e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ОГЛАСИТЕЉНО СЛОВО НА ПОЧЕТКУ СВЕТЕ И ВЕЛИКЕ ЧЕТРДЕСЕТНИЦЕ (2024)


+ В А Р Т О Л О М Е Ј

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ

АРХИЈЕПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЉА – НОВИ РИМ

И ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ

ДО СВУ ПУНОЋУ ЦРКВЕ,

ДА БУДЕ МИЛОСТ И МИР

ОД НАШЕГ СПАСИТЕЉА И ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА,

А ОД НАС МОЛИТВЕ, БЛАГОСЛОВИ И ОПРОШТАЈ 

Часна браћо Јерарси и децо благословена у Господу,

  Благодат Бога љубави удостојила нас је још једном да уђемо у душекорисни период смиреноумљеног Триода и да стигнемо до Свете и Велике Четрдесетнице, на поприште подвижничке борбе препуног дарова одозго и крстоваскрсну радост. У овом благословеном времену јасно се открива духовно богатство и динамизам црквеног живота и спасоносног приноса у свим његовим пројавама.

Много смо научили из безнадежне и самооправдајуће гордости фарисеја, из јалове етике и тврдоглавости старијег сина у параболи о блудном, и из безосећајности и расуђивања оних који нису били забринути за гладне, жеднe, странцe, голe, болеснe и затворенe „најмањe браће“ Судије. Свима нам се открила вредност и моћ смирења и покајања, праштања и милосрђа, ставова на које нас Црква упорно позива да гајимо у периоду који тек почиње.

Часна и Велика Четрдесетница је време благотворног духовног, душевног и телесног очишћења и вежбања, које се, како смо чули у управо прочитаном јеванђељу, одвија кроз пост, који се не сме поштовати „да га виде људи“, и као кроз опроштење наше браће: „Ако опростите људима грехе њихове, опростиће и вама Отац ваш небески“ . То исповедамо сваки дан у молитви Господњој са „као што и ми опраштамо дужницима својим“.

Јуче, у Сирну суботу, Црква je одала почаст на свете људе који су заблистали подвигом. Светитељи нису само пример за вернике за добру борбу у животу у Христу и по Христу, већ су и сапутници, пријатељи и помоћници у подвижничком путу поста, покајања и смирења. Нисмо сами у својим подвизима, али имамо Бога, који нас храбри и благосиља, и Светитеље и Мученике за сапутнике, са Првом међу Светима, Богородицом, која се за све нас заступљује код Господа. Светост је доказ силе благодати Божије и садејства човека, у Цркви, кроз учешће у светим тајнама и кроз држање божанских заповести. Не постоји „бесплатна побожност“ и „лако хришћанство“ или „широка врата“ или „широки пут“ који воде у небеско Царство. 

Црква нас непрестано подсећа да спасење није појединачни, већ црквени догађај, заједнички подвиг. Током, Богом покривене, Свете и Велике Четрдесетнице открива се суштински значај за духовни живот верног народа, за учешћа у животу заједнице, у хришћанској породици и парохији, односно у монашкој заједници. Желимо да истакнемо функцију хришћанске породице као животне заједнице за доживљавање духовности Велике Четрдесетнице. Свети претходник нашег Смирења, Јован Златоусти, назвао је породицу „мала црква“ . Заиста, у породици се одвија оцрковљење нашег постојања, развија се осећај друштвеног и заједничког карактера људског живота и живота у Христу, љубав, узајамно поштовање и солидарност, живот и радост суживота доживљавају се као божански дар. Заједнички напор да се у породици примени црквено правило и етос поста, истиче харизматични карактер аскетског живљења и, шире, уверење да све што је истинито, поштено и праведно у нашем животу долази одозго; да упркос нашој сопственој сарадњи и доприносу, они на крају превазилазе оно што је људски могуће и људске мере. Наравно, заједница живота, међусобна љубав која не тражи своје, и праштање не остављају места тражењу правде и самољубља. Израз овог духа „заједничке слободе“ и евхаристијског подвижништва је нераскидива веза поста, човекољубља и учешћа у парохијском и литургијском животу Цркве. Живљење „великопосне атмосфере“ у хришћанској породици води до дубине истине црквеног искуства и представља колевка и полазиште хришћанског сведочења у секуларизованом модерном друштву.

Молите се, браћо и децо, да сви са божанском ревношћу истрчимо поприште Свете и Велике Четрдесетнице, у посту и покајању, у молитви и умилењу, помирујући се са собом и једни са другима, општећи у животу, показујући се као „ближњи“ онима којима су потребна човекољубива дела, праштајући једни другима и прослављајући га у свему наднебеско име премилостивог Бога, молећи Га да нам подари да са очишћеним умом стигнемо у Свету и Велику недељу и да се поклонимо Његовом светлоносном Васкрсењу.

Света и Велика Четрдесетница 2024                                                                                           

†Контантинопољски                                                                                                                                            

Огњени мотивеник пред Богом за све вас

______

Photo: Nicholas Papachristou

Δεν υπάρχουν σχόλια: