εκ Θεσσαλονίκης.
        Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση και εόρτιος τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα.

Χριστούγεννα 2022 στο Φανάρι, με Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία [πλήρες video]


 Σήμερα, εορτή των Χριστουγέννων 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τον εν τω Φαναρίω, τελέστηκε Πατριαρχική Λειτουργία, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Χριστούγεννα 2022 για τους Ουκρανούς της Σαμψούντας

Στη Σαμψούντα τελέστηκε Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία για τους Ουκρανούς της περιοχής, από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Βίκτωρα Κοπουστσού, εφημέριο της ρωσικής παροικίας Κωνσταντινουπόλεως.

Χριστούγεννα 2022 στην Πέρθη Αυστραλίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η «Μητρόπολη των Εορτών», η Γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Δυτική Πέρθη.

Χριστούγεννα 2022 στον Άι Λευτέρη Κέρκυρας [video]


Πρωί Χριστουγέννων 2022, στον εν τη πόλει της Κερκύρας Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς και έψαλε η Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Καρύδη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Χριστούγεννα 2022 στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως

Την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα των Χριστουγέννων παραβρεθήκαν παλαιοί και νέοι Εφοροεπίτροποι της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου της Πόλεως και γιόρτασαν από κοινού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Παρακολουθήσαν τη Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος, Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος στο τέλος ευχήθηκε στους απερχόμενους και επερχόμενους Επιτρόπους της Κοινότητάς υγεία, αγάπη και δύναμη στο έργο τους.

Χριστούγεννα 2022 στα Ψωμαθειά Κωνσταντινουπόλεως

Σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στα ιστορικά Ψωμαθειά. Το πρωί της εορτής, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Εξ Μαρμάρων η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων. Έψαλαν εμμελώς και με το πολίτικο ύφος ο Μουσικολ. Άρχων κ. Παναγιώτης Τζανάκος, Πρωτοψάλτης της Περιφερείας, και ο Εντιμ. κ. Σταύρος Κιοσκέρ, Λαμπαδάριος.

Κίεβο: Χριστούγεννα 2022, με το νέο ημερολόγιο, στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου


Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων με το νέο ημερολόγιο τελέστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022, στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μάλιστα δε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον μεγαλώνυμο και μνημειώδη Ναό του Αγίου Ανδρέου. Ιερούργησε ο π. Βίκτωρ Μαρτινένκο.
        Την ίδια ώρα, στον μεγάλο Ναό (ήτοι του Αγίου Ανδρέου), τελέστηκε Αρχιερατική Λειτουργία επί τη Κυριακή των Προπατόρων, με το ιουλιανό ημερολόγιο που ισχύει στην Ουκρανία, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο). 

Χριστούγεννα 2022 στην Pretoria, South Africa [video]

Σήμερα το πρωί, εορτή των Χριστουγέννων, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, τελέστηκε η επίσημη Θεία Λειτουργία από τον άξιο εφημέριο, Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Βισβίνη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Χριστούγεννα 2022 στο Μακροχώρι Μητροπόλεως Δέρκων

Εν πληθούση εκκλησία, εορτάστηκε η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Κοινότητος Μακροχωρίου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Απόστολου.

Χριστούγεννα 2022 στο Paranaque, Manila, Philippines

Christmas at the Annunciation Orthodox Church in Paranaque, Manila, Philippines

Masbate, Philippines: Χριστούγεννα 2022 σε Ορθόδοξο Μοναστήρι

Christmas at the Theotokos Orthodox Monastery in Masbate, Philippines

Χριστούγεννα στο Ορθόδοξο Μοναστήρι Γενεσίου της Θεοτόκου στο Μασμπάτε, Φιλιππίνες

Επίσκεψη Μητροπολίτη Σουηδίας στην ενορία Γκέτεμποργκ - Metropolitan Cleopas of Sweden Visits Gothenburg Parish

Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισκέφθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, για να συμπαρασταθεί στην δοκιμασία που προσφάτως υπεβλήθη το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας και να επιθεωρήσει τις ζημίες που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.

Μητροπολιτικός Ναός Ζακύνθου: Αρχιερατική Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία


Πρωί Κυριακής, 25.12.2022, εορτής των Χριστουγέννων, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, προέστη αρχιεραρικώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Παρέστησαν εκκλησιαζόμενοι οι πολιτικοί Άρχοντες του τόπου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη Πισιδίας

Την Κυριακή 25η Δεκεμβρίου 2022, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, στη διάρκεια της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Πισιδιώτισσας στην πόλη της Αλάνυας με τη συμμετοχή πλήθους πιστών χειροτόνησε τον ρωσικής καταγωγής κ. Γρηγόριο Οχάνοβ εις διάκονο για την ενορία της Αλάνυας. 

"Χριστός ετέχθη" και στον Ναό Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου


Πρωί Χριστουγέννων 2022, στον περίοπτο Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της εορτής, ιερουργούντος του Εφημερίου, Μεγάλου Οικονόμου Ιωάννου Ρένεση.

Σύδνεϋ: Με λαμπρότητα η Εορτή των Χριστουγέννων 2022

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Γεννήσεως του Χριστού στο Σύδνεϋ, σε όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ωστόσο, ο παιάνας των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται δοξάσατε» αντήχησε στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη απόφαση για μετατροπή της Κοινότητας σε Ενορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε αυτή τη χαρμόσυνη και συνάμα ιστορική στιγμή, τα ευσεβή μέλη της Ενορίας είχαν κοντά τους τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος προεξήρχε την Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Στυλιανό Σκούτα, και από άλλους ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ.

Ζάκυνθος: Αρχιερατικά Χριστούγεννα 2022 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου [video]


Πρωί Χριστουγέννων 2022, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ -κατά την παράδοση- το σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου ήταν ορθωμένο στην "Θύρα" Του για προσκύνημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ: 

Εορτή Χριστουγέννων 2022 στον Ναό Αγίου Ευσταθίου Μελβούρνης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, στη Μελβούρνη, η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων.

Της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Κύριλλο Ζήση, και άλλους ιερείς της Μελβούρνης.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Χριστούγεννα 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

«Κάθε χρόνο η Εκκλησία μας γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Για να μάς θυμίζει ότι το κακό δεν είναι παντοδύναμο και ακατανίκητο. Τον τελευταίο λόγο στον κόσμο δεν τον έχει η βία, τα δεινά, ο πόλεμος, τα ανθρώπινα πάθη, ο θάνατος. Ο άνθρωπος και στη χειρότερή του εκδοχή έχει αξία. Και δεν παύει να είναι εικόνα του Θεού. Πρέπει να αγωνίζεται εναντίον του κακού. Δεν πρέπει να συμβιβάζεται με το κακό. Ούτε να παρασύρεται από την ένταση του κακού και την αναστάτωση πού προκαλεί», αναφέρει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του -το οποίο αναγνώστηκε σήμερα σε όλους τους ναούς της Αθήνας- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και καλεί όλους «να βλέπουμε στα μάτια τον νεογέννητο Χριστό, πού νίκησε το κακό. Να παίρνουμε κουράγιο. Και να πολεμούμε το κακό με τίς δυνάμεις πού Εκείνος μάς δίνει».

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Ουκρανούς προσκυνητές: “Η νίκη θα είναι μαζί σας, διότι η αλήθεια και το δίκαιο πάντοτε νικούν στο τέλος”

Την αγάπη και την συμπαράστασή του προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος υποδέχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, όμιλο περίπου 150 Ουκρανών προσκυνητών,  από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες των οποίων τα παιδιά, οι αδελφοί ή οι σύζυγοι είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους και την ελευθερία του Ουκρανικού λαού, είτε έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας για τα Χριστούγεννα 2022

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Διά της ιεράς υμνολογίας της Εκκλησίας μας, δραττόμεθα της ευκαιρίας να εντρυφούμε σε ένα θησαυρό ευλογημένων θεολογικών μηνυμάτων, βαθέως πνευματικού στοχασμού και δημιουργικής εκφράσεως. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί ο τελευταίος στίχος  του Κοντακίου του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού για την Γέννηση:

Νορθ-Κόουτ Μελβούρνης: Βραδινή Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ναό της Μεταμορφώσεως Thomastown

Με κατάνυξη εορτάστηκε η εορτή των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Thomastown της Μελβούρνης, κατά τη βραδινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την παραμονή της εορτής, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντος κ. Ευμενίου, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Νορθ-Κόουτ.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα 2022 στο Φανάρι

Τα παραδοσιακά κάλαντα έψαλαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη νέοι και νέες της Ομογένειας από τον Μορφωτικό και Καλλιτεχνικό Σύνδεσμο Φερίκιοϊ – ΕΡ.Θ.Ο, αλλά και Καθηγητές και μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και της Ζαππείου Σχολής. 

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του προς την νεολαία της Ρωμιοσύνης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την σημασία διατήρησης των παραδόσεων του Γένους μας και ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και μία καρποφόρο και ειρηνική νέα χρονιά. 

Χριστούγεννα 2022 στον Καθεδρικό του Αγίου Λουκά Hong Kong [video]

Christmas Liturgy 
 Saturday, December 24,2022 
Saint Luke Orthodox Cathedral in Hong Kong