e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Βαρθολομαίος: “Η Χαλκίτις Σχολή υπήρξε το «θεολογικόν εργαστήριον», ο σιδηρούς θεολογικός βραχίων και το «think tank» του Φαναρίου”

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, επί τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στο Καθολικό αυτής.

Τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου πρ. Αμασείας κυρού Παύλου

Το πρωΐ της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, μετέβη στο Κοιμητήριο Skogskyrkogården της Στοκχόλμης, όπου, με αφορμή την πρόσφατη μετακομιδή (μεταφορά) του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Αμασείας κυρού Παύλου σε καινό τάφο, κατά την εκπεφρασμένη στην διαθήκη του εκλιπόντος Ιεράρχου επιθυμία του, αλλά και εν όψει της συμπληρώσεως δύο ετών από της κοιμήσεώς του, ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του.

Να σημειωθεί, ότι την προσεχή Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024, θα τελεσθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Θεία Λειτουργία, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Κλεόπα, στο τέλος της οποίας θα ψαλεί το διετές μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Παύλου.

Με την ευλογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας η έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους στη Νέα Νότια Ουαλία

Μέλη του Δικαστικού Σώματος της Νέας Νοτίου Ουαλίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας, κ. Andrew Bell, καθώς επίσης Δικηγόροι και φοιτητές της Νομικής Επιστήμης, προσήλθαν το απόγευμα της Τρίτης, 6 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη Ακολουθία επί τη ενάρξει του νέου Δικαστικού Έτους στη ΝΝΟ και να λάβουν την ευλογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εορτή Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη Θεολογική Σχολή Χάλκης [video]


Ο ανιδρυτής της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και προστάτης της Θεολογικής Σχολής Άγιος Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Μέγας, τιμήθηκε σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθησε εόρτια σύναξη στο Συνοδικό της Μονής, όπου ομίλησε εμπνευσμένα ο Πατριάρχης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

π. Παν. Καποδίστρια: ΤΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΓΙΩΝ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΟΥ

Το ζακυνθινολογικό έργο Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου

Από τις 35.442 χειρόγραφες σελίδες του Μικραγιαννανίτου ένα μέρος, καθόλου ευκαταφρόνητο, εκτεινόμενο μάλιστα σε περισσότερες από εκατό δακτυλογραφημένες σελίδες, αφορά σε Ζακυνθίους Αγίους, περίπυστες Εικόνες της Ζακύνθου ή Αγίους ιδιαιτέρως τιμώμενους στό νησί.

Ορισμένες βασικές επισημάνσεις:

Μέγας Φώτιος: Μια μεγάλη πνευματική μορφή της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού  

Στις 6 Φεβρουαρίου εορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη του Μεγάλου Φωτίου. Πρόκειται για μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, ο οποίος έχει λάβει δικαίως τον σπάνιο τίτλο του μεγάλου. Επίσης δεν θεωρείται μεγάλος μόνο από την Εκκλησία, αλλά και από την ιστορία, διότι συγκαταλέγεται στους ξεχωριστούς πνευματικούς φάρους της ανθρωπότητας.