e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Καρυές Αγίου Όρους: Μνήμη Αγιορειτών Πατέρων στον Ναό του Πρωτάτου

Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη των Αγιορειτών Πατέρων τελέστηκε τη δεύτερη Κυριακή του Ματθαίου, στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Στην Ι. Αγρυπνία συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, προσκεκλημένος της Ιεράς Επιστασίας.

Ελαφόνησος: Επέτειοι της ένωσής της με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ναού του Πολιούχου της

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024, εορτάστηκαν στην Ελαφόνησο, με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή, δύο επέτειοι: της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, ύστερα από την υπογραφή σύμβασης στις 6 Ιουλίου 1850 μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας, και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου του νησιού, που φέτος συμπληρώνει 164 έτη λειτουργίας.

Υπαίθρια Λειτουργία στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Μιχαήλ Πακνανά

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς, στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στην Αθήνα, τελέστηκε το πρωί της Τρίτης, 9 Ιουλίου 2024. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Κάππας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού.

Ένθεον κήρυγμα γλωσσών σιωπωσών. Ίχνη και στίγματα


Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος

ΕΠΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗι ΕΠΕΤΕΙΩι

Ἡ πορεία ἀτόμων, θεσμῶν, λαῶν καί ἐθνῶν, ἀφήνει ἀληθῶς ἴχνη καί στίγματα.

Ἄλλοτε εὔτολμα καί καταγράφουν ἱστορία∙ ἄλλοτε δειλά, καί ὡς ἔθος, «τίθενται ὑπό τόν μόδιον»1∙ ἄλλοτε Ὀρθόδοξα, Ρωμαίηκα, ὅπως ἔγραφε ὁ πρῶτος Μητροπολίτης τῶν Πριγκηποννήσων Ἀγαθάγγελος, πού καταγόταν ἀπό τήν ἀνδρειωμένη Μαγνησία τῆς πολύφωτης Ἰωνίας, ὅτι «ἡμῖν (τοῖς ρωμηοῖς) ἐξ ὅλων ἐχαρίσθη, ὄχι μόνον τό εἰς Χριστόν ὀρθῶς πιστεύειν, ἀλλά καί ὑπέρ αὐτοῦ ἀγογγύστως πάσχειν, γενναίως μαρτυρεῖν καί ἐνδόξως θνήσκειν»2.

Έφυγε στην Αιωνιότητα η ΕΛΛΗ ΑΒΟΥΡΗ

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Καθώς πληροφορούμαστε από την κοινότητα του διαδικτύου, μετέστη στην Αιωνιότητα, ενώ κολυμπούσε στον Άγιο Νικόλαο του Μόλου, η 90χρονη πολυαγαπητή μας συντοπίτισσα ΕΛΛΗ ΑΒΟΥΡΗ, ιδιοκτήτρια του ιερού ναϋδρίου της Βαγγελίστρας Μαριναίικων Βανάτου, εκεί που κάθε Νια Πέμπτη γίνεται σεμνό -πλην όμως πασίχαρο- αναστάσιμο πανηγύρι της Ενορίας!

Μητρόπολη Ζακύνθου: Γενική απαγόρευση πυροτεχνημάτων στα πανηγύρια του νησιού

Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού 

Στη μεγάλη ομάδα των Νεομαρτύρων εξέχουσα θέση κατέχουν τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τα οποία προτίμησαν να υποφέρουν, να χύσουν το αίμα τους και να χάσουν τη ζωή τους για την πίστη τους στο Χριστό. Ένας από αυτούς τους καλλίνικους Μάρτυρες υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυρας Μιχαήλ Πακνανάς ο Κηπουρός. 

Γεγονός πνευματικού συμβολισμού η Επίσκεψη Βαρθολομαίου στην Πρέβεζα

Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου στην Πρέβεζα στις 27 και 28 Ιουνίου 2024 αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στην εκκλησιαστική ιστορία της πόλης μας, αφού η Πρέβεζα και η Νικόπολις συνδέονται με το γεγονός της ανάδειξης της σημασίας τους σε τοπίο πνευματικής συνάντησης της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλουμε την διανοητική παρακαταθήκη του Επικτήτου, του κορυφαίου στοχαστή της νεότερης Στωικής φιλοσοφίας. 

Η ποιμαντική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην Τασμανία

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην Τασμανία, κατά το διάστημα από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου 2024, συνοδευόμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, καθώς και από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 

Ευχαριστήριο γράμμα Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς τον Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδωρος Β’ εξέδωσε την 8η Ιουλίου ε.ε. ευχαριστήριο Πατριαρχικό Γράμμα προς τον επισκεπτόμενο την Ουγκάντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της των Αλεξανδρέων Δευτεροθρόνου Εκκλησίας για τις ευεργεσίες της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως προς το ιεραποστολικό γεώργιο της προειρημένης Αφρικανικής χώρας και υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως, προσευχητικώς, και εμπόνως την εγκάρδιο Πατριαρχική ευχή «…ὅπως τό εὐλογημένον παράδειγμα τῆς ἀγαπώσης καρδίας ὑμῶν ἀκολουθήσωσι περισσότεραι Ἐκκλησιαστικαί ἐπαρχίαι τῆς ἑλληνοφώνου Ὀρθοδοξίας πρός δόξαν Θεοῦ, πρός φωτισμόν καί κουφισμόν τῶν «ἐν σκότει καί σκιᾷ θανάτου» εὑρισκομένων ἐν Ἀφρικῇ ἀδελφῶν ἡμῶν, ὅλως ἱδιαιτέρως κατά τήν τρέχουσαν δίσεκτον χρονικήν περίοδον…».