e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2023

«Η Παναγία δεν πέθανε αλλά μεταβέβηκε “προς την ζωήν”», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. «Εκείνη που γέννησε τη Ζωή, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό», συμπληρώνει, «με την κοίμησή της μεταβαίνει στην αθάνατη ζωή, που είναι η Βασιλεία του Θεού».

«Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνιας και αληθινής ζωής», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, ενώ καταληκτικά απευθύνει την πατρική παρότρυνση: «Ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή».

Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου:

Τιμιώτατοι αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί και εμείς εδώ στην Αυστραλία, προσερχόμαστε σήμερα ευλαβικά στις εκκλησίες μας, για να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας μας.

Η Παναγία δεν πέθανε αλλά μεταβέβηκε «προς την ζωήν», όπως πολύ χαρακτηριστικά ακούγεται στο απολυτίκιό της εορτής: «Ἐν τῇ γεννήσει τήν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ κοιμήσει τόν κόσμον οὐ κατέλειπες Θεοτόκε, μετέστης πρός τήν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς». Εκείνη που γέννησε τη Ζωή, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την κοίμησή της μεταβαίνει στην αθάνατη ζωή, που είναι η Βασιλεία του Θεού.

Ο ευσεβής λαός μας, ο οποίος τρέφει βαθύτατο σεβασμό προς το ιερώτατο πρόσωπο της Θεομήτορος, βιώνει σήμερα αισθήματα πηγαίας και ανυπόκριτης χαράς. Είναι χαρά δικαίωσης αλλά και χαρά ελπίδος για το ανθρώπινο γένος. Χαρά δικαίωσης, διότι η Μητέρα του Κυρίου και Θεού μας, και Μητέρα όλων μας, μολονότι θνητή, όπως κάθε άνθρωπος επί γης, γεύεται τη θεία δωρεά της νίκης επί του θανάτου, τη δωρεά της αιώνιας ζωής. Και παράλληλα, χαρά ελπίδος, διότι με την  κοίμηση και τη μετάστασή Της «κλίμαξ πρὸς οὐρανὸν, ὁ τάφος γίνεται». Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνιας και αληθινής ζωής.

Είναι γεγονός, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι καθημερινά με πολλή πίστη προσφεύγουμε στην Παναγία μας, ζητώντας τις πρεσβείες Της για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της παρούσας ζωής. Παράλληλα, όμως, ας φυλάξουμε στο νου και στην καρδιά μας το ελπιδοφόρο μήνυμα της σημερινής μεγάλης εορτής. Και ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!
Ο Αρχιεπίσκοπος

† Ὁ Αὐστραλίας Μακάριος
Ὑπέρτιμος καί Ἔξαρχος πάσης Ὠκεανίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: