e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Δεν υπάρχει κάτι νέο για τον απαχθέντα προς 11ετίας Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο Yazigi στη Συρία

Επιμέλεια κειμένου από αραβικά ΜΜΕ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Τις τελευταίες ημέρες διαδίδεται ότι, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην εμπερίστατη Συρία, το άνοιγμα των φυλακών, των μπουντρουμιών και των υπόγειων κλουβιών, όπου στοιβάζονταν αντιφρονούντες και ανεπιθύμητοι για τον μέχρι τώρα τύραννο δικτάτορα, βρέθηκε σε μπουντρούμι ο προς 11 ετών απαχθείς και από προσώπου γης εξαφανισθείς Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, κατά σάρκα αδελφός του σημερινού Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου. Μάλιστα κυκλοφορήθηκε σχετική φωτό ενός ταλαίπωρου ανθρώπου, που υποτίθεται ότι είναι ο χαμένος Ιεράρχης.

Δήλωση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου

Μετά τη διάδοση της είδησης αυτής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, λέγοντας: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και οι σελίδες ειδήσεων κυκλοφορούν αρκετές ειδήσεις, ειδικά όσον αφορά στην εκκλησιαστική κατάσταση στη Συρία. Καλούμε τα παιδιά μας να ενημερώνονται από την επίσημη πηγή τους - τη σελίδα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής».


Σύμφωνα με μια ενημερωμένη πηγή, «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την εγκυρότητα των όσων αναφέρονται σχετικά με την εύρεση του επισκόπου».

 

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την τύχη του Επισκόπου Yazigi και του συντρόφου του, του Συρορθόδοξου Αρχιεπισκόπου του Χαλεπίου, Ιωάννη Ιμπραήμ».


Οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι δημοσίευσαν επίσης δήλωση της οικογένειας του Επισκόπου Ιωάννη Ιμπραήμ, στην οποία εξέφρασαν «την αδιάκοπη ελπίδα της οικογένειας να μάθει την τύχη του επισκόπου, ο οποίος απήχθη μαζί με τον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Παύλο Γιαζίγκι, εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την τύχη τους μέχρι σήμερα, περισσότερες από 4.250 ημέρες μετά την εξαφάνισή τους».

 

Η δήλωση τόνισε ότι «η οικογένεια εξακολουθεί να περιμένει τα νέα με καρδιές γεμάτες πίστη και υπομονή», ζητώντας «να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων εκείνων που κρατούνται άδικα και απήχθησαν στη Συρία».


Άνοιγμα συριακών φυλακών και απελευθέρωση κρατουμένων σε αυτές


Η κυκλοφορία των ψευδών ειδήσεων ήρθε σε μια στιγμή που η οργάνωση «Λευκά Κράνη», την Τρίτη, τερμάτισε τις επιχειρήσεις έρευνας στη φυλακή Sednaya, όπου υποψιάστηκε την ύπαρξη μυστικών κελιών και υπογείων χωρίς να εντοπιστεί, χωρίς να βρει επιπλέον κρατούμενους, σύμφωνα με το πρακτορείο «AFP».

«Η Συριακή Πολιτική Άμυνα (Λευκά Κράνη) ανακοινώνει το τέλος της έρευνας για πιθανούς κρατούμενους σε μυστικά ανεξερεύνητα κελιά και υπόγεια μέσα στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, χωρίς να βρει μυστικά κελιά και υπόγεια που δεν έχουν ακόμη ανοίξει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

 

Από την Κυριακή, την ημέρα που πέφτει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τη φυλακή για να περιμένουν νέα για τους αγνοούμενους συγγενείς τους.

 

Ένοπλες ομάδες έχουν εισβάλει σε πολλές συριακές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των Sednaya, Adra, Homs και Aleppo, και απελευθέρωσαν κρατούμενους εκεί τις τελευταίες ημέρες.

 

Από το 2011, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη φυλακή, κυρίως από βασανιστήρια, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φυλακιστεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την ίδια πηγή (AFP).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: