e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Όμιλος προσκυνητών από την Καβάλα επισκέφθηκε τη Σηλυβρία

Το πρωί του Σαββάτου, 12 Αυγούστου 2023, όμιλος προσκυνητών από την Καβάλα επισκέφθηκε τη Σηλυβρία και προσκύνησε στο χώρο της οικίας του Αγίου Νεκταρίου.

Ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, συνοδευόμενος από τον Οσιολ. Ιερομόναχο π. Αλέξιο Ντεμιρτζή, εφημέριο της Σηλυβρίας, καλωσόρισε τους ευλαβείς προσκυνητές και ευχαρίστησε αυτούς θερμά για την επίσκεψή τους στην έδρα της ιστορικής Επαρχίας του.

Η δική μας Παναγία

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η αποκορύφωση της θαυμαστής της ζωής και με θαυμαστό τρόπο επιτελέστηκε. Όλη της η πορεία, από τη γέννησή της μέχρι τον θάνατο, είναι μια σειρά από υπερθαύμαστα γεγονότα. Μήπως η Παναγία ήταν ένα διαφορετικό δημιούργημα; Ήταν άνθρωπος όπως εμείς, ή ένα υπερφυσικό ον; Για να γίνει Μητέρα του Θεού, μήπως είχε κάτι παραπάνω από την κοινή ανθρώπινη φύση; Μήπως ήταν θεά;

Σκέψεις για το "Πάσχα του Καλοκαιριού", την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - καθηγητού

Μέσα στην σωματική και πνευματική νωχέλεια του καλοκαιριού η Εκκλησία μας προβάλλει, ως μια δροσερή νοητή όαση και πνευματική ανάταση, τη μεγάλη εορτή της Παναγίας μας. Το δεκαπενταύγουστο, ή όπως το ονομάζουν πολλοί «το Πάσχα του καλοκαιριού», αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού ενιαυτού. Η κορυφαία αυτή εορτή είναι για ολόκληρη την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για εμάς του Έλληνες, που ευλαβούμαστε τη Θεοτόκο κατά τρόπο ξεχωριστό, μια ευκαιρία να εκφράσουμε ολόθυμα την τιμή μας προς το ιερό Της πρόσωπο, κι αυτό διότι η προσωπική και εθνική μας ζωή είναι συνυφασμένη με την υψηλή σκέπη και προστασία της Μεγάλης Μάνας, του κόσμου. Μεγάλα προσκυνηματικά κέντρα της χάρης Της (Τήνος, Πάρος, Βέρμιο, κ.α.) γίνονται και φέτος πόλοι έλξης χιλιάδων πιστών. Ακόμα πλήθος άλλων ναών αφιερωμένοι στην σεπτή Της Κοίμηση πανηγυρίζουν λαμπρά και τιμούν  όπως πρέπει την έξοδό Της από τον κόσμο και την είσοδό Της στην ατέρμονη αιωνιότητα και την περίλαμπρη δόξα.   

Αγία Ευδοκία, η φωτισμένη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η εξουσία γενικά φθείρει και διαφθείρει. Χειρότερη απ’ όλες η απολυταρχική εξουσία και ιδιαίτερα η βασιλική, η οποία σε παλιότερες εποχές, ήταν εστία διαφθοράς και ηθικής καταπτώσεως. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Στο χιλιόχρονο Βυζάντιο, την χριστιανική Ρωμανία, οι αυτοκρατορικοί οίκοι ανάδειξαν, πέρα από την όποια κατάπτωση και μια πληθώρα αγίων ανάκτων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι λαμπρύνουν το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησία μας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αγία Ευδοκία, η αυτοκράτειρα και φιλόσοφος, η οποία προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο κράτος, την Εκκλησία και τον πολιτισμό.

Το υπερφυές θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, εορτάστηκε το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2023, κατανυκτικά και με ιεροπρέπεια για μία ακόμη φορά το εν Κερκύρα υπερφυές θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, με την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προέστη ο Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Χαρδαβέλας, κηρύσσοντας επίκαιρα και εποικοδομητικά τον Θείον Λόγον, συνεπικουρούμενος από τον Αιδεσιμότατο π. Αυγερινό Τσουκαλά και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα.