e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάδειξη και ενίσχυση του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού Τουρισμού υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Έλενα Ράπτη και οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου κκ. Κύριλλος Β΄, της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Δωδώνης κκ Χρυσόστομος, και της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλος.

"Θεός φως εστίν. Από το Αόρατο στο Ορατό". Έκθεση Αγιογραφίας στο Μιλάνο


🇬🇷
Εχθές, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, στην Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία του Μιλάνου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης αγιογραφίας από τη σχολή της ενορίας με θέμα "Θεός φως εστίν". Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μπατσής, παρουσίασε το θέμα της έκθεσης και ευχαρίστησε την αγιογράφο κ. Όλγα Αναστασοπούλου και τους μαθητές της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε επίσης στην ακούραστη αρχιτέκτονα κ. Ντιάνα Χαραλάμπους για την επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και σε όλους τους νέους της ενορίας που εργάστηκαν για τις οργανωτικές ανάγκες, στις κυρίες που ετοίμασαν το μπουφέ και στους παρευρισκόμενους που με την παρουσία τους και τη συμβολή τους στηρίζουν το έργο της ενορίας.

Βουδαπέστη: Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου

Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Μεγάλου στὸ Παρεκκλήσιο τῶν Ἁγίων Ἱεροθέου καὶ Στεφάνου στὴ Βουδαπέστη. Ὀνομαστήρια τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἀπαμείας κ. Παϊσίου. Εἰς ἔτη πολλὰ Δέσποτα!

9μερα Μητροπολίτου πρώην Κίτρους Αγαθονίκου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στην Κατερίνη τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους Γέροντος Αγαθονίκου, για τη συμπλήρωση εννέα ημερών από την εκδημία του.

Το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μιλά ο π. Νικήτας Παντοκρατορινός [video]


Στη διάρκεια της ιστορίας και της ζωής της Εκκλησίας θεμελιώθηκαν οι θεσμοί της συνοδικότητας και της Πενταρχίας για τη διαφύλαξη της ορθόδοξης πίστεως. Κάθε Πατριαρχείο ανέλαβε να ποιμένει μία συγκεκριμένη περιοχή, η οποία προσδιορίζεται από τους σχετικούς καταστατικούς χάρτες. Έξω από αυτό δεν μπορούν να ασκήσουν κανενός είδους εξουσία αλλά και καμία εκκλησιαστική δράση χωρίς την ευλογία του Πατριάρχη της περιοχής.

Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν δύο ιερά πρόσωπα, τα οποία φέρουν την προσωνυμία «Αδελφόθεοι». Πρόκειται για τους αγίους Ιάκωβο και Ιούδα. Ονομάζονται Αδελφόθεοι, διότι, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, υπήρξαν «αδελφοί» του Κυρίου, για την ακρίβεια, ήταν παιδιά του Μνήστορος  Ιωσήφ, από την πρώτη γυναίκα του.

Με αφορμή δυο συναυλίες

Πρόσφατα, ένα συγκρότημα έδωσε δύο συναυλίες στην πρωτεύουσα της χώρας ελκύοντας χιλιάδες, κυρίως  νέους, ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν να συμμετάσχουν και να ζήσουν εξαιρετικές στιγμές, με μηνύματα που ξεπερνούσαν τα όρια μιας ευχάριστης διασκέδασης. Η συναυλία είχε χαρακτηριστικά οικολογικής ευαισθητοποίησης, όσο αυτό είναι εφικτό, με την άρνηση χρήσης πλαστικών συσκευασιών, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από ποδήλατα στα οποία αθλούνταν οι θεατές, ενώ έκλεισε με έναν χαρακτηριστικό τίτλο: “believe in love”, «να πιστέψουμε στην αγάπη».