e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Γ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό της Φανερωμένης


Με κατάνυξη και αναπεπταμένα συναισθήματα εψάλη η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, το εσπέρας της 5ης Απριλίου 2024, από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τους Ιεροψάλτες του Ναού κ.κ. Δημήτριο Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνα Δρογγίτη. 
        Ο Εφημέριος ομίλησε κατάλληλα προς τους πιστούς, με θέμα: "Η φέρουσα το δίχως δύση Αστέρι". Μπορείτε να αναγνώσετε την ομιλία ΕΔΩ
        Σημειωτέον ότι στον Ναό φιλοξενείται, ειδικά για την σημερινή Ακολουθία, από σπίτι της Ενορίας, μια μεγαλομεγέθης Εικόνα της Παναγίας της των πάντων Βασιλίσσης.

Ιεροσόλυμα: Γ΄ Xαιρετισμοί 2024 στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως [video]

Εσπέρας Παρασκευής, 5.4.2024, στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων, εψάλησαν οι Γ΄ Χαιρετισμοί. Την Γ΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου απέδωσε υπέροχα ο καλλιφωνότατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Γ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό Παναγίας Εξ Μαρμάρων Υψωμαθείων


Με τη συμμετοχή προσκυνητών από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, υπό την ηγεσία του π. Νεκταρίου Άντρα, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Εξ Μαρμάρων, στην Πόλη, η Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε ομίλους Καθηγητών και μαθητών από 100 σχολεία της Ελλάδος


Με εγκαρδιότητα και πατρικές παραινέσεις υποδέχθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 5 Απριλίου 2024, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ομίλους καθηγητών και μαθητών από 100 περίπου σχολεία της Ελλάδος, καθώς και όμιλο φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, που νωρίτερα συμπροσευχήθηκαν στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας. 

Γ΄ Χαιρετισμοί 2024: Ο Μητροπολίτης Σελευκείας στον Ναό Αγ. Τριάδας Σταυροδρομίου

Με μεγάλη χαρά την Παρασκευή, 5 Απριλίου, σύσσωμη η Εφοροεπιτροπή της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου στην Πόλη υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου.

Άθως: Ο Γέρων Δέρκων για τους Γ΄ Χαιρετισμούς 2024 στη Σιμωνόπετρα

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε στην ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, προσκληθείς υπό της ως άνω Μοναστικής Αδελφότητος.

Λευκωσία: Γ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα [video]

Λευκωσία, σήμερα το εσπέρας: Γ΄ Χαιρετισμοί 2024 στον μεγαλοπρεπή νεόδμητο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία των Βλαχερνών για τους Γ΄ Χαιρετισμούς 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στις 10.30 το πρωί, κατά την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών. 
     Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Παρέστησαν πολλοί πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα. 
 Φωτογραφίες: π. Σπυρίδων Λόντος και Yani Kayakoparan

37 χρόνια από την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Παν. Καποδίστρια, 5.4.1987 [video-photos]


 Ήταν Κυριακή Ε΄ Νηστειών, 5 Απριλίου 1987, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου... 

Η φέρουσα το δίχως δύση Αστέρι


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

«Χαίρε αστέρος αδύτου Μήτηρ˙ χαίρε, αυγή μυστικής ημέρας».

Κάθε αναγνωστική προσέγγιση του Ακαθίστου Ύμνου ενέχει πάντα τον κίνδυνο, οι όποιες εκτιμήσεις τού μελετητή να μην αποδίδουν με την απαιτούμενη πληρότητα τη στιχουργική και νοηματική δύναμη του κορυφαίου αυτού ποιητικού αριστουργήματος. 

Ο προ-κενώσας εαυτόν Ιησούς στην εικονογραφία

Ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«ἐν τ κενῷ ἡ ἰσχύς»

Διάφορα εἶναι τά προσωνύμια τοῦ Χριστοῦ εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, μερικά τῶν ὁποίων ἀπαντοῦν παραστατικῶς καί εἰς τήν Χριστιανικήν τέχνην, ἰδία τήν εἰκονογραφίαν, ὡς τά: Παντοκράτωρ, Ἐμμανουήλ, Καλός Ποιμήν, Ἴδε ὁ ἄνθρωπος (Νυμφίος), Σωτήρ, Ζωοδότης, Ἑλκόμενος κ.ἄ.

"Χαίρε λυχνία και στάμνε μάννα φέρουσα, το γλυκαίνον τα των ευσεβών αισθητήρια"


Ο άγιος Ιωσήφ ο υμνογράφος, απευθυνόμενος στην Υπεραγία Θεοτόκο στον κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου, την χαρακτηρίζει ως λυχνία και στάμνα, χρησιμοποιώντας δύο ωραίες εικόνες - προτυπώσεις της Παναγίας από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Θεός εκεί έδωσε εντολή στον Μωυσή να κατασκευάσει λυχνία από καθαρό χρυσάφι (Εξ. 25, 30) και να την τοποθετήσει στη Σκηνή του Μαρτυρίου, εκεί όπου λατρευόταν ο Θεός. Η λυχνία αυτή είχε επτά λυχνάρια και προτυπώνει την Παναγία, η οποία ως αληθινή και ζώσα "λυχνία" είχε ως λύχνο πάμφωτο τον Χριστό, το φως του κόσμου (Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος). 

Beit Sahour Παλαιστίνης: Προηγιασμένη Λειτουργία στη Μονή των Ποιμένων [live]


Παρασκευή πρωί, 5-4-2024, τελείται κατανυκτική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, στην Ιερά Μονή των Ποιμένων της κωμοπόλεως Beit Sahour. Ιερουργεί ο Ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αγία Θεοδώρα Θεσσαλονίκης η Μυροβλύτισσα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Στα αγιολόγια της Εκκλησίας μας υπάρχουν άγιοι οι οποίοι αγίασαν ομού με μέλη των βιολογικών τους οικογενειών. Μια τέτοια αγία είναι και η οσία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκη, η οποία μόνασε και αγίασε με την κόρη της Θεοπίστη. Οι δύο αυτές οσιακές μορφές λαμπρύνουν το πλούσιο αγιολογικό μωσαϊκό της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων.