e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Άγιος Λέων Ζακύνθου: Κηδεύτηκε ο π. Σταμάτιος Μπάστας (1926-2024) [photos-video]


Σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2023, λίγο πριν το μεσημέρι, στο χωριό Άγιος Λέων Ζακύνθου και μάλιστα στον Ναό της Αγίας Παρασκευής, εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία κι έγινε η ταφή του χθες εκδημήσαντος προς Κύριον, Οικονόμου Σταυροφόρου ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΜΠΑΣΤΑ, πρώην Εφημερίου της εν λόγω ορεινής και φιλοπρόοδης Ενορίας (1926-2024).

Πρόγραμμα επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Άρτα (28-29.6.2024)

Η Ιερά Μητρόπολη Άρτης ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στα τέλη του μηνός Ιουνίου 2024. Εκ της Ι. Μητροπόλεως εκδόθηκε ανακοινωθέν, δια του οποίου γνωστοποιείται το πρόγραμμα του Παναγιωτάτου:

Ο Πρύτανης και στελέχη της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Τροφιμλιούκ, συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στην ίδια Ακαδημία.

Ποιμαντορική επίσκεψη Μητροπολίτη Σουηδίας σε Anderstorp και Jönköping

Το τριήμερο, 17 έως 19 Μαΐου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης  Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη, επισκέφθηκε το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στις Σουηδικές πόλεις Anderstorp & Jönköping.

Σύγκληση Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων - Λουθηρανών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Με την ευλογία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο και πάσης Αφρικής φιλοξενεί την συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας. Στην σημαντική αυτή συνάντηση, η οποία θα διαρκέσει από 24ης έως 31ης Μαΐου ε.ε., μετέχουν 14 Ορθόδοξοι και 10 Λουθηρανοί εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι.

Άγιος Ευμένιος ο νέος (Σαριδάκης)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Η ανάδειξη αγίων  είναι το διαρκές θαύμα στη ζωή της Εκκλησίας μας, καθότι άλλωστε αυτό είναι το έργο της, να μεταποιεί αμαρτωλούς σε αγίους.  Δεν υπάρχει εποχή, στην δισχιλιόχρονη ιστορική της πορεία, που να μην έχουν αναδειχτεί άγιοι. Ιδιαίτερο θαύμα είναι η ανάδειξη πληθώρας αγίων και στην εποχή μας, όπου έχει περισσέψει το κακό, γιγαντώθηκε η αμαρτία, και ο κόσμος βρίσκεται σε πρωτοφανή ηθική και πνευματική κατάπτωση. Αλλά, «ού δε επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις (Ρωμ. 5,20), σύμφωνα με τον απόστολο Παύλο. Στον ταραγμένο 20ό αιώνα έχει αναδειχτεί μία πλειάδα αγίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο άγιος Ευμένιος ο Νέος (Σαριδάκης), μία πραγματικά οσιακή και αγιασμένη μορφή, ο οποίος έχει καταταχτεί πρόσφατα στις αγιολογικούς δέλτους της Εκκλησίας μας.   

Άγιος Ιωακείμ (Παπουλάκης) ο Ιθακήσιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας αναδείχτηκαν σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, οι οποίες βοήθησαν το υπόδουλο Γένος μας να κρατήσει την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό και την εθνική του ταυτότητα. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος, ο αποκαλούμενος Παπουλάκης.