e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Τένεδος: Αποκατάσταση του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην νήσο Τένεδο, με την επιστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο Μπάρι της Ιταλίας

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 2023, η Συντονιστική Επιτροπή της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό τη συμπροεδρία του Σεβ. Καρδινάλιου κ. Kurt Koch, Προέδρου της Επιτροπής για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, και του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), συνεδρίασε μεταξύ 3 και 7 Ιουνίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Oasi Santa Maria της ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Μπάρι-Μπιτόντο. Η Επιτροπή φιλοξενήθηκε φιλαδέλφως από τον Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι-Μπιτόντο κ. Giuseppe Satriano.

Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου (+): Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΩΣ ΠΡΟΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

Ομιλία επί τη εξηκονταετηρίδι του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (+)

{Διακίδειος Σχολή Λαού, 15 Ιανουαρίου 1999}

Σεβασμιώτατε Άγιε Πατρών, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, κύριοι βουλευταί, κύριε Νομάρχα, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Με πολλήν συγκίνησιν και χαράν συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του πολιού και διακεκριμένου Ιεράρχου της κατά την Ελλάδα Εκκλησίας, προέδρου και ποιμενάρχου της ιστορικής και Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών κ. Νικοδήμου, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα εξηκονταετίαν όλην εν τη διακονία του Θυσιαστηρίου και του οποίου η μακρά και πλουσία προσφορά αναγνωρίζεται την εσπέραν αυτήν πανηγυρικώς και επισήμως και υπό της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών διά της επιδόσεως ειδικού τιμητικού τόμου.

Ἀνακοινωθὲν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως τῆς Μπενελούξ (CEOB-OBB)

Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐπισκοπικὴ Συνέλευσις τῆς Μπενελοὺξ συνῆλθεν διὰ 28ην φορὰν εἰς τὴν ἕδραν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου, εἰς Βρυξέλλας, τὴν Παρασκευὴν 7ην Ἰουνίου 2024, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον) καὶ μὲ τὴν συμμετοχὴν τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Domodedovo κ. Συμεών, (Ἀρχιεπισκοπὴ τῶν ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ ὀρθοδόξων ἐκκλησιῶν ρωσσικῆς παραδόσεως {Πατριαρχεῖον Μόσχας}), τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου κ. Ἰουστίνου (Πατριαρχεῖον Σερβίας), τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, ἐκπροσώπου τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ἰωσὴφ (Πατριαρχεῖον Ρουμανίας), τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχεῖον Γεωργίας) καὶ τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἀπολλωνιάδος κ. Ἰωακεὶμ, βοηθοῦ ἐπισκόπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον).

Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου: ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΗ


Νέα έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο τόμος "Θεολογία και Διδαχή", του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Την 1η Ιουνίου 2024, ο Γενικός Διευθυντής, Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος επισκέφτηκε το Φανάρι και παρέδωσε την έκδοση στον συγγράψαντα Πατριάρχη του Γένους.

Άγιος Παναγής Μπασιάς: Ένας σύγχρονος διά Χριστόν σαλός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Τα Επτάνησα είναι κοιτίδα πολλών αγίων της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο νεοφανής άγιος Παναγής Μπασιάς από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. 

        Γεννήθηκε  στο Ληξούρι το 1801. Γονείς ήταν ο Μιχαήλ Τυπάλδος Μπασιάς και η Ρεγγίνα το γένος Δελλαπόρτα, ευσεβείς και ευκατάστατοι. Έλαβε σοβαρή γραμματική μόρφωση. Γνώριζε επίσης την ιταλική, γαλλική και λατινική γλώσσα.