e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινό απόγευμα στο Μοναστήρι του Προδρόμου, στη Λαγκάδα Ζακύνθου
























Στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στη Λαγκάδα της Ζακύνθου, πάνω από τα Χαρτάτα του Κατασταρίου, βρέθηκε το Νυχθημερόν χθες το απόγευμα για προσκύνημα και -γιατί όχι;- ρεπορτάζ! 

Εκεί πνέει άνεμος αναδημιουργίας! Ο τόπος είναι αυτό τον καιρό ένα εργοτάξιο! Με την κάλυψη και την ευλογία της Μητροπόλεως Ζακύνθου, ο νέος αδελφός της Μονής π. Γαβριήλ Βόγιας έχει κηρύξει ανάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων.  Βέβαια, πριν από μια περίπου δεκαπενταετία είχαν ξεκινήσει σημαντικά έργα αποκαταστάσεως, αλλά -για πολλούς και διάφορους λόγους- σταμάτησαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν όπως θα χρειαζόταν, οπότε τώρα χρήζουν πολλαπλών διορθώσεων, αλλά και συνέχειας, με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Το μεράκι και η καλή διάθεση του νέου ανθρώπου στη Μονή, που ήλθαν να προστεθούν στους μοναστικούς -αλλά εντελώς μοναχικούς- αγώνες τού μέχρι τις ημέρες μας Ηγουμένου π. Θεοφίλου Παυλάτου, σε συνδυασμό με την βούληση της διοικητικής Επιτροπής της Μονής, θεωρούμε ότι μπορούν να φέρουν το θαύμα, που όλοι οι Ζακυνθινοί αναμένουμε: Να δούμε πλήρως αποκαταστημένο το αγέρωχο αυτό Μοναστήρι! 

Για τους φιλίστορες αναφέρουμε ότι η Μονή του Προδρόμου ιδρύθηκε αρχικά τον 16ο αιώνα, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 1617 από τους ευσεβείς Κατασταριανούς Αντώνιο Μαρίνο και Γεώργιο Σαπάτη. Μέσα στους αιώνες γνώρισε πολλές δόξες. Το 1753 στον περίβολό του είχε δύο εκκλησίες, εφτά σπίτια κι ένα πύργο. Στα μέσα του 19ου αιώνα διέθετε επίσης πλούσιο ιστορικό Αρχείο.

Ελπίζουμε σε νεότερες καλές εποχές του ιερού αυτού τόπου!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Ένα ποίημα της Ιωάννας Τσάτσου για την περιώνυμη εκκλησία της Φανερωμένης στην πόλη της Ζακύνθου

Πώς ήταν!!!

Πώς κατάντησε το 1953...



Πώς αναστήθηκε!!!
[Σήμερα παρουσιάζουμε ένα ποίημα της Ιωάννας Τσάτσου (αδελφής του Γιώργου Σεφέρη και συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου), που είναι γραμμένο ειδικά για τον ιστορικό και περιώνυμο Ναό της Φανερωμένης - κόσμημα της πόλης της Ζακύνθου, ο οποίος (ως γνωστόν) γονάτισε και πληγώθηκε θανάσιμα τον Αύγουστο του 1953, αλλά στις ημέρες μας στέκει ολόρθος και αναστημένος!!! Το εν λόγω ποίημα έχει δημοσιευθεί το 1979 στην ποιητική συλλογή της ΧΡΕΟΣ, (εκδόσεις Ίκαρος, με προμετωπίδα Γιάννη Μόραλη, σελ. 38)]. 


Ο ΤΑΓΙΑΔΟΡΟΣ

Θα
θελα να ’μουν ο ταγιαδόρος ο Μανιός
και να υπόγραφα ντακόρδο,
τη δούλεψή μου στο ξύλο Σου να τάξω
Φανερωμένη μου Οδηγήτρα
το Τέμπλο Σου να πελεκώ.
Στην προσευχή μου να νιώθω τη Χάρη Σου
την κάθε πιθυμιά Σου
να ονειρεύομαι στις νύχτες την άκανθο,
το αμπέλι,
να τα σκαλίζω την αυγή.

Ο έρωτας της πίστης μου να είναι το έργο μου,
όμως και το δικό Σου.

Θα ‘θελα νά
μουν ο ταγιαδόρος ο Μανιός

και να σε καμαρώνω
μεσ’ στα στολίδια που ο ίδιος Σού έχω στήσει
κι από το άπειρο που αγκαλιάζει η ματιά Σου
να σκύβεις προς εμένα και μυστικά να συναινείς
Φανερωμένη μου Χριστοβλεπούσα.