e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

Τη σημασία να έχουμε στη σκέψη μας πάντα τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον πλανήτη μας και να προσευχόμαστε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο ”Our Ocean”, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Εξοχ. Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πολλών ηγετών άλλων Κρατών, Υπουργών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στελεχών διεθνών οργανισμών, ειδικών επιστημόνων και οικονομικών παραγόντων, καθώς και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. 

Εισαγωγή στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου

Της Δρ Ελένης Ρωσσίδου-Κουτσού, Φιλολόγου-Βυζαντινολόγου

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

Η βίωση της Χαρμολύπης στην ορθόδοξη πνευματικότητα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού      

Η περίοδος του Τριωδίου και ιδιαίτερα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι για την Αγία μας Εκκλησία η ιερότερη χρονική διάρκεια του ενιαυτού. Είναι το νοητό στάδιο όπου ο κάθε πιστός καλείται να δώσει τον προσωπικό του αγώνα για την ψυχοσωματική του κάθαρση από τους ρίπους της αμαρτίας. Να βιώσει την ορθόδοξη πνευματικότητα, η οποία ταυτίζεται με την ανάκτηση της αυθεντικής του φύσεως, από τη φθορά και την αμαρτία, «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφ.4,13). Η προπαρασκευή μας για τον εορτασμό του Πάσχα είναι ταυτόσημη με την πνευματική μας προαγωγή και ωρίμανση, ώστε να καταστούμε «σύμμορφοι της εικόνος του Υιού (του Θεού)» (Ρωμ.8,29).  

«ΚΥΠΡΟΣ Η ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ». Ομιλία Βενιζέλου Χριστοδούλου στο Μορφωτικό Κέντρο "Αληθώς", 31.3.2024

Σεβασμιότατε πατέρα Χρυσόστομε,

Σεβάσμιοι πατέρες,

Κύριοι τοπικοί άρχοντες,

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που ο πατέρας Παναγιώτης και μαθητής μου στο Α΄ Λύκειο Ζακύνθου, με κάλεσε απόψε κοντά σας για να συμμετάσχω σαν ομιλητής στην τιμητική αυτή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΛΗΘΩΣ και που σήμερα είναι αφιερωμένη στην ελληνική Μεγαλόνησο ΚΥΠΡΟ, και στους αγώνες της για να αποκτήσει την ελευθερία της.

Η ιστορία της Κύπρου είναι από τις πιο αρχαίες στον κόσμο. Τον 15ο π.Χ. αιώνα έφτασαν στο νησί οι πρώτοι Έλληνες από τις Μυκήνες και αργότερα οι Αχαιοί, φέρνοντας μαζί τους τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τα έθιμα, που έμελλε να ριζώσουν σ’ αυτόν τον τόπο μια για πάντα.

Η πρώτη ημέρα της επισκέψεως Βαρθολομαίου στην Αθήνα. Ομιλία στην Αθηναϊκή Λέσχη


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται από την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για να παραστεί και να ομιλήσει στο 9 Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean». Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί και συγγενείς αυτού.

Μικρή εισαγωγή στον Ακάθιστο Ύμνο

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Βοσκού

Μία από τις λαοφιλέστερες ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας είναι αναμφίβολα η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Ακάθιστος Ύμνος ή Χαιρετισμοί της Θεοτόκου ονομάζεται κατ’ ακρίβειαν το Κοντάκιο, το οποίο ψάλλεται προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά τον Όρθρο του Σαββάτου της Ε' εβδομάδος των Νηστειών και που επεκράτησε να ψάλλεται τμηματικώς κατά την Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου τις Παρασκευές των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Από το μοναδικού ποιητικού κάλλους Κοντάκιο αυτό ονομάστηκε και ολόκληρη η ακολουθία Ακάθιστος Ύμνος ή Χαιρετισμοί της Θεοτόκου. Η Ακολουθία λοιπόν του Ακαθίστου Ύμνου είναι ουσιαστικά η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, στην οποία παρεμβάλλεται η ψαλμωδία του Κανόνος “Ἀνοίξω τὸ στόμα μου” και η ψαλμωδία μίας από τις τέσσερις στάσεις του Κοντακίου του Ακαθίστου Ύμνου κατά τις Παρασκευές των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όλων μαζί των στάσεων κατά την Παρασκευή της Ε’ εβδομάδος.