e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κέρκυρα: Μνημόσυνο του Ιωάννη Καποδίστρια στη γενέτειρά του

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια, επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα αυτή συμπληρώθηκαν 192 χρόνια από την δολοφονία του Καποδίστρια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο, έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Την δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο, τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χάρη Αλαμάνο, και μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της περιοχής.

Απευθυνόμενος προς τη νεότητα, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος τόνισε ότι βασικοί πυλώνες αναφοράς της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η Ορθοδοξία και η εθνική ανεξαρτησία. Γι’ αυτό το έργο του, στηριγμένο στην ανιδιοτέλεια και την αγάπη, υπήρξε πρωτοπόρο και μοναδικό, καθώς ο Καποδίστριας οργάνωσε θεσμικά το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, θέλησε αυτό να έχει παιδεία στηριγμένη στην ελληνορθόδοξη παράδοση, ενώ η ελευθερία της πατρίδας ήταν ο μείζων στόχος του. «Είναι καιρός, ως λαός να ξαναβρούμε με γνώμονα την πολιτική και πνευματική παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, το μέτρο των διαχρονικών πνευματικών, ηθικών και θρησκευτικών αξιών μας, ώστε να κρατήσουμε την ανεξαρτησία μας τόσο κοινωνικά, όσο και πολιτισμικά», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Αντιφώνησε, εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κ. Σοφία Καζιάνη, Υποδιευθύντρια του Σχολικού Κέντρου Μαντουκιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: