e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Ο Κρήτης Ευγένιος και ο Τερνοπόλεως Νέστωρ επισκέφτηκαν την Παναγούλα Βανάτου [video - 80 photos]


Λαμπρή μέρα σήμερα, 18 Αυγούστου 2024 για το Βανάτο της Ζακύνθου και την Ενορία. Διότι είχαμε την ευλογημένη επίσκεψη δύο διακεκριμένων Ιεραρχών με την Συνοδεία τους: Τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο και τον Μητροπολίτη Τερνοπόλεως και Κρέμενετς κ. Νέστορα, της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Ο μεν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης διατηρεί φιλία με τον Εημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, από τα φοιτητικά χρόνια τους, συνέπεσε μάλιστα να θέλει να επισκεφθεί την Έκθεση του Νίκου Μπιάζη με αγιογραφημένα Επιγονάτια στο "Αληθώς" [σημείωση: θα υπάρξει άλλη ανάρτηση περί τούτου], ο δε Μητροπολίτης Τερνοπόλεως επιθύμησε να επισκεφθεί τον π. Παναγιώτη και να τον ευχαριστήσει εκ του σύνεγγυς για την μεγάλη υποστήριξη που κάνει στην επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας, το Αυτοκέφαλό της, αλλά και την ξεκάθαρη θέση του έναντι της ρωσικής εισβολής των Ρώσων του Πούτιν στην Ουκρανία, με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις στο ηλεκτρονικό περιοδικό του, το "Νυχθημερόν".

Άμα τη αφίξει τους οι Αρχιερείς, κρουομένων των καμπανών της Παναγούλας, προσκύνησαν την εφέστια Εικόνα της μεγαλομάτας Θεομήτορος και τον λόγο έλαβε κατ' αρχήν ο π. Παναγιώτης, ο οποίος -ομιλώντας συνάμα ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, εκ προσώπου του απουσιάζοντος Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄- εξέφρασε τη χαρά του, ότι δέχεται δυο αγαπημένους Ιεράρχες: α) Τον αρχαίο φίλο του και ευγενικό Προκαθήμενο της κατά Κρήτην Εκκλησίας Σεβ. Ευγένιο και β) έναν από τους Αρχιερείς της νεοπαγούς Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία προέκυψε από την ευαισθησία του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Μητρός Εκκλησίας, έστω και αν υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις της ιμπεριαλιστικής Εκκλησίας της Ρωσίας. 
        Στο πλαίσιο της προσφωνήσεως, ενημέρωσε τους Αρχιερείς και τις συνοδείες τους, για τα ιστορικά του Ναού, με πρώτη ιστορική καταγραφή το 1510, την εφέστια εικόνα, διά χειρός Νικολάου Καλλέργη (1740), για τις δράσεις του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", που λειτουργεί από το 2010 στην Ενορία, με πιο πρόσφατη εκδήλωση την εικαστική έκθεση του Νίκου Μπιάζη.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο οποίος εμνήσθη ημερών αρχαίων με τον π. Παναγιώτη, ανέφερε ότι εκείνος τον πρωτόφερε στη Ζάκυνθο το 1986 κι έκτοτε την έχει λατρέψει, είπε μάλιστα ότι προτίθεται, το 2026, εδώ στην Παναγούλα Βανάτου, να εορτάσει λειτουργικώς - λατρευτικώς την επέτειο των 40 χρόνων αυτής της γόνιμης γνωριμίας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η παροχή Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, είναι καρπός πολλής αγάπης της Μητρός Εκκλησίας, μεγάλης προσοχής και διαρκούς προσευχής, μάλιστα δε ο ίδιος έχει βάλει σε αυτόν την υπογραφή του ως Συνοδικός τότε. Επεσήμανε μάλιστα τη μεγάλη συμβολή του π. Παναγιώτου, μες από 1500 και πλέον δημοσιεύματα του "Νυχθημερόν", στην υποστήριξη και εδραίωση της νέας Εκκλησίας.


Τέλος, πήρε τον λόγο ο Σεβ. Τερνοπόλεως κ. Νέστωρ, ο οποίος ευχαρίστησε την Μητέρα Εκκλησία για τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, υπερτονίζοντας ότι οι Ρώσοι έλπιζαν να τελειώσει σύντομα αυτή η νέα Εκκλησία, την οποία ουδείς θα δεχόταν, όμως συν τω χρόνω βρίσκει αποδοχή και υποστήριξη, ευχαρίστησε μάλιστα τον π. Παναγιώτη, ότι μες από το ηλεκτρονικό περιοδικό του, διαδίδει νυχθημερόν το δίκιο της ΑΕΟ και του ουκρανικού λαού, καθώς ο πόλεμος εκ της ρωσικής εισβολής συνεχίζεται.


Ο π. Παναγιώτης προσέφερε στους δυο Αρχιερείς αρχιερατικά εγκόλπια, στους ιερείς επιστηθίους σταυρούς και στους λαϊκούς αναμνηστικούς σταυρούς για το σπίτι τους.

Ο Σεβ. Τερνοπόλεως, εξάλλου, προσέφερε στον π. Παναγιώτη, επιστήθιο Σταυρό της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως δείγμα ευγνωμοσύνης. 

Μετά τον Ναό της Παναγούλας, όλοι μετέβησαν στο παρακείμενο κτίριο της Ενοριακής Βιβλιοθήκης - έδρας του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", για να ξεναγηθούν στην Έκθεση Νίκου Μπιάζη, με αγιογραφημένα Επιγονάτια, η οποία λήγει σήμερα το βράδυ. Σχετική ανάρτηση θα υπάρξει σε επόμενη δημοσίευση.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:


















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: