e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Πραγματικά χριστιανός, πριν καν υπάρξουν χριστιανοί

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Δ΄ Ματθαίου, 

2 Ιουλίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μεγάλη υπήρξε η ταπεινότητα και η αγάπη του ευσεβούς εκατόνταρχου που πλησίασε τον Ιησού. Το αίτημα που πρόβαλε στον Θεάνθρωπο, δεν έχει να κάνει με την δική του υγεία, μήτε με την δική του περαιτέρω άνοδο στα αξιώματα και τα κλιμάκια της εξουσίας. Δεν ζήτησε περισσότερη δύναμη, πλούτο, μακροημέρευση και δόξα. Ζήτησε την θεραπεία ενός πιστού του δούλου που ασθενούσε σε βαθμό να κινδυνεύει η ζωή του. Πράγμα πρωτοφανές και αξιοθαύμαστο κυρίως για την ρωμαϊκή εποχή, που καμιά ανθρωπιστική αξία και κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν ήταν ακόμα γνωστό και αποδεκτό.

Να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και σήμερα, μετά από τόσους αιώνες αγώνων και θυσιών των ανθρώπων για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή, μετά από τόσους αιώνες πνευματικού γραπτού και προφορικού μόχθου μεγάλων θεολόγων, ιερωμένων, αγίων αλλά και κοσμικών φιλοσόφων και κοινωνιολόγων, όλα αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωτικά επιλυθεί, αλλά παραμένουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ζητούμενα διότι η πτωτική φύση και η χοϊκότητα του ανθρώπου πολλές φορές κυριαρχεί παρά την έλευση και θυσία του Θεανθρώπου.

Αν σκεφτεί κανείς, λοιπόν, όλα αυτά, μπορεί να φανταστεί το μεγαλείο της πράξης τέτοιου ανθρώπου, που έζησε σε μια τέτοια εποχή της ρωμαϊκής παντοδυναμίας- ενός σκληρού, ψυχρού και αδυσώπητου κόσμου που μόνο το δίκιο του ισχυρότερου κυριαρχούσε, που μόνο ο αξιωματούχος και ο πλούσιος είχαν δικαίωμα στη ζωή και όλοι οι άλλοι και κυρίως οι δούλοι εθεωρούντο σκουπίδια προς απόρριψη πράγματα άνευ αξίας και υπόστασης. Στην εποχή που κάθε έννοια δικαιοσύνης και ανθρωπισμού ήταν παντελώς άγνωστη και εάν κάποιος απλώς την ψέλλιζε λοιδορείτο και εθεωρείτο αδύναμος και δειλός.

Ο εκατόνταρχος δεν ήταν σύμφωνος με το πνεύμα αυτό. Αναγνώριζε και ένοιωθε ότι ο υπηρέτης του ήταν και αυτός άνθρωπος ισάξιός του και τον αγαπούσε σαν παιδί του. Αναδείχθηκε πραγματικά χριστιανός, πριν καν υπάρξουν χριστιανοί.

Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς τους φαινομενικά χριστιανούς, που πολλές φορές ξεχνάμε ότι «πάντες γαρ υμείς είς έστε, εν Χριστώ Ιησού».


Δεν υπάρχουν σχόλια: